Πελοπόννησος Οικολογική: Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για τον αγροτικό τομέα;

Επερώτηση στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Θέμα: Με δεδομένο το γεγονός ότι το 37% των πόρων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 θα διαχειρισθούν οι 13 αιρετές περιφέρειες της χώρας,
• Ποιος ο προτεινόμενος σχεδιασμός και ποιες οι στοχευμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον αγροτικό τομέα.
• Θα υπάρξει διαβούλευση με τους αγροτικούς συλλόγους και τους επιστημονικούς φορείς (ΤΕΙ Πελοποννήσου) της περιφέρειας μας.
• Διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης και ενημέρωσης του περιφερειακού συμβουλίου, ανοικτής σε όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου, σχετικά με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της περιφέρειας Πελοποννήσου. .



Το 37% των πόρων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 θα διαχειρισθούν τελικά οι 13 αιρετές περιφέρειες της χώρας.
Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος αποφασίσθηκε η εκχώρηση του συνόλου των πόρων για την πλειοψηφία των επιμέρους μέτρων (και όχι επιμερισμός υλοποίησης κάθε μέτρου σε κέντρο και περιφέρεια).
Οι Περιφέρειες καλούνται να ανταποκριθούν στην πρόκληση να «τρέξουν», μεταξύ άλλων, στο 100% των δαπανών όλα τα σχέδια βελτίωσης, τα μέτρα αναδασμών, τα έργα οδοποιίας, τα Leader και στο 40% των δαπανών προγράμματα που αφορούν στη μεταποίηση και τα αγροδιατροφικά clusters (οργανωμένα σχήματα δικτύωσης ντόπιων παραγωγών και επιχειρήσεων πρώτης μεταποίησης και εμπορίας).
Ειδικότερα, προβλέπεται να εκχωρηθούν αρμοδιότητες για ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεμβάσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, τα οποία μεταξύ άλλων, αφορούν:
• Συγκεκριμένα, προβλέπεται η εκχώρηση των εξής μέτρων στις περιφέρειες:

-Υπομέτρο 4.1: Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις του ενεργητικού (Σχέδια Βελτίωσης), στο 100% των νέων δαπανών,

-Υπομέτρο 4.2: Επενδύσεις που αφορούν τη μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη των γεωργικών προϊόντων (εκχώρηση 40% των πόρων του μέτρου με εξαίρεση τη δράση με δικαιούχους αγρότες, η οποία εκχωρείται στο 100%) ανεξάρτητα αν το παραγόμενο προϊόν είναι ή όχι γεωργικό για έργα με προϋπολογισμό έως 600 χιλ. ευρώ,

-Δράση 4.3.1: Εγγειοβελτιωτικά έργα έως 2,2 εκ. ευρώ,

-Δράση 4.3.2: Αναδασμοί, στο 100% των νέων δαπανών του έργου (εκχώρηση 30% των πόρων του μέτρου),

-Δράση 4.3.3: Δασική οδοποιία, στο 100% των νέων δαπανών του έργου,

-Δράση 4.3.4: Αγροτική οδοποιία, στο 100% των νέων δαπανών του έργου,

-Υπομέτρο 6.1: Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης για νέους γεωργούς, στο 100% των νέων δαπανών,

-Υπομέτρο 6.2: Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης για μη γεωργικές δραστηριότητες σε αγροτικές περιοχές, στο 100% του προϋπολογισμού του υπομέτρου,

-Υπομέτρο 6.3: Ενισχύσεις για την ανάπτυξη μικρών εκμεταλλεύσεων, στο 100% του προϋπολογισμού του υπομέτρου,

-Υπομέτρο 16.1: Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργία, συμπεριλαμβανόμενων των δικτύων και συμπλεγμάτων φορέων (clusters), στο 40% του προϋπολογισμού του υπομέτρου για προϊόντα περιφερειακής εμβέλειας ή συνεργασίες με φορείς εντός της συγκεκριμένης περιφέρειας,

-16.2: Ενίσχυση οριζόντιας και κάθετης συνεργασίας μεταξύ φορέων της αλυσίδας εφοδιασμού για τη δημιουργία και την ανάπτυξη των βραχέων αλυσίδων εφοδιασμού και των τοπικών αγορών συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων προώθησης σε τοπικό επίπεδο, στο 100% του προϋπολογισμού του υπομέτρου,

-LEADER/CLLD στο 100% των νέων δαπανών του μέτρου.

Σε πρώτο στάδιο, στις Περιφέρειες θα εκχωρηθεί το 50% του προγράμματος και το υπόλοιπο 50% θα αποδεσμεύεται αναλόγως την πρόοδο που θα συντελείται. Το πρόσθετο στοιχείο, είναι ότι θα υπάρχει ευελιξία μεταφοράς των υπολοίπων χρημάτων που προκύπτουν από τις δημοπρατήσεις από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, προκειμένου να επιτυγχάνεται πιο γρήγορα ο στόχος των απορροφήσεων.

Η εκχώρηση του 37% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στις Περιφέρειες, αποτελεί την υλοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου και δημιουργεί συνθήκες για γρήγορη και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, δικαιώνονται η επιμονή και οι προσπάθειές μας για αλλαγή της φιλοσοφίας του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο να υπάρχουν στοχευμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα και να μην επαναληφθούν λάθη και αδυναμίες που διαπιστώθηκαν με το πρόγραμμα “Αλ. Μπαλτατζής”.

η Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά την εκχώρηση της διαχείρισης των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου καλείται να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα, δεδομένου ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται στην κορυφή της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης ως προς την βιοποικιλότητα των παραγόμενων αγροτικών και αγροδιατροφικών προϊόντων.

Να υπάρξει άμεση επαφή με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπο Κασίμη για το πώς ακριβώς θα δομηθεί η διαδικασία διαχείρισης αυτών των έργων και των προγραμμάτων.

Από την πλευρά μας ως Πελοπόννησος Οικολογική επισημαίνουμε την αναγκαιότητα διασύνδεσης του αγροτοδιατροφικού τομέα με τα ερευνητικά κέντρα που υπάρχουν στην περιφέρεια μας (ΤΕΙ Πελοποννήσου) καθώς το μέλλον βρίσκεται στην αειφορική γεωργία.
Ο νέος σχεδιασμός της περιφέρειας Πελοποννήσου πρέπει να λαμβάνει υπόψη την προβλεπόμενη αύξηση κατά 60% των τροφίμων και αύξηση 30% στην παγκόσμια ζήτηση για νερό για τη γεωργία. Επίσης η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τελικά όλες τις πτυχές της επισιτιστικής ασφάλειας, όπως την παραγωγή τροφίμων και τη σταθερότητα των τιμών.

Για την
Περιφερειακή Παράταξη “Πελοπόννησος Οικολογική”
Δήμητρα Λυμπεροπούλου

Προηγούμενο άρθροΈναρξη για το 9ο Λαγκαδινό Καρναβάλι
Επόμενο άρθροΣυλλυπητήριο τηλεγράφημα Κωστούρου στην οικογένεια του Κων/νου Πανανά