ΠεΣυ | Εγκρίθηκαν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για το έργο ΣΔΙΤ

Το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εγκρίνει την κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης με τις διατάξεις του ν.2882/2001 για την απόκτηση της αναγκαίας έκτασης συνολικού 278.103,70 τμ για την κατασκευή της ΜΕΑ – ΧΥΤΥ της ΠΕ Αρκαδίας που αποτελεί τμήμα του έργου «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ ΣΔΙΤ», καθώς και για την απόκτηση της αναγκαίας έκτασης συνολικού εμβαδού -1- 91.050,96 τμ για την κατασκευή της ΜΕΑ – ΧΥΤΥ της ΠΕ Λακωνίας.

Δείτε, πως κινήθηκε η ψηφοφορία:



Υπέρ ψήφισαν:
1. ΡΟΤΖΙΩΚΟΣ
2. ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ
3. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ
4. ΜΠΟΥΖΑ
5. ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
6. ΓΚΙΚΑΣ
7. ΣΙΔΕΡΗΣ
8. ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ
9. ΚΑΤΣΙΡΗΣ
10. ΣΚΟΥΡΟΣ
11. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ – ΚΟΡΩΝΗ
12.ΜΠΑΚΟΥΡΗΣ
13. ΜΠΕΛΕΓΡΗ
14. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
15. ΓΚΟΥΝΗΣ
16. ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ
17. ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ
18.ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
19.ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ
20.ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ
21. ΣΑΡΡΗΣ
22.ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΟΣ
23. ΔΟΛΤΣΙΝΙΑΔΗΣ (από τη Χρυσή Αυγή)

Κατά ψήφισαν:
1. ΓΑΒΡΗΛΟΣ
2. ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ
3. ΓΚΑΝΑΣ
4. ΒΟΥΔΟΥΡΗ
5. ΜΕΝΟΥΝΟΣ
6. ΑΛΕΥΡΑΣ
7. ΠΟΥΛΑΣ
8. ΓΟΝΤΙΚΑΣ
9. ΓΟΥΡΓΑΡΗΣ
10. ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ
11. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
12. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

Λευκό ψήφισαν:

1. ΜΑΝΤΑΣ
2. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
3. ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΣ

Στην εισήγηση του θέματος η κα.Νικολάκου μίλησε για το «πράσινο φως» που πήρε η Περιφέρεια από το υπουργικό συμβούλιο – λέγοντας πως η απαλλοτρίωση είναι απόφαση της κυβέρνηση,  που φέρει μάλιστα και την υπογραφή του πρωθυπουργού -, για τις δικαστικές διαμάχες που υπάρχουν επί των ιδιοκτησιών στην Αρκαδία , ενώ αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά και στην απόφαση που είχε πάρει το ελεγκτικό συνέδριο για το έργο ΣΔΙΤ , όπου το χαρακτήριζε ως μια συμφέρουσα και προς όφελος των πολιτών πρόταση.«Σταδιακά εμφανίζονται ιδιοκτήτες στην Παλαιόχουνη που υποστηρίζουν πως είναι δικές τους οι εκτάσεις. Όταν βγήκε η ανάδοχος εταιρεία δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Το 2014 στις εκλογές , το έργο αυτό αποτέλεσε το βασικό πεδίο αντεπίθεσης από τους αντιπάλους μας. Η εντολή των πολιτών ήταν να ολοκληρωθεί το πιο σημαντικό έργο της Περιφέρειας. Σε ποσοστό 60 τοις εκατό οι πολίτες είπαν «μια» να συνεχίσουμε το έργο.Αυτή τη στιγμή είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό», δήλωσε μεταξύ άλλων η Αντιπεριφερειάρχης, ενώ συμπλήρωσε: «Είδατε εσείς καμιά άλλη λύση; Η πράξη του Υπουργικού συμβουλίου δείχνει ξεκάθαρα την σκοπιμότητα και την σπουδαιότητα του έργου.Η μη κήρυξη της απαλλοτρίωσης σημαίνει μη εφαρμογή του νόμου. Δεν υπάρχει εναλλακτική. Η εναλλακτική είναι οι ΧΑΔΑ , τα πρόστιμα και οι μεταφορές, όπου διακινούνται πάρα πολλά χρήματα.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ.Πατσαρίνος, ο οποίος κατηγόρησε την Περιφερειακή Αρχή, πως απέτυχε παταγωδώς τόσο αυτοδιοικητικά όσο και θεσμικά στο έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ. «Φτάσαμε μετά από 7 χρόνια να συζητάμε ιδιοκτησιακά ζητήματα σε ένα έργο, που υποτίθεται είναι το μεγαλύτερο της Περιφέρειας. Έγιναν κακοί χειρισμοί από την Περιφερειακή Αρχή. Πέσατε στα βράχια με την ιδιωτική χωροθέτηση και φωνάξατε το κράτος, που αναγκάστηκε να μπει μπροστά. Δεν υπάρχει πουθενά ένας υπεύθυνος απολογισμός, που να δίνει απαντήσεις, στο γιατί είναι σε αυτή τη φάση σήμερα το έργο», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε: «Είναι λάθος το έργο αυτό. Είναι ξεπερασμένο και υπάρχουν και σοβαρά θέματα στο τρόπο απόκτησης των ιδιοκτησιών»

