ΠεΣυ | Κόντρες και εντάσεις στην συνεδρίαση για την ΔΕΗ – Τι αποφασίστηκε (vid)

Την Τετάρτη (30/10) πραγματοποιήθηκε η  ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Η συζήτηση ξεκίνησε με τη βασική εισήγηση του Θανάση Πετράκου.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ



Ο κ. Πετράκος τόνισε ότι αυτή η εξέλιξη θα μετατρέψει την Μεγαλόπολη σε βιομηχανικό νεκροταφείο.

Επιπλέον, επισήμανε ότι «εμείς της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» είμαστε υπέρ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 100% από ΑΠΕ, αλλά μέχρι η επιστήμη και η τεχνολογία να πετύχουν την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό δυστυχώς τεχνικά είναι αδύνατο.

….Εμείς είμαστε με τη προστασία του περιβάλλοντος πραγματικά και όχι υποκριτικά. Επιπλέον για εμάς η ηλεκτρική ενέργεια είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα το οποίο πρέπει να είναι στα χέρια μιας πραγματικά Δημόσιας Επιχείρησης.»
Ακολούθως, είπε ότι «την απόφαση της κυβέρνησης για πρόωρο κλείσιμο των λιγνιτικών δεν μας την επιβάλλει κανένας.

… Ο βασικός λόγος είναι ότι μέχρι τότε (σε 20-30 χρόνια) υπάρχει εκτίμηση ότι θα έχει επιτευχθεί η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς θα μπορούμε να έχουμε ρεύμα παράγοντάς το κατά 100% από ΑΠΕ.

…Είναι προφανές λοιπόν ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά με την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων (των εισαγωγέων ΦΑ, και των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών).

…Αυτή η απόφαση οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας.»
Στην πορεία της εισήγησής του, ανάφερε τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης για την Πελοπόννησο…

• Η Μεγαλόπολη θα γίνει βιομηχανικό νεκροταφείο.
• Θα αυξηθεί η ανεργία.
• Θα μειωθεί το ΑΕΠ και το διαθέσιμο εισόδημα. Σημειώνω ότι μόνο οι μισθοί είναι περίπου 85-90 εκ. € το χρόνο.
• Θα ερημώσει η Μεγαλόπολη από νέο κόσμο και θα μείνουν μόνο συνταξιούχοι.
• Το κλείσιμο της μονάδας 3 τον Ιούνιο του 2020 αφήνει τη Μεγαλόπολη χωρίς θέρμανση διότι η μονάδα 3 συνδέεται με την τηλεθέρμανση της Μεγαλόπολης.
• Δεν υπάρχει, ούτε προλαβαίνει να υπάρξει υλοποίηση σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης για τη μεταλιγνιτική εποχή.

Και κατέληξε … «Συνεπώς το ΠΕΣΥ Πελοποννήσου πρέπει όχι μόνο να συνταθεί με την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης και με την καθολική αντίθεση των εργαζομένων για πρόωρο κλείσιμο των μονάδων το 2020 και το 2028, αλλά να πρωταγωνιστήσει στον αγώνα για να αλλάξει η κυβερνητική απόφαση.

