ΠεΣυ | Ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει τροπολογίες – Η αποχή της παράταξης του Παναγιώτη Νίκα

Μια εκτενής συζήτηση για τις αλλαγές στον “Κλεισθένη” έγινε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (20/11) στο Πνευματικό κέντρο Τρίπολης.

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από την τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα για την κήρυξη των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων στην οικονομική επιτροπή.



Η πρόταση Πετράκου (με την οποία συμφώνησαν οι παρατάξεις Τατούλη Λυμπεροπουλου, Δεδε και Μπουντρούκα ) ανέφερε μεταξύ άλλων πως “το ΠεΣυ εκτιμά οτι οι τροποποιήσεις που έγιναν και η πρόσφατη τροπολογία για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις συνιστούν θεσμική εκτροπή που ναρκοθετεί την Δημοκρατία και μετατρέπουν τους περιφερειακούς συμβούλους σε γνωμοδοτικούς κομπάρσους”.

Με την απόφαση λοιπόν υπέρ της πρότασης Πετράκου (που λήφθηκε κατά πλειοψηφία) το ΠεΣυ ζητά από την κυβέρνηση, να ανακαλέσει άμεσα τις τροπολογίες και να επανέλθουν οι αρμοδιότητες στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως όριζε ο Κλεισθένης.

Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχε η παράταξη του Περιφερειάρχη, με τον κ.Νίκα να δηλώνει, πως μια τέτοια απόφαση δεν θα είναι σύννομη και γι΄αυτό η δική του πλευρά θα απέχει της ψηφοφορίας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κατατέθηκε μια ακόμα πρόταση, από τον Νίκο Γόντικα η οποία δεν πέρασε, καθώς ψηφίστηκε μόνο από τους δυο συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης και τον κ.Κάτσαρη.

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής:

Τατούλης:

Για πρώτη φορά υπάρχει μια τέτοια βίαιη παρέμβαση στην λειτουργία θεσμικών οργάνων του αυτοδιοικητικού θεσμού της Περιφέρειας. Είναι πρωτόγνωρη διαδικασία με φωτογραφικές διατάξεις που δημιουργούν πρόβλημα δημοκρατίας και αποδυναμώνουν το ΠεΣυ.
Το ανώτατο όργανο σε έναν θεσμό είναι το περιφερειακό συμβούλιο, που δεσμεύει τους πάντες και τα πάντα. Η προσπάθεια αποδυνάμωσης του εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Είναι αντισυνταγματική η προσπάθεια που έγινε.

Αυτό το συμβούλιο εξελέγη στην βάση ενός συγκεκριμένου νόμου και σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει τόσο ωμά σε μια δημοκρατική κατάκτηση θεσμικών οργάνων.

Η τροπολογία αυτή θα φέρει καινούργια δεινά στην λειτουργία του θεσμού.

Δεδες:

Έχουμε να κάνουμε με μια βεβιασμένη κίνηση. Καταλύονται οι δημοκρατικές διαδικασίες.
Έχουμε να κάνουμε με μια μεταφορά αρμοδιοτήτων στον Περιφερειάρχη και σε όργανα και επιτροπές αντί για το ΠεΣυ σε κόντρα της λαικής εντολής που είναι νωπή. Ο Κλεισθένης δεν πήρε τον χρόνο να δοκιμαστεί για να δούμε τι θα γίνει αλλά προκαταβολικά επιχειρούμε να στερήσουμε την δυνατότητα στους περιφερειακούς συμβούλους να εκτελέσουν το έργο τους.

Αν το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν διαφορετικό και οι Δήμαρχοι – Περιφερειάρχες ήταν της αντιπολίτευσης δεν θα χρειάζονταν αλλαγές στον Κλεισθένη;

Πρέπει να ανακληθούν οι αποφάσεις.