Αμέσως μετά ο κ.Αλευράς έκανε λόγο χείριστη επιλογή λύσης για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στην παράταξη Τατούλη όσο και στην κυβέρνηση.

Ο κ.Γόντικας κατέθεσε με την σειρά του για ακόμα μια φορά τις ενστάσεις του για το έργο, αναφερόμενος στα ιδιοκτησιακά ζητήματα και τα τέλη και κάνοντας παράλληλα αναφορές για πλαστές εισηγήσεις, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κα.Νικολάκου, που ζήτησε να σβηστούν από τα πρακτικά οι δηλώσεις του Νίκου Γόντικα.

Ο κ.Τζαμουράνης έκανε λόγο για προκλητική παρέμβαση του κράτους σε μια ιδιωτική διαφορά, ενώ η κα.Λυμπεροπούλου δήλωσε μεταξύ άλλων πως «δεν θα συναινέσει στο να γίνει η Παλαιόχουνη χωματερή της Αρκαδίας», ζητώντας παράλληλα (όπως και ο Νίκος Γόντικας) να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Τατούλης, δήλωσε: “Η παράταξη της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Νέα Πελοπόννησος, δε στιγματίστηκε ποτέ από την κομματική ταυτότητα των μελών της, παρόλο που γίνεται μια προσπάθεια με δόλο να δημιουργηθεί η αντίληψη στους πολίτες ότι η συγκρότηση της έγινε στη βάση της κομματικής ταυτότητας των μελών της. Όσοι πρόταξαν την κομματική τους ταυτότητα πάνω από το συμφέρον των πολιτών αποδείχθηκαν βαρίδια που η κοινωνία τους απέρριψε.
Η δημιουργία της Νέας Πελοποννήσου έδειξε ένα νέο δρόμο συνεννόησης και σύνθεσης για τη χώρα, τον οποίο η κοινωνία ακολούθησε, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, ο οποίος επεσήμανε ότι «και σήμερα αυτό που επιχειρεί η παράταξη της Νέας Πελοποννήσου αποτελεί ένα σημείο τομής για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας», ενώ συμπλήρωσε:«Στηρίζουμε αποφασισμένοι τη συμφωνία μας με τους πολίτες και δεν αλλάζουμε την άποψή μας, ούτε αμφιταλαντευόμαστε παραμονές των εκλογών. Δεν ακούσαμε ποτέ τους λαϊκιστές που αλλάζουν συνεχώς θέσεις προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα πρόσκαιρα ιδιοτελή τους συμφέροντα. Αντίθετα απευθυνθήκαμε με ξεκάθαρο το σχέδιό μας στους πολίτες, το οποίο άλλαξε τη ρότα της Πελοποννήσου. Το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ είναι μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση, η οποία αρχίζει να υλοποιείται μέσα στο 2018”.

Προηγούμενο άρθρο“Άναψαν” τα αίματα ανάμεσα σε Μαντά και Νικολάκου (video)
Επόμενο άρθροΓ.Τζεφεράκος: “Αποχωρώ με πικρία από την παράταξη Τατούλη” (video)