Οφείλουμε να απαιτήσουμε :
1. Να μην κλείσει το 2020 η μονάδα 3. Ειδικά για την 3 είναι διπλό έγκλημα το κλείσιμό της το 2020 διότι δεν έχουν ακόμη αποσβεστεί το κόστος των έργων της περιβαλλοντικής αναβάθμισης (κατασκευή μονάδας αποθείωσης και της τοποθέτησης των φίλτρων) και είναι συνδεδεμένη με την τηλεθέρμανση της Μεγαλόπολης.
2. Με ορθολογική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του λεκανοπεδίου να λειτουργήσουν και οι δύο μονάδες, η μεν 3 μέχρι το 2025 και η δε 4 μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων του λεκανοπεδίου.
3. Να επιστρέψει η λιγνιτική Μεγαλόπολη στη μητρική ΔΕΗ.
4. Να αποκατασταθούν τα εδάφη και να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία.
5. Ο χρόνος μέχρι το 2035, που εκτιμάται ότι επαρκούν τα αποθέματα, πρέπει να αξιοποιηθεί για ένα συγκροτημένο και σοβαρό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης στη μεταλιγνιτική εποχή.
6. Να μην ισχύσει το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων το 2028, αλλά να λειτουργήσουν μέχρι το 2038 όπως στη Γερμανία εκτός από τις μονάδες της Μελίτης και την Πτολεμαΐδα 5, οι οποίες πρέπει να μείνουν στο σύστημα μέχρι τη λήξη του χρόνου ζωής τους το 2050.
7. Να προχωρήσει η αξιοποίηση της γεωθερμίας, και η κατασκευή υβριδικών και υδροηλεκτρικών από τη ΔΕΗ, διότι μπορούν να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα.
8. Να αναπτύξει η ΔΕΗ και αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.
9. Να μην προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και να παραμείνει ο ΔΕΔΔΗΕ 100% υπό δημόσιο έλεγχο.
10. Αγωνιζόμαστε για μια ανασυγκροτημένη ΔΕΗ ενιαία και 100% δημόσια.

Για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς πρέπει να συγκροτηθεί αντιπροσωπευτική συντονιστική επιτροπή αγώνα από όλες τις παρατάξεις του ΠΕΣΥ που θέλουν να συμμετέχουν, η οποία μαζί με το Δήμο Μεγαλόπολης, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, τα Σωματεία των Εργαζομένων, τους φορείς της Μεγαλόπολης, το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας και τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, και να προχωρήσει:
Α) Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις (συγκεντρώσεις στη Μεγαλόπολη).
Β) Σε συντονισμό με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, για κοινές δράσεις και κινητοποιήσεις για την επίτευξη των κοινών στόχων.
Γ) Σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητώντας την ικανοποίηση των ανωτέρω αιτημάτων μας.»

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ κ.ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Στη συνεδρίαση, «παρών» ήταν ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος ο οποίος πήρε το λόγο και είπε ότι η Μεγαλόπολη βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της νεότερης ιστορίας της, βρισκόμαστε μπροστά στο πρόωρο κλείσιμο της μονάδας 3 που είχε χρονοδιάγραμμα ως το 2025 και τώρα ειδοποιούμαστε ότι θα κλείσει το τον Ιούνιο του 2020. Η Μονάδα 4 θα κλείσει ως το 2028 ενώ ξέραμε ότι θα έκλεινε το 2035.

Η Μεγαλόπολη είναι αντίθετη στο κλείσιμο. Στο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσαμε ένα ψήφισμα με την αντίθεση για κλείσιμο των μονάδων 3 και 4. Συνιστά ολέθριο λάθος και δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο τα δικαιώματα των δημοτών. Θα σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα της ΔΕΗ.

Υπάρχουν 780 μόνιμοι υπάλληλοι, υπάρχουν 300 νέα παιδιά ως 8μηνίτες και πολλοί σε εργολάβους. Συνολικά είναι 1.300. Το ποσοστό των Μεγαλοπολιτών είναι 800 με 900. Μιλάμε για 2.500 άτομα (οικογένειες) που είναι άμεσα εξαρτώμενα από τη ΔΕΗ. Με το που θα σταματήσουν οι μονάδες να λειτουργούν έχουν βγει στο περιθώριο. Η οικονομική ζωή της πόλης τινάζεται στον αέρα και ξεκινάμε από το μηδέν.

Αν κλείσει η μονάδα 3 το 2020, υπάρχει ένας μεγάλο αριθμός χωριών στην περιοχή που υδρεύονται άμεσα από τη μονάδα αυτή. Θα μείνουν πάνω από 10 χωριά χωρίς υδροδότηση. Μέγιστο το θέμα.

Βασικό θέμα που δημιουργείται η Τηλεθέρμανση, έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα και είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη μονάδα 3. Όταν σταματήσει η Μονάδα 3, αίρεται η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης. Ο κ. Υπουργός μας είπε ότι θα λυθεί μέσω του φυσικού αερίου.

