Ποια είναι η ποινή για το βιασμό του μυαλού μας;

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 23:15

του Δημήτρη Τσαντήλα…

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώ ΟΛΑ τα κανάλια. ΟΛΑ τα κανάλια που έχουμε την τύχη ( ; ) να βλέπουμε στις τηλεοράσεις μας όλο αυτό το διάστημα του lockdown και του εγκλεισμού μας στα σπίτια. Τις τελευταίες 2 εβδομάδες τα μόνα θέματα που απασχολούν την ζωή της χώρας μας είναι το χιόνι που έπεσε, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της Αττικής(Εν έτη 2021 σε τέτοιες περιοχές δεν έχει ξεκινήσει η υπογειοποίηση των καλωδίων). Στη συνέχεια εισέβαλε στην καθημερινότητά μας η «Λιγνάδεια» λογική της υποτιθέμενης κουλτούρας του θεάτρου και μιας ελίτ, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τον πολιτισμό και το θέατρο. Ο καθημερινός συναισθηματικός βιασμός του κόσμου και η έλλειψη ελευθερίας που υπάρχει, σε συνδυασμό με έναν στρεβλό κύκλο απενοχοποίησης του πολιτικού κόσμου οδηγούν σε μια κατάσταση ευτελισμού των δημοκρατικών θεσμών.Δυστυχώς τα fake news και η κενή πολιτική κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας. Όλοι αυτοί προσπαθούν να μας κάνουν ανδρείκελα αγνοώντας, ότι πλέον ο κόσμος ενημερώνεται ποικιλοτρόπως. Ξεχνάνε ότι ο καθένας από εμάς έχει κριτική σκέψη και την ικανότητα να (δι)αισθάνεται τι του επιφυλάσσει το κοντινό μέλλον.

Ξαφνικά έχουν χαθεί από τα πάνελ οι λοιμωξιολόγοι, ο κορωνοϊός, τα εμβόλια, οι διεθνείς επαφές, αλλά πάνω απ’ όλα η οικονομική κρίση. Μια οικονομική κρίση που με μαθητική ακρίβεια έρχεται σαν αρμαγεδόνας, να ισοπεδώσει όποιο υγιές κομμάτι επιχειρηματικού γίγνεσθαι έχει απομείνει. Πουθενά δεν θα ακούσουμε μια κουβέντα για την μετά-κορωνοϊού εποχή που θα έρθει. Η κορωνοϊάδα άλλαξε τις ζωές μας με έναν σκληρό τρόπο και οι επιπτώσεις της δεν έχουν ακόμη φανεί.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις οικονομικών για να αναρωτηθείς τι θα γίνει μετά. Ήδη οι ψίθυροι που ακούγονται κάνουν και τους πιο αισιόδοξους να φοβούνται. Είδαμε τι έγινε στην Ιταλία με την κατάρρευση της κυβέρνησης και τον ερχομό του Μάριο Ντράγκι σαν Μεσσία. Δυστυχώς το 2021 αναμένεται ίδιο, ίσως και χειρότερο από το 2020, συνεπώς οι δείκτες της πραγματικής οικονομίας φλερτάρουν με την κατάρρευση. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν μια επιχείρηση και ζουν από αυτή, τι θα κάνουν; Όλες αυτές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν 4-5 υπαλλήλους και αποδεδειγμένα δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν και πάλι, από πού θα πιαστούν; Όλοι αυτοί που είχαν πάρει δάνεια για να ανοίξουν μια επιχείρηση πώς θα τα εξυπηρετήσουν; Πόσες τουριστικές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν οριστικά λουκέτο; Τι σημαίνει αυτό για εκατοντάδες χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους και τις οικογένειές τους; Ολόκληρες περιοχές στη χώρα εξαρτώνται αποκλειστικά από τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα παραγωγής ο οποίος συμπαρασύρεται σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Τι αντίκτυπο θα έχουν για τον προϋπολογισμό αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία; Ακόμη και υγιείς εταιρείες θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να κρατήσουν το προσωπικό τους και σίγουρα όχι να το αυξήσουν.

Έχει αναρωτηθεί κανείς από τα υψηλά στρώματα τι κάνουν τόσο καιρό οι οικογένειες που και οι δύο γονείς βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και παρακαλούν να μην τελειώσει η καραντίνα γιατί ξέρουν ότι θα μείνουν άνεργοι μετά; Απλά καθημερινά παραδείγματα που όλοι έχουμε γύρω μας φτάνει να ακούσουμε την αγωνία των συνανθρώπων μας.

Η μη αναστρέψιμη πορεία της οικονομίας θεωρείται βέβαιη. Το οικονομικό κοκτέιλ είναι θανατηφόρο καθώς η τρομακτική ύφεση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια, είτε στην επιβολή σκληρού μνημονίου, είτε σε αναγκαστική αναδιάρθρωση χρέους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δυστυχώς επικεντρωνόμαστε στις λεπτομέρειες αντί για τα σημαντικά μεγάλα γεγονότα. Χάνουμε το δάσος και βλέπουμε το δέντρο, ενώ γι άλλη μια φορά αποδεικνύετε πως εκείνα που δεν ξέρουμε είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που ξέρουμε. Η κρίση που σοβεί είναι τεράστια και όταν συνειδητοποιηθεί, το μόνο που απομένει να γίνει είναι μια έκρηξη. Η στιγμή της αλήθειας φτάνει. Το πριν αυτής της στιγμής και το μετά της, θα αποδείξουν πόσο μεγάλη θα είναι η ένταση της κρίσης και πού θα καταλήξει.

Ο βιασμός συντελείται εναντίον όλων.

*ο Δημήτρης Τσαντήλας είναι μηχανικός πληροφορικής με μεταπτυχιακά στη διεθνοποίηση επιχειρήσεων και στις διαπραγματεύσεις