Περιφερειακή Δράση | Επαναλειτουργία του τρένου στην Πελοπόννησο – Συνεργασία Περιφέρειας με το ΙΙΒΕΑΑ

Ενημέρωση για τις δράσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των Περιφερειακών Ενοτήτων , την Τετάρτη 7/4/2021 :

Συνεργασία του Περιφερειάρχη με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ



Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μεταξύ του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Ε. Νίκα, του Προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, καθώς και στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων και των δύο πλευρών.

Η σύσκεψη κράτησε περί τις δύο ώρες και κατά τη διάρκειά της, τέθηκαν ζητήματα που συνδέονται με καταστροφές φυτικού κεφαλαίου σε περιοχές της Πελοποννήσου.
Από πλευράς Περιφέρειας, ζ ητήθηκε η τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ, γιατί είναι ξεπερασμένος και χρειάζεται νέος κανονισμός, συμβατός με τις νέες συνθήκες και τις ανάγκες που δημιουργούνται, δεδομένων των προβλημάτων που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Ζητήθηκε, επίσης, να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ εκτιμητών και παραγωγών. Τέλος, ειδικά από την Κορινθία, ζητήθηκε οι παραγωγοί της Κορινθίας να ενταχθούν στην ευθύνη της Πελοποννήσου και όχι στην ευθύνη Πατρών/Δυτικής Ελλάδος.

Από τον Πρόεδρο κ. Λυκουρέντζο και τους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ, δόθηκαν απαντήσεις, ενώ τονίστηκε κυρίως το θέμα των οικονομικών δυσκολιών του ΕΛΓΑ, ο οποίος έχει μοναδική πηγή χρηματοδότησης τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες πλέον απαιτήσεις.
Στη σύσκεψη, από την πλευρά της Περιφέρειας συμμετείχαν οι 5 χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες της Πελοποννήσου, Γιάννης Μαλτέζος, Χρήστος Λαμπρόπουλος, Τάσος Γκιολής, Θεόδωρος Βερούτης, Στάθης Αναστασόπουλος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νίκωνας Τζινιέρης, καθώς και οι διευθυντές των ΔΑΟΚ όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Πελοποννήσου.

Συμφέρουσα από κάθε άποψη η επαναλειτουργία του τρένου στην Πελοπόννησο

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών χρηματοδότησης της επαναλειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής από την Κόρινθο μέχρι το Ναύπλιο, χρηματοδότηση η οποία έχει εγκριθεί με την τελευταία αναθεώρηση του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020, αποτέλεσε αντικείμενο τηλεδιάσκεψης, σήμερα Τετάρτη 7 Απριλίου, στην οποία συμμετείχεο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π.Νίκας.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Επικεφαλής του τμήματος Ελλάδος – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ε.Ε., Κάρστεν Ράσμουσεν (Carsten Rasmussen), στελέχη του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη από τις Βρυξέλλες και την Ελλάδα.
Όσον αφορά τη σκοπιμότητα και τη βιωσιμότητα του έργου αυτού, κατά την τηλεδιάσκεψη, υποβλήθηκαν ερωτήσεις και εκφράστηκαν απόψεις από όλες τις πλευρές, ενώ α ποφασίστηκε να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και ο ΟΣΕ να συντάξει τη μελέτη βιωσιμότητας της επαναλειτουργίας της γραμμής.
Οι τρεις εταιρείες ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ, οι οποίες έχουν και την ευθύνη επαναλειτουργίας του δικτύου, υπήρξαν απολύτως σύμφωνες με την επαναλειτουργία του τρένου από Κόρινθο έως Ναύπλιο, καθώς και με την ενδεχόμενη επαναλειτουργία του τρένου από Ναύπλιο προς Καλαμάτα, γεγονός που αποτελεί στόχο και στρατηγική επιλογή και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία έχει ξεκινήσει και τη σχετική διαδικασία.