Η Μεγαλόπολη πρέπει να επιβιώσει, δεν είναι μόνο το θέμα των εργαζόμενων, είναι η ποιότητα της ζωής και πως μπορούμε να κρατήσουμε τον πληθυσμό, για να μην γίνουμε ένα χωριό 2.000 κατοίκων.

Για τη Μονάδα 3 να δοθεί μια παράταση για να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε.
Στη Μεγαλόπολη δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία για τη μεταλιγνιτική εποχή. Ζητάμε χρόνο.

Η Μεγαλόπολη έχει γίνει η Ιφιγένεια, έχει πληρώσει το αντίτιμο της μόλυνσης του περιβάλλοντος, έχει πληρώσει με ασθένειες. Έχει γενικά προσφέρει πάρα πολλά. Οφείλουμε να την υποστηρίξουμε.

Εμείς προτείνουμε να γίνει στη Μεγαλόπολη Βιομηχανική Ζώνη ειδικού καθεστώτος.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. ΑΔΑΜΙΔΗ

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Αδαμίδης είπε ότι στο ειδικό αναπτυξιακό τα χρήματα που έρχονται στη Μεγαλόπολη είναι ήδη πολύ λιγότερα. Αν κλείσει η μονάδα 3, θα χάσει ένα ακόμα έσοδο η Αρκαδία από το λιγνιτόσημο.
Αν κλείσει η 3η μονάδα, δεν θα πάρουν νέα οχτάμηνα.

Στη Μεγαλόπολη, λίγο πάνω από το 50% του ΑΕΠ της πόλης οφείλεται στη δραστηριότητα της ΔΕΗ. Αυτό που θα αντικαταστήσει ως δίκαιη μετάβαση θα πρέπει να είναι στο ίδιο ποσοστό του ΑΕΠ.

2014. Η Μεγαλόπολη και η Αρκαδία γενικότερα, παρ΄ ότι δεν είχε άμεσο πρόβλημα για τη μικρή ΔΕΗ, ήταν μπροστά στους αγώνες. Μετά καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με νόμο. Στο επόμενο σχέδιο της υποτιθέμενης αποεπένδυσης, δημιουργήσαμε 7 συλλαλητήρια, στη Μεγαλόπολη δεν είχε ζήσει μεγαλύτερο συλλαλητήριο και ήταν παρόντες όλοι. Με αποκορύφωμα το περιφερειακό συνέδριο του κ. Τσίπρα στο πνευματικό κέντρο της Τρίπολης.

Αν αυτά έγιναν επειδή θα άλλαζαν αφεντικό οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, φανταστείτε τι πρέπει να κάνουμε για το κλείσιμο της ΔΕΗ.

Το πρόβλημα είναι ότι σε λιγότερο από 5 χρόνια, θα μείνει με το μισό πληθυσμό, θα γίνει το Μαντούδι της Πελοποννήσου, μια πόλη γερόντων.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. ΚΑΡΡΑ

«Το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί δύσκολος αγώνας για να μείνουν σε λειτουργία οι μονάδες και να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας.

Δεν μπορεί η Μεγαλόπολη να γίνει Μαντούδι, αλλά θέλουμε προτάσεις που θα φέρουν κι άλλες θέσεις εργασίας όχι μόνο στην Μεγαλόπολη, αλλά σε όλη την Πελοπόννησο.
Μέσα στις προτάσεις μας είναι να ενσωματωθεί η Λιγνιτική Μεγαλόπολης ΑΕ μέσα στη ΔΕΗ.»

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ EΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΕΗ κ.ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

