Περιφερειακό Συμβούλιο | Εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας για το 2020

Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019 22:42

Το τεχνικό πρόγραμμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με την παράταξη του κ.Δέδε να ψηφίζει θετικά και να στηρίζει το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφερειακής Αρχής Νίκα)

Το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφερειακής Αρχής για το 2020 συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε την Δευτέρα (02/11) στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν:

κ.Βυτινιώτης – Αντιπεριφερειάρχης – Εισηγητής του τεχνικού προγράμματος

Έχουν καταγραφεί οι προτάσεις και τα συνεχιζόμενα έργα σε ξεχωριστές και λεπτομερής αναφορές. Θα σας κάνω μια αριθμητική ανάλυση για να κατανοήσετε κάποια δεδομένα που διαμορφώνουν την τελική εικόνα του τεχνικού προγράμματος. Το τεχνικό προγραμμα αγγίζει τα εξής: ορθολογική διαχείριση πιστώσεων, στατική επάρκεια κτιρίων, περιβαλλοντικά ζητήματα, αναπλάσεις, αρδευτικά κα. Είναι μονόδρομος η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος. Πολύ τακτικά χρειάζεται να τροποποιείται κατά την περίοδο εφαρμογής του και αυτή είναι και η ευελιξία του.

Έγινε προεκτίμηση των εσόδων για την επόμενη χρονιά.

Τατούλης:

Το προεδρείο συμβάλλει στην απαξίωση του συμβουλίου.
Η Περιφερειακή Αρχή ήταν ανέτοιμη. Παντελώς άστοχα και ανενημέρωτα τα μέλη της περιφερειακής αρχής που χειρίστηκαν το θέμα. Μιλάμε για το τεχνικό πρόγραμμα των κεντρικών αυτοτελών πόρων για το 2020. Εδώ έχουμε ένα μεγάλο πολιτικο θέμα. Για πρώτη φορά προσπαθούμε να φτιάξουμε τεχνικό πρόγραμμα χωρίς τον προυπολογισμό σε προεκτιμώμενους προυπολογισμούς.

Μειώσεις πόρων – Αντί να δώ τους θεσμικούς παράγοντες να απαιτούν την ρύθμιση αυτής της αστοχίας δεν βλέπω τίποτα.

Εκτιμώ πως πρέπει να ξανασυζητήσουμε το τεχνικό πρόγραμμα με διάθεση συνεννόησης και όχι αντιπαράθεσης.

Σήμερα είδα δυο απευθείας αναθέσεις για βιντεοσκόπηση και ηλεκτρονική μεταφορά των συνεδριάσεων.

Δέδες:

Προσεγγίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας. Δεν μιλάμε για το σύνολο του τεχνικού προγράμματος. Είναι ασαφές για το σώμα το τι ψηφίζει.
Σεβόμαστε την προσπάθειας μιας νέας Περιφερειακής Αρχής να καταρτίσει ένα πρόγραμμα και για αυτό θα το στηρίξουμε με την προϋπόθεση να έχουμε μια ουσιαστικότερη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα τους επόμενους μήνες.

Κελλάρης (από Λαϊκή Συσπείρωση):

Οι πόροι που διαχειρίζονται οι Περιφέρειες δεν είναι ευκαταφρόνητοι, όμως κατευθύνονται άμεσα ή έμμεσα στην στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι των πολιτών. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας γίνονται με το σταγονόμετρο. Το ίδιο και για τα έργα αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας. Το πρόγραμμα σας είναι συνέχεια του τεχνικού προγράμματος της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής. Είναι ανεπαρκές και το καταψηφίζουμε.

Πετράκος:

Αναφέρθηκε στην παρακράτηση πόρων των Περιφερειών – ένα θέμα που είχε ζητήσει να συζητηθεί στο ΠεΣυ, πράγμα που δεν έγινε. «Δεν θέλετε προφανώς να αντιδράσετε έντονα στην παρακράτηση των κεντρικών αυτοτελών πόρων. Ως Περιφερειακή Αρχή αρνηθήκατε να μπείτε μπροστά και να αντιδράσετε στην συνεχιζόμενη παράνομη παρακράτηση αυτών των πόρων από την οποία εξαρτάται το τεχνικό πρόγραμμα που συζητάμε σήμερα. Στην ουσία αποδέχεστε την παράνομη παρακράτηση πόρων.

Νίκας:

Με ενοχλεί πολύ η αλαζονεία, αυτό το εμείς ξέρουμε και εσείς είστε άσχετοι. Αυτά δεν βοηθούν στην λειτουργία του συλλογικού οργάνου. Άκουσα πως εσείς είστε επαγγελματίες και εμείς ερασιτέχνες. Τιμή μας να είμαστε αυτοδιοικητικοί ερασιτέχνες.

Εγώ τηρώ τον νόμο. Μια ανάθεση είναι για την Κώμη και οι άλλες είναι για απευθείας μεταδόσεις των συνεδριάσεων με το χαμηλότερο δυνατό τίμημα. Τα κανάλια είναι αυτά που έχουν την μεγαλύτερη θεαματικότητα στην Πελοπόννησο. Το ένα είναι το Super και το άλλο το BEST. Ξεφυλλίζοντας είδα 30.000 ευρώ σε εφημερίδα, ευθεία στήριξη σε κανάλια και άλλες εφημερίδες κτλ και μας ψέγεται που δώσαμε νόμιμα αυτά τα χρήματα.

Εμείς οι ερασιτέχνες λοιπόν δεν έχουμε σταθερές και δεν έχουμε δεδομένα ούτε καν για τους πόρους. Ασφαλώς και πρέπει να παίρνουμε περισσότερα. Το κύριο πρόβλημα δεν είναι τα χρήματα αλλά η διαχείριση τους.

Για τις προγραμαματικές συμβάσεις εμείς εχουμε συγκεκριμένες αρμοδιότητες και αυτά πρέπει να προτάσσονται.

Τις λανθασμένες πολιτικές τις έχει πληρώσει πρώτα η Αρκαδία.

Κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Για αν ξεκαθαρίσουμε τις μελέτες χρειάστηκε πάνω από ένας μήνας. Πέσαμε σε ένα χάος και προσπαθούσαμε να δούμε ποιες μελέτες έχουν προχωρήσει. Το ξεκαθαρίσαμε αυτό. Τώρα δουλεύουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το οποίο δέκα χρόνια δεν έχει ενημερωθεί.

Μέχρι τον Μάρτιο θα μπορούμε να κουβεντιάσουμε τι έχει γίνει και τι σχεδιάζεται αν περιοχή.

*Το τεχνικό πρόγραμμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την παράταξη του κ.Δέδε να ψηφίζει θετικά – Κατά ψήφισαν οι υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας (με την παράταξη Μπουντρούκα και τον κ.Κατσαρη να απουσιάζουν , ενώ λευκό ψήφισε η κα.Λυμπεροπούλου)