ΠεΣυ Πελ/σου | Το master plan του λιμανιού της Καλαμάτας έφερε ένταση και ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης

Δεν πρόλαβε να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης και μετά από 45 περίπου λεπτά, ο Πρόεδρος Γιάννης Μαλτέζος, για να ηρεμήσει το κλίμα, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε πεντάλεπτο διάλειμμα.

Από την αρχή της συνεδρίασης οι τόνοι ήταν υψηλοί, αφού όπως φαίνεται, δεν υπάρχει συνεννόηση ούτε καν στα τυπικά, για το πώς δηλαδή θα πρέπει να γίνεται η συνεδρίαση, αν υπάρχουν ερωτήσεις και επερωτήσεις, πώς θα πρέπει να λαμβάνουν απάντηση, στη συνεδρίαση ή γραπτά και γενικά το κλίμα ήταν τεταμένο.



Η μοναδική αρχικά επερώτηση που συζητήθηκε ήταν αυτή του Περιφερειακού Συμβούλου Λακωνίας Γιώργου Πουλοκέφαλου για την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και για τα μέτρα που μπορεί να πάρει η Περιφέρεια, η οποία δια στόματος Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Νίκωνα Τζινιέρη, παραδέχθηκε πως υπάρχει πρόβλημα, ενώ ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας έκανε λόγο για κεντρική ευθύνη και για μη αρμοδιότητα της Περιφέρειας ενώ εξήγγειλε τη δημιουργία δημόσιου γεωργικού ΙΕΚ στα Φιλιατρά που θα έχει και αυτό τον σκοπό να εκπαιδεύσει, δηλαδή,  τους αγρότες στη σωστή χρήση των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων.

Στη συνέχεια η επικεφαλής της παράταξης « Πράσινη Πελοπόννησος» Δήμητρα Λυμπεροπούλου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της γιατί μία επερώτηση που έχει καταθέσει από τον Δεκέμβριο του 2021, σχετικά με το αν προτίθεται η περιφέρεια να κάνει κάποιες δράσεις και κάποιες εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, δεν έχει συζητηθεί ακόμα.

Και εκεί ξεκίνησε μία αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο και την κα. Λυμπεροπούλου, η οποία δεν φάνηκε να ικανοποιείται από τις απαντήσεις του κ. Μαλτέζου, που της είπε πως θα έχει γραπτή απάντηση από την κα. Καλογεροπούλου, στην ερώτησή της, γιατί δεν είναι επερώτηση και δεν κατηγορεί σε κάτι την περιφερειακή αρχή για να λάβει απάντηση στη συνεδρίαση, αλλά θα της δοθεί γραπτώς η απάντηση.

Κατόπιν το λόγο πήρε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θανάσης Πετράκος που ζήτησε να μην λειτουργούν ως υπάλληλοι αλλά ως αιρετοί και να μην σκέφτονται το τετράωρο για να ολοκληρώσουν τη συνεδρίαση, αλλά να την τελειώνουν όταν ολοκληρώνονται τα θέματα που έχουν προς συζήτηση. Και στη συνέχεια ζήτησε να προταθούν κάποια θέματα, όπως το υπ’ αριθμόν 20 που αφορά στην γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ για το master plan του λιμανιού της Καλαμάτας.

Μία γνωμοδότηση που ήρθε καθυστερημένα, όπως ειπώθηκε, και γίνεται μία προσπάθεια να μην δοθεί ώστε να μην έχει καμία αξία, και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου να λάβει απόφαση χωρίς τη γνωμοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Με αφορμή το εν λόγω θέμα, προκλήθηκε μία έντονη αντιπαράθεση για το αν υπάρχει ή όχι εισήγηση, με την κα. Νικολάκου να αναφέρει πως υπάρχει εισήγηση από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας , με τον Πρόεδρο να επιμένει πως δεν υπάρχει εισήγηση και δεν μπορεί να συζητηθεί το θέμα και θα πρέπει να αποσυρθεί.

Τελικά εισήγηση από την Υπηρεσία υπήρχε και η κα. Νικολάκου κάλεσε την περιφερειακή αρχή να της ζητήσει «συγγνώμη» για την άγνοιά της και την επιμονή της να λέει πως δεν υπάρχει εισήγηση για το master plan.

Η κόντρα πήρε έκταση με τις παρεμβάσεις και άλλων συμβούλων με αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή για πέντε λεπτά.

Το σώμα επανήλθε με τις τοποθετήσεις των συμβούλων επί του συγκεκριμένου θέματος.

Να σημειώσουμε πως η ΜΠΕ για το master plan του λιμανιού της Καλαμάτας μετά από δύο ώρες συζήτησης και με τις παρεμβάσεις που έγιναν από εκπροσώπους φορέων της Καλαμάτας,  καταψηφίστηκε με 21 ψήφους έναντι 19 που έλαβε η εισήγηση. Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της μειοψηφίας που καταψήφισαν την ΜΠΕ εξήγησαν πως καταψηφίζουν την εισήγηση γιατί ήρθε καθυστερημένα, απουσίαζαν οι μελετητές της ΜΠΕ ενώ στο εν λόγω master plan αντιδρούν οι κάτοικοι της Καλαμάτας.

Προηγούμενο άρθροΤο νέο ΔΣ της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου
Επόμενο άρθροΑπόφαση ΕΠΟ για την Γ΄Εθνική | Αναβολή στην αγωνιστική μέχρι να γίνουν όλα τα παιχνίδια