«Τα όσα ήδη εξήγγειλε ο κ. Πρωθυπουργός και όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης ότι θα κλείσει η Τρίτη μονάδα το 2020, δεν δίνουν καθόλου χρόνου. Αν αυτά υλοποιηθούν, αυτό σημαίνει ότι χάνονται οριστικά δια παντός εκατοντάδες θέσεις εργασίας, χωρίς να έχουμε προλάβει να βρούμε νέους τρόπους, νέες δουλειές. Η Μεγαλόπολη θα μετατραπεί σε πόλη φάντασμα, θα γίνει πόλη συνταξιούχων, η περιοχή σας θα γίνει βιομηχανικό νεκροταφείο. Εμείς πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί ,ενωμένοι, με σχέδιο. Να αλλάξει το ποσοστό ανάπτυξης των ΑΠΕ. Είμαι φανατικός υποστηρικτής της ανάπτυξης των ΑΠΕ, αλλά όσο δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της αποθήκευσης, δεν μπορούμε να μιλάμε για τόσο μεγάλη ανάπτυξη τους. Δεύτερος στόχος όχι αυτή η αύξηση του φυσικού αερίου ως καύσιμο σε σχέση με το λιγνίτη. Ισορροπία ανάμεσα σε φυσικό αέριο και λιγνίτη. Για να μην έχουμε απόλυτη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας.»

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ του κ.ΚΑΡΑΛΕΥΘΕΡΗ

Ο Παντελής Καραλευθέρης, Σύμβουλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ ΑΕ και Εκπρόσωπος των Εργαζομένων, ανάφερε στο περιφερειακό συμβούλιο: «Τον Πρωθυπουργό αναγκάζει να πει ότι θα κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, διότι χάσαμε το πλεονέκτημα της πληροφόρησης. Τα τελευταία χρόνια, η οικολογία πήρε προβάδισμα, έναντι της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής. Ο Μητσοτάκης νιώθει την ανάγκη να γυρίσει την ατζέντα και προσπαθεί να πουλήσει ένα οικολογικό πρφίλ.
Να μακρύνουμε με νεότερες τεχνολογίες τη λειτουργία των μονάδων και να γίνουν οι αποκατάστασεις της περιοχής με χρεώσεις που θα πληρώσει ο πελάτης της ενεργειακής αγοράς.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ κ.ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

«Το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να ζητήσει τη λειτουργία των μονάδων μέχρι να εξαντληθεί ο λιγνίτης και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Ο στόχος είναι να εξασφαλίσουμε ύπαρξης συνθηκών για την επόμενη μέρα στη Μεγαλόπολης.

Το ΕΑΠ και η εξασφάλιση των οφειλόμενων, άκουσα τη δέσμευση του Υπουργού ότι θα αρχίσει η καταβολή των δεδουλευμένων. Επίσης, πρέπει να αξιοποιούμε τους πόρους του ΕΠΣΑ και τους πόρους από το σύστημα εκπομπής δικαιωμάτων των ρύπων.
Να συντάξουμε ένα σχέδιο ανάπτυξης και η περιφέρεια να στηρίξει με κάθε τρόπο, με κυρίαρχο ρόλο στον Δήμο Μεγαλόπολης.

Να δοθεί έμφαση στον πρωτογενή τομέα και στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις. Στον Πολιτισμό που το Αρχείο Θέατρο Μεγαλόπολης μπορεί να υπάρξει σημαντικό ρόλο, ένα μουσείο τεχνολογίας, στον αθλητισμό όπου υπάρχουν προτάσεις για πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της βιομηχανίας.»

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ  κ.ΤΑΤΟΥΛΗ

Ο τέως Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης έκανε κριτική στην εισήγηση της περιφερειάρχης αρχής, λέγοντας ότι δεν θέλησε να αγγίξει την κυβέρνηση, λειτουργώντας σαν βραχίονάς της.

Επίσης, είπε ότι πρέπει να αυξηθεί η πίεση και η δύναμη έναντι σε όλους όσοι απεργάζονται τέτοιες στρατηγικές.

Αντισταθούμε σε λογικές που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην εργασία και αστάθεια στην ενεργειακή κατάσταση της χώρας.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ κ.ΔΕΔΕ

«Μιλάμε για μία πολιτική ξαφνικού θανάτου τοπικών κοινωνιών και ένα δραματικό έλλειμμα στην ενεργειακή εθνική ασφάλεια. Είμαστε θετικοί στα στοιχεία του ψηφίσματος και σε συγκρότηση μιας συμμαχίας για μια δυνατή γραμμή άμυνας.»

