ΠεΣυ | Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 19:28

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφερειακής Αρχής (με 25 ψήφους υπερ)…

Σε ειδική συνεδρίαση που έλαβε χώρα στην Δευτέρα (16/12) συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου η έγκριση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας οικονομικού έτους 2020 και η έγκριση ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης οικονομικού έτους 2020.Εισηγητής του θέματος ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Βασίλης Καπέλιος.

Το μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης αυτής της ειδικής συνεδρίασης ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Διαβάστε παρακάτω τι ανέφεραν μεταξύ άλλων οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας και ο Περιφερειάρχης Π.Νίκας:

Δέδες: Κάθε χρόνο ο προυπολογισμός γίνεται και πιο ασφυκτικός. Μείωση των πόρων που θα διατεθούν από την κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει να εκφράσουμε σήμερα την αντίθεση μας σε όποια περαιτέρω μείωση των πόρων στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Υπάρχει σοβαρή ανισότητα μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Γόντικας: Ο νέος προϋπολογισμός μιας νέας υποτίθεται περιφερειακής Αρχής υποτάσσεται στις ανάγκες τις καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σήμερα έχουμε μια διευρυμένη στήριξη της δράσης του κεφαλαίου σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Οι δαπάνες για την κάλυψη των  αναγκών των λαϊκών στρωμάτων κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό σας.

Πετράκος: Η συζήτηση είναι προσχηματική γιατί το ΠεΣυ δεν μπορεί να αλλάξει ούτε ένα ευρώ. Μόνο το παρατηρητήριο μπορεί. Το ΠεΣυ έχει δεμένα χέρια.

Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας μας είναι αντιαναπτυξιακός. Είναι ένας προϋπολογισμός, λιτότητας και μιζέριας.

Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό σας.

Τζεμπετζής:

Από την μελέτη που έκανα διαπίστωσα την έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας στον δυσνόητο αυτόν προϋπολογισμό.

Εμείς έχουμε αρνητική θέση έναντι αυτού του προϋπολογισμού γιατί η φιλοσοφία μας είναι τελείως διαφορετική.

Λυμπεροπούλου:

Θα μπορούσαμε να έχουμε έναν άλλον προϋπολογισμό με πιο ανθρωποκεντρική και περιβαλλοντική κατεύθυνση. Αντίθετα αυτό που καταθέσατε – δίχως συμμετοχή και διαβούλευση – συντάχθηκε απουσία του οποιουδήποτε στρατηγικού σχεδιασμού.

Νίκας:

Αποδεικνύεται πως είμαστε πολύ πλούσιοι στα λόγια αλλά όταν συζητάμε ένα τέτοιο θέμα δεν χρειάζονται πολλά λόγια.

Εδώ δεν είμαστε ορκωτοί λογιστές για να πιάνουμε τα νούμερα και να κάνουμε σχόλια. Έχουμε έναν προϋπολογισμό στον οποίο δεν υπάρχει έκφραση πολιτικής βούλησης της Περιφερειακής Αρχής. Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικα. Είναι ένας διαχειριστικός προϋπολογισμός που υπακούει στον νόμο. Είναι ισοσκελισμένος και γι αυτό πήρε και την σύμφωνη γνώμη του οικονομικού παρατηρητηρίου.

Ότι ξοδεύεται υπόκειται σε αλλεπάλληλους ελέγχους. Ο προϋπολογισμός αυτός θα αναμορφωθεί αρκετές φορές γιατί θα υπακούει στις ανάγκες που θα παρουσιάζονται κατα καιρούς.

Η ΔΕΗ μας οφείλει από το ληγνιτόσημο 26.000.000 ευρώ τα οποία θα τα διεκδικήσουμε και θα τα πάρουμε.

Για την χρηστή διοίκηση περιμένετε λίγο καιρό να δούμε ποιος θα κάνει και ποιος δεν άσκησε χρηστή διοίκηση. Θα το συζητήσουμε και αυτό στο ΠεΣυ.

Για την Μεγαλόπολη θα γίνει μια συζήτηση στο Υπουργείο στις 7 Ιανουαρίου. Οι μονάδες στην Μεγαλόπολη κλείνουν γιατί δεν έχουν λιγνίτη.

Τατούλης:

Ο κ.Καπέλιος ήταν εξαιρετικά ρεαλιστής σε αντίθεση με τον κ.Νίκα.

Έχει μεγάλη σημασία να σταματήσουν οι απειλές από τον κ.Νίκα. Αν έχετε οτιδήποτε να το πάτε στον εισαγγελέα. Αυτά τα παραμύθια που λέτε κατα καιρούς δυναμιτίζουν το κλίμα. Είμαστε περήφανοι για το έργο μας. Όλοι όσοι μας κατηγορούσαν αποδείχθηκαν επαγγελματίες ψεύτες.