ΠεΣυ | Η επερώτηση Γόντικα, οι εντάσεις και η διακοπή της συνεδρίασης

Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019 20:57

Η επερώτηση του επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης κ.Γόντικα που αφορούσε στο εργο “παράκαμψη Βουτιάνων, Σελλασία-Γέφυρα Κελεφίνας”, πυροδότησε εντάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, οδηγώντας μάλιστα σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα…

Στην τοποθέτηση του ο κ.Γόντικας επέρριψε ευθύνες για την μη συζήτηση του θέματος στην προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή αναφέροντας μεταξύ άλλων πως πριν ενάμιση χρόνο το Μάρτιο του 2018, κατέθεσε την επερώτηση για το συγκεκριμένο έργο παράκαμψη Βουτιάνων, Σελλασία-Γέφυρα Κελεφίνας και η Περιφερειακή Αρχή αρνήθηκε να τη φέρει για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, παραβιάζοντας τον κανονισμό λειτουργίας του ΠεΣυ.Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο έργο, τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Ο δρόμος δόθηκε στην κυκλοφορία τον Δεκέμβρη του 2011. Δυο μήνες μετά βύθισε, και διακόπηκε η κυκλοφορία. Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι υπήρχαν ευθύνες και για τη μελέτη και για την κατασκευή. Ένα μόνο στοιχείο. Ο δρόμος βύθισε στη θέση «βυθισμένο χωριό» και μόνο η ονομασία της τοποθεσίας επέβαλε να επικαιροποιηθούν οι μελέτες, να γίνουν οι ανάλογες γεωλογικές και γεωτεχνικές έρευνες.Στις 31-7-2012 έγινε απευθείας ουσιαστικά ανάθεση στην εταιρεία….., με την μέθοδο του περιορισμένου αριθμού προσκλήσεων, λόγω κατεπείγοντος, συμβασιοποίηση του έργου, «αποκατάσταση βατότητας τμήματος οδού παράκαμψης Βουτιάνων» (στα σημεία που είχε βυθίσει ο δρόμος) προϋπολογισμού 2.600.000 ευρώ με έκπτωση 12,62%. Ο δρόμος ξαναβύθισε και χρειάστηκε τρίτη εργολαβία για να κρατηθεί στην κυκλοφορία, χωρίς όμως να έχει σταθεροποιηθεί ακόμη”, ενώ ζήτησε να μάθει πως διατίθεται να διαχειριστεί αυτό το θέμα ο νυν Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Κατά την τοποθέτηση του κ.Γόντικα, ο κ.Τατούλης φώναξε “Ντροπή!” με τον κ.Γόντικα να απαντά: “Καμία ντροπή κ.Τατούλη. Αν έχεις τα κότσια φέρε το θέμα στο ΠεΣυ”.

Στην συνέχεια η κα.Νικολάκου έκανε λόγο για ψευδείς αναφορές σε ημερομηνίες από τον κ.Γόντικα, ενώ ακολούθησαν στιγμές έντασης με χαρακτηρισμούς και φωνές, γεγονός που οδήγησε τον πρόεδρο του ΠεΣυ στην απόφαση να διακόψει για λίγο την συνεδρίαση.

Μετά την ολιγόλεπτη διακοπή τον λόγο πήρε ο κ.Βερούτης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων
πως τo έργο τελείωσε πριν αναλάβει η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, με την Νικολάκου να αναφωνεί «Έτσι μπράβο!».

Τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Νίκας δήλωσε: “Πήγα στους Βουτιάνους. Ρώτησα, κάθισα και παρακολούθησα, Το έργο κατασκευάστηκε και παραδόθηκε το 2008 πριν ακόμα έρθει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Μια δεκαετία γίνονται συντηρήσεις και το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Θα υπάρξουν εξελίξεις, αυτό είναι βέβαιο. Μια επερώτηση σαν του κ.Γόντικα με διάφορα στοιχεία – τα οποία δεν υιοθετώ μέχρι αν αποδειχθούν – για ένα έργο που επισκευάζεται μια δεκαετία και δεν τελειώνει δεν είναι άστοχη. Εύχομαι να μην καταρρεύσει ο δρόμος|, ενώ συμπλήρωσε: “Θα ερευνήσω τα όσα λέτε κ.Γόντικα. Η αλήθεια είναι πως από το 2011 και μετά ήρθε η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αλλά πρέπει να δούμε γιατί δέκα χρόνια μας δίνει προβλήματα αυτό το έργο”.