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑ

«Αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη πρέπει να δημιουργήσουμε ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο. Ο κ. Μπουντρούκας ξεκίνησε ένα επιχειρηματικό πάρκο σε συνεργασία με την τότε δημοτική αρχή για να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων. Προτείνουμε παράταση μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων του λιγνίτη, για να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν και νέες.»

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ κ.ΓΟΝΤΙΚΑ

Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ είναι σχέδιο ερημοποίησης της Μεγαλοπολης, μετατροπής της σε χώρο καύσης των αποβλήτων και σκουπιδότοπο.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θα αντιμετωπίσουν νέο γύρο απολύσεων με πακέτα εθελούσιας εξόδου. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως δεν παίρνει “φτιασιδώματα” αυτή η αντιλαϊκή πολιτική.

Συνένοχες σε αυτή την πολιτική απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι δημοτικές αρχές, οι περιφερειακές αρχές και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζόμενων στη ΔΕΗ.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ κ.ΤΖΕΜΠΕΤΖΗ

Είμαστε αντίθετοι στην τακτική της φιλελεύθερης οικονομίας που απογυμνώνει το ελληνικό κράτος από τις σημαντικές και στρατηγικές του βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Η ΔΕΗ βρίσκεται σήμερα σε απαξιωτική οικονομική θέση. Η τακτική της σαλαμοποιήσης της επιχείρησης και η πώληση επιμέρους κομματιών δεν σώζει την εταιρεία.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ κα.ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο λιγνίτης προσέφερε πολλά στην χώρα, όμως ταυτόχρονα προσέφερε και το 34% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου της χώρας. Ο λιγνίτης της Μεγαλόπολης είναι με διαφορά ο χειρότερος στην ΕΕ.

Υπάρχουν αναλύσεις που δείχνουν πως οι μονάδες της Μεγαλόπολης παρουσιάζουν λειτουργικές ζημιές αντί για κέρδη.

Πρέπει να καταρτίσουμε ένα σχέδιο για την μετάβαση στην επόμενη ημέρα με οικονομικές δραστηριότητες ικανές να καλύψουν τις απώλειες. Επιπλέον πρέπει να διεκδικήσουμε πόρους για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ.ΝΙΚΑ

Για το πρόβλημα αυτό μιλάμε περίπου δέκα χρόνια. Δεν θεωρώ ότι ωφέλησε η σημερινή συζήτηση. Εξαντλούμαστε σε ατέρμονες συζητήσεις.

Υπάρχει μια πραγματικοτητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η πραγματικότητα είναι ότι είτε το αποδεχόμαστε είτε όχι δεν έχουμε λιγνίτη. Έχουμε για καμια δεκαριά χρόνια για μια μονάδα και περίπου έξι χρόνια για να λειτουργήσουν δυο μονάδες. Η μονάδα 3 λειτουργεί πάνω από 44 χρόνια όταν ο μέσος όρος ηλικίας των μονάδων αυτών είναι γύρω στα 33 χρόνια

Η ελπίδα της Μεγαλόπολης είμαστε εμείς και η Δημοτική Αρχή. Πρέπει να έχουμε αρμονική συνεργασία για την διατήρηση της Μεγαλόπολης ως ενεργειακό κέντρο και για την υποστήριξη γενικότερα της περιοχής.

Θα απαιτήσουμε το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η ΔΕΗ από το ΕΑΠ . Αυτά τα λεφτά λείπουν από την Μεγαλόπολη. Υπάρχουν 4.143.000 ευρώ στον ειδικό λογαριασμό τώρα. Γιατί; Και μας οφείλονται και 25 εκατομμύρια.

Τατούλη εσύ είσαι υπεύθυνος εσύ προσωπικά για την Αρκαδία. Η περιοχή της Μεγαλόπολης έχει καταρρεύσει ήδη.

Πρέπει να συνεργαστούμε αρμονικά σε τοπικό επίπεδο. Βασικός μας στόχος στη θητεία μας συνεργασία με φορεις, εργαζόμενους και Δήμο Μεγαλόπολης για να στηρίξουμε το ενεργειακό κέντρο Μεγαλόπολης Κύριε Δήμαρχε της Μεγαλόπολης το μείζον είναι να εκπονηθεί ένα master plan – το οποίο θα στηριχτεί οικονομικά από την Περιφέρεια – με επιστήμονες από διάφορες ειδικότητες. Ο τόπος αυτός έχει πολλά να δώσει.

