ΠεΣυ | Ομόφωνη απόφαση για το αντιπλημμυρικό έργο σε Ζευγολατιο και Νεοχώρι

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 17:59

Ομόφωνη απόφαση έλαβε το Περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου στο θέμα που αφορούσε στην “έγκριση υποβολής πρότασης για χρηματοδότηση από το Ε.Π Πελοπόννησος 2014 – 2020 του έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας Τρίπολης (περιοχής Ζευγολατειού – Νεοχωρίου)”

Αρχικά τον λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ.Λαμπρόπουλος ο οποίος μίλησε για μια πλήρη μελέτη, που αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα στις συγκεκριμένες περιοχές.Ο κ.Γόντικας στην τοποθέτηση του ανέφερε, πως το έργο αυτό είναι αναγκαίο στο λεκανοπέδιο της Μαντινείας, τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Πρέπει να γίνει μια συνολική μελέτη. Δεν είναι μόνο οι καταβόθρες. Είναι πολλά τα προβλήματα. Έχουμε τις αντλίες του ταμιευτήρα της Τακα για να παίρνουμε τα νερά από τα πλημμυρισμένα χωράφια αντι να τα έχουμε για να ποτίζουν οι αγρότες. Και εκει και στον Μαντινειακό κάμπο το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπιστεί αποσπασματικά”.

Στην συνέχεια ο κ.Τατούλης ανέφερε πως πρόκειται για μια σπουδαία μελέτη που για πρώτη φορά βλέπει ολιστικά το θέμα. “Μέσα στον πυρήνα της η μελέτη προβλέπει και την διευθέτηση της λειτουργίας των καταβοθρών όλου του Μαντινειακού πεδίου”, δήλωσε.

Αμέσως μετά ο κ.Γιαννακούρας, υπογράμμισε: “Είμαι χαρούμενος που ένα μεγάλο πρόβλημα έρχεται να λυθεί με μια μελέτη, που την παλέψαμε εμείς αρκετά. Ο προυπολογισμός του έργου είναι περίπου 5 εκατομμύρια. Πέρα από το μεγάλο αυτό έργο πρέπει να τρέξουν και άλλα μικρότερα έργα στην περιοχή. Έχουμε βάλει μια μικρή πίστωση για το Νιοχώρι – Ζευγολατιό. Πρέπει άμεσα να γίνει εκεί ένα έργο για να προλάβουμε πλημμύρισα φαινόμενα και ένα δεύτερο στου Πάπαρι”.

Ο κ.Λαμπρόπουλος απαντώντας στον κ.Γιαννκούρα, τόνισε: “Το έργο για το οποίο μιλάτε είναι μέρος της μελέτης και το άλλο που αφορά στο Πάπαρη είναι προγραμματισμένο να γίνει”.

Τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ.Νίκας, ανέφερε πως τα αντιπλημμυρικά είναι δύσκολα έργα και πως υπάρχουν προβλήματα σε όλους τους νομούς. “Θα υπάρξει η δυνατότητα να μας δώσουν 750 εκατομμύρια ευρω επιπλέον σε όλες τις περιφέρειες και σε τομεακά προγράμματα. Όποιος έχει υψηλή απορροφητικότητα θα πάρει επιπλέον χρήματα. Αν θέλουμε λοιπόν να πάρουμε χρήματα από αυτά πρέπει να τρέξουμε”, τόνισε ο Περιφερειάρχης, ενώ συμπλήρωσε: “Θέλουμε να ανέβουμε από το 21 τοις εκατο που είμαστε στην απορροφητικότητα. Αυτό θα βελτιωθεί μέχρι το Πάσχα.Με τα επιπλέον χρήματα και την μεταφορά από άξονα σε άξονα θα στηρίξουμε τις προτάσεις που θα έρθουν”.