Γόντικας:

Ο σχεδιασμός της ΝΔ για την τοπική αυτοδιοίκηση πατάει πάνω στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Νόμοι όπως ο Κλεισθένης ξεκινούσαν πάντα με πολύ θόρυβο και πομπώδης εκφράσεις από τις κυβερνήσεις

Δεν υπάρχει καμία ακυβερνησία σε Περιφέρειες και Δήμους.

Πετράκος:

Το θέμα το συζητάμε μετά από δική μας πρόταση λόγω της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το ΠεΣυ στην οικονομική επιτροπή.

Με την σημερινή συνεδρίαση θέλουμε το ΠεΣυ να καταγγείλει όλες τις αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές αποφάσεις της κυβέρνησης και να ζητήσουμε να ανακληθούν. Επιπλέον ειδικά για την τροπολογία για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και την αρμοδιότητα κήρυξης τους, αυτό που έγινε ήταν πρωτοφανές. Ειχε ληφθεί απόφαση από το ΠεΣυ και μετά ήρθε η κυβέρνηση και πήρε την αρμοδιότητα από το περιφερειακό συμβούλιο. Η οικονομική επιτροπή πρέπει να παραπέμψει το θέμα στο συμβούλιο.

Λυμπεροπούλου:

Τα εκλογικά συστήματα η σέβονται την λαϊκή βούληση η την νοθεύουν και την στρεβλώνουν κατά το δοκούν.

Η Ευρώπη τα έχει καταφέρει πολύ καλά. Σε τούτο τον τόπο έχουν λειτουργήσει πολλά συστήματα. Απλής και μη αναλογικής, έμμεσης κα άμεσης εκλογής Δημάρχου κτλ.

Δεν υπάρχει δημοκρατία αλα καρτ. Η απλή αναλογική οδηγεί σε συνεργασία που το έχει ανάγκη ο τόπος μας. Η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση θέλει αρετή και τόλμη.

Κάτσαρης:

Φτάσαμε στο παράδοξο σήμερα να υπάρχουν Περιφερειάρχες ή Δήμαρχοι που είχαν λάβει κάτι παραπάνω από το 10% του λαού και να τους δίνεται με την κυβέρνηση η απόλυτη πλειοψηφία στις οικονομικές επιτροπές. Ακόμα χειρότερα στην δική μας περίπτωση που είχε ήδη παρθεί απόφαση στο ΠεΣυ το οποίο απέρριπτε τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.

Εμείς σαν ΠεΣυ πιστεύω πως πρέπει να συμφωνήσουμε να μην παρθεί καμία σοβαρή απόφαση από την οικονομική επιτροπή αν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη από το ΠεΣυ.

Νίκας:

Ορθός η πατρίδα το 2015 ζήτησε τα πλεονάσματα των Δήμων που είχαν έρθει από τον κρατικό προυπολογισμό. Εφόσον η πατρίδα έχει ανάγκη – είπα τότε – να τα πάρει. Και αυτό πιστεύω πάντοτε.

Ως προς το θέμα που συζητάμε τώρα είναι ένα αμιγώς πολιτικό ζήτημα και οχι αυτοδιοικητικό.

Υπάρχει το ζήτημα της κυβερνησιμότητας. Κουβεντιάζαμε για ώρες για θέματα που είναι απολύτως συγκεκριμένα. Μέχρι τον Μάιο εκτιμώ πως θα υπάρχει πλήρης ανατροπή της απλής αναλογικής.

Έχουμε μια υποχρέωση. Όσοι συμμετέχουμε στα θεσμικά όργανα πρέπει να υπακούμε στον νόμο.

Εγώ ξεκαθάρισα οτι είμαστε με τον νόμο. Στην οικονομική επιτροπή θα εφαρμόσουμε αυτά που επιβάλλει ο νόμος.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΑργειτάκος στο ΠεΣυ: “Οι Δήμαρχοι αγωνιούν – Πρέπει να τελειώσει το θέμα των σκουπιδιών”
Επόμενο άρθροΟι επικεφαλής στις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Τρίπολης