ΠεΣυΠ | Ισοψήφισαν οι προτάσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και την ενεργειακή κρίση – «Πέρασε» αυτή της περιφερειακής αρχής

Με ισοψηφία μεταξύ των δύο προτάσεων που κατατέθηκαν στην συνεχιζόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και την ενεργειακή κρίση.

Η μία πρόταση ήταν της περιφερειακής αρχής, η οποία και πέρασε αφού μέτρησε ως διπλή η ψήφος του Προέδρου του οργάνου, ως ορίζει ο Νόμος και η άλλη πρόταση ήταν των μειοψηφιών, πλην Ελληνικής Αυγής που ψήφισε λευκό και στις δύο ψηφοφορίες, και της Λαϊκής Συσπείρωσης που κατέθεσε δική της πρόταση και στη δεύτερη ψηφοφορία ψήφισε “λευκό”.



Να σημειώσουμε πως η πρόταση της περιφερειακής αρχής ανέφερε μεταξύ άλλων πως η απολιγνιτοποίηση πρέπει να προχωρήσει και δεν είναι βίαιη, είναι μία υπόθεση που έχει ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια και δεν έχει σημασία αν λόγω συγκυριών θα πάρει παράταση για λίγο διάστημα, ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινωνική στήριξη από την Πολιτεία για τους ευάλωτους πολίτες, να ζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η δραστηριοποίηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης λόγω του Πολέμου και να μελετηθεί σοβαρά από την Κυβέρνηση η πρόταση του ΔΣ της Μεγαλόπολης.

Από τη δική τους πλευρά οι παρατάξεις της μειοψηφίας, η πρότασή τους έλαβε και αυτή 19 ψήφους, αλλά δεν πέρασε λόγω, όπως αναφέρθηκε της διπλής ψήφου του Προέδρου του Περιφερειακού, μεταξύ άλλων ζητούσε:

Να  καταργηθεί η βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση  και να συμβαδίσει η χώρα μας με το σύνολο των  χωρών της Ευρώπης  και τις αποφάσεις για απανθρακοποίηση μέχρι το 2049 .

Να ανοίξουν  τώρα οι 8  λιγνιτικές μονάδες  που έχουν περιβαλλοντικούς όρους  . Ιδιαίτερα    σε ότι αφορά  την Πελοπόννησο ζητούν   να επαναλειτουργήσουν άμεσα  οι Μονάδες 3  και 4 της Μεγαλόπολης   και να λειτουργήσουν μέχρι το 2025   και 2035 αντίστοιχα  διότι μέχρι τότε  υπάρχει επάρκεια λιγνίτη και έχουν περιβαλλοντικούς όρους.

­Να καταργηθεί ή τουλάχιστον να ανασταλεί η λειτουργία του  χρηματιστήριου  ενέργειας,

Να καταργηθεί  η ρήτρα αναπροσαρμογής, και η οριακή τιμή τιμολόγησης

Να  καταργηθεί ο   ειδικός φόρος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

Να γίνει άμεση μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια του Ηλεκτρικού Ρεύματος  στο 4%,

Να  ενεργοποιηθεί εκ νέου ο Νόμος 4320/19-03-2015 που προβλέπει δωρεάν   1200 κιλοβατώρες  το τετράμηνο για όσους είναι κάτω από τα όρια φτώχειας

Να σταματήσουν οι  αποκοπές  συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και internet σε φτωχά υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και  να γίνει  επανασύνδεση τους.

και να μειωθεί δραστικά ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο ,στο  πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και στη  βενζίνη, στα επίπεδα  που ήταν πριν τα μνημόνια , καθώς και να μειωθεί ο Φ.Π.Α.  στο κατώτερο δυνατό συντελεστή  σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα. Ειδικά για το  αγροτικό πετρέλαιο  οι μειοψηφίες ζήτησαν να μηδενιστεί και ο ΕΦΚ και ο ΦΠΑ διότι απαιτείται επιπλέον στήριξη των αγροτών για να μειωθούν οι κίνδυνοι  της επισιτιστικής κρίσης.

Να αναφέρουμε πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το εν λόγω θέμα, που ήταν και το μοναδικό που συζητήθηκε, αφού η συνεδρίαση δεν πήρε παράταση για άλλα θέματα και θα γίνει νέα συνεδρίαση την Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου, δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις και οι αιχμές μεταξύ της περιφερειακής αρχής και των παρατάξεων της μειοψηφίας.

Να σημειώσουμε πάντως πως η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δοθεί παράταση στην λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων λόγω των έκτακτων συνθηκών. Για τη Μεγαλόπολη γίνεται λόγος για την επαναλειτουργία των μονάδων 3 και 4 αν και, όπως ειπώθηκε και στη συνεδρίαση, υπάρχουν πρακτικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν για να υπάρξει η επαναλειτουργία. Ένα εξ αυτών είναι και το προσωπικό.

 

Προηγούμενο άρθροΣτην Τρίπολη η δράση «ΔΕΗ Ε-Bike Festival»
Επόμενο άρθροΣεμινάριο διαιτησίας πραγματοποίησε η ΕΠΣ Αρκαδίας (+ph, vd)