Ο Περιφερειάρχης, ο οποίος παρενέβη τρεις φορές, αναφέρθηκε στους σπουδαίους σταθμούς που ενώνει αυτή η γραμμή, δεδομένου οτι πρόκειται για παγκοσμίως γνωστούς χώρους ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τους οποίους επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες κάθε χρόνο, όπως η Αρχαία Νεμέα, τα Δερβενάκια, οι Μυκήνες, το ‘Αργος, η Τίρυνθα, και το Ναύπλιο. Εξυπηρετεί τον τουρισμό, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή του, διευκολύνει συγκοινωνιακά τους κατοίκους μιας ολόκληρης περιοχής ως προς την πρόσβασή τους προς το αεροδρόμιο των Αθηνών “Ελ Βενιζέλος”- με εξόχως ανταγωνιστικό χρόνο -και συμβάλλει στην αλλαγή κουλτούρας της χώρας μας, όσον αφορά στη χρήση του τρένου.
Η επανεκκίνηση του τρένου έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα, αφού θα βοηθήσει και τις 4 Βιομηχανικές Περιοχές της Πελοποννήσου (Τρίπολη, Μεγαλόπολη, Μελιγαλάς, Καλαμάτα)
Με λίγα λόγια από κάθε άποψη και με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων η επανεκκίνηση του τρένου είναι ένα έργο που θα ωφελήσει ουσιαστικά το περιβάλλον και την ανάπτυξη.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε, επίσης, ότι στον ΟΣΕ θα παρασχεθεί κάθε βοήθεια από πλευράς Περιφέρειας, ώστε να ετοιμαστεί με τον αρτιότερο τρόπο η μελέτη βιωσιμότητας και να είναι πλήρης και τεκμηριωμένη.
Υπενθυμίζεται οτι με την αναθεώρηση του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020, εγκρίθηκαν 15.000.000 ευρώ για την επανεκκίνηση του τρένου από την Κόρινθο μέχρι το Ναύπλιο.

Υλοποίηση της συνεργασίας της Περιφέρειας με το ΙΙΒΕΑΑ

Σε συνέχεια της συνεργασίας που αποφασίστηκε τις τελευταίες μέρες μεταξύ του ΙΙΒΕΑΑ (Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών) και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και για την καλύτερη υλοποίηση της συνεργασίας αυτής, ο Μεσσήνιος ακαδημαϊκός Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, έστειλε επιστολή στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων της Πελοποννήσου.

Στην επιστολή του ο καθηγητής, μεταξύ άλλων, τονίζει πως η συνεργασία αυτή, μέσω της οποίας θα επιτευχθεί η γονιδιωματική επιτήρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα επιταχύνει σημαντικά την:

  • Δημιουργία αξιόπιστου μοριακού επιδημιολογικού χάρτη, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση της Περιφέρειας και τη δυναμική εξέλιξη της πανδημίας.
  • Διασφάλιση της συνεχούς ροής και ταχείας ανάλυσης δειγμάτων από περιοχές αυξημένου ενδιαφέροντος με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως το κέντρο της Αθήνας την παρούσα χρονική στιγμή. Άμεσος στόχος είναι η μελέτη των μηχανισμών διασποράς του ιού μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης εστιών και της ενδελεχούς φυλογενετικής ανάλυσης (ταυτοποίηση νέων παραλλαγών του ιού), προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την επιτυχή διαχείριση της διασποράς του ιού.
  • Εφαρμογή εκτεταμένης γονιδιωματικής επιτήρησης του ιού κατά τη διάρκεια, καθώς και μετά το πέρας του εμβολιασμού του πληθυσμού, με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση πιθανών μεταλλάξεων. Οι μεταλλάξεις αυτές θα μπορούσαν δυνητικά να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ή και την ειδικότητα των δοκιμασιών ταχείας ανίχνευσης του ιού (rapid tests). Υπενθυμίζω την ταυτοποίηση από το ΙΙΒΕΑΑ στελεχών του κορωνοϊού στην κοινότητα, τα οποία φέρουν μετάλλαξη που τα καθιστά περισσότερο «ανθεκτικά» σε αντισώματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω φυσικής ανοσίας ή μετά από εμβολιασμό.

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ στελεχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του μελετητή του έργου, αποφασίστηκε η αναμόρφωση της μελέτης της στέγης και της ενίσχυσης του Ιερού Ναού των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Άγιο Πέτρο Βόρειας Κυνουρίας, έτσι ώστε μέσα στο επόμενο δίμηνο να μπορεί να δρομολογηθεί η διαδικασία υλοποίησης του έργου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Προηγούμενο άρθροΑυξάνεται ο αριθμός των ασθενών με covid στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο
Επόμενο άρθροΈγκριση εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης από το Υπ.Πολιτισμού – Ικανοποίηση της Δημοτικής Αρχής