Όταν ένα κομμάτι της πατρίδας μας πάσχει πρέπει όλοι να το στηρίξουμε.

Είναι γνωστό ότι στηρίζω την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και θέλω να σέβεστε την ιδεολογία μου όπως σέβομαι και εγώ εσάς.

Αν πιστεύετε πως πρέπει να πάμε σε ένα ψήφισμα που να έχει αξία τότε θα πρέπει να μην έχει ιδεολογικές αναφορές και να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Αυτή η αίθουσα δεν είναι για κάποιους που είναι ανεμοδούρες και θέλουν να επιβιώσουν πολιτικά ή να πάρουν πολιτικούς πόντους.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ κ.ΜΠΡΟΥΜΑ

Είναι ψέμα, πως ο λιγνίτης είναι το πιο επικίνδυνο καύσιμο.Δεν υπάρχει εθνική συνείδηση για να προστατεύσουμε το εγχώριο ορυκτό μας.

Εμείς σαν εργαζόμενοι σας δηλώνουμε πως δεν επαιτούμε και δεν ζητιανεύουμε ψίχουλα. Θα παλέψουμε!

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ κ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑ

Κατάγομαι από ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης και έχω ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα. Μου έκανε εντύπωση πως κανένας σύμβουλος πλειοψηφίας δεν πήρε τον λόγο και ο Νίκας είπε πως δεν προσέφερε τίποτα αυτή η συζήτηση που γίνεται σήμερα εδώ. Εγώ πιστεύω πως σήμερα με αυτή τη συζήτηση αναδείχθηκε το θέμα και ειδικά μέσα από τις εισηγήσεις των ανθρώπων της ΔΕΗ

Θαυμάστε Μεγαλοπολίτες και όσοι είστε εδώ τα όσα είπε ο Περιφερειάρχης. Ότι πει η κυβέρνηση για τον κ.Νίκα. Ο κ.Μητσοτάκης «έφαγε τα λυσακά» του να βγάλει τον Νίκα. Ξεπληρώνεται σήμερα το πρώτο γραμμάτιο. Κανένας από την παράταξη Νίκα δεν μίλησε σήμερα.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠεΣυ κ.ΣΚΑΝΤΖΟΥ

Κόβεστε σήμερα όψιμα όμως κα.Νικολάκου για το κλείσιμο των μονάδων. Πέντε μήνες είχατε πεταμένη σε ένα συρτάρι απόφαση για περιβαλλοντική άδεια. Εμεις τρέξαμε και οι μονάδες που είχαν κλείσει, άνοιξαν!

Πόσοι από εσάς δεν ξέρατε ότι τελειώνουν τα αποθέματα του λιγνίτη; Το ξέρατε όλοι πολλά χρόνια και οι ευθύνες υπάρχουν σε πολλούς. Οι μονάδες θα κλείσουν όχι γιατί το θέλει ο Μητσοτάκης αλά γιατί τελειώνουν τα αποθέματα λιγνίτη.

Εμείς λέμε οι μονάδες να λειτουργήσουν μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων, όμως ταυτόχρονα πρέπει να δούμε τι θα γίνει για να μην ερημώσει – μετά το κλείσιμο – η περιοχή.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ακολούθησε ψηφοφορία με την πρόταση του κ.Πετράκου (ενισχυμένη τόσο με την πρόταση του Πέτρου Τατούλη όσο και με την πρόταση Γιώργου Δέδε) ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 18 υπέρ (17 ψήφους υπερ έλαβε η πρόταση Νίκα, 2 ψήφους η πρόταση Γόντικα, ενώ η κα.Λυμπεροπούλου ψήφισε κατά σε όλες τις προτάσεις)


Προηγούμενο άρθροΔικές της εκδηλώσεις για την επέτειο του 2021 θα διοργανώσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου
Επόμενο άρθροΟι εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης στην Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