Πιλοτική εφαρμογή καινοτόμου συστήματος στο Λεωνίδιο με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας.”

Πιλοτική εφαρμογή καινοτόμου Συστήματος Ερμηνείας Περιβάλλοντος (ΒΟΙΚΟΜ) στο Λεωνίδιο Αρκαδίας με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας.

Ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας (ΦΔ ΠΜΜΜ) σε συνεργασία με την εταιρεία ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και την ανάγκη εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων συστημάτων ερμηνείας περιβάλλοντος, συνεργάστηκαν για την υλοποίηση προγράμματος περιβαλλοντικής ενημέρωσης επισκεπτών, μέσω της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας. Η συνεργασία αφορά στην εφαρμογή συστήματος ερμηνείας περιβάλλοντος με την ονομασία BOIKOM και πρόκειται για ένα καινοτόμο τεχνολογικά μέσο ερμηνείας των περιβαλλοντικών, πολιτισμικών και γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής στην οποία αναφέρεται.



Το ψηφιακό Σύστημα Ερμηνείας Περιβάλλοντος εγκαταστάθηκε και εφαρμόζεται πιλοτικά στο Λεωνίδιο Αρκαδίας στη Νότια Κυνουρία. Σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος έχουν τοποθετηθεί ασύρματοι πομποί Bluetooth (beacons) όπου ο επισκέπτης κατά την περιήγησή του στον οικισμό, μέσω του κινητού του τηλεφώνου και εφόσον έχει εγκαταστήσει την εφαρμογή (application), λαμβάνει ψηφιακά πληροφορίες για τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται αλλά και για τα στοιχεία που πρόκειται να συναντήσει. Ο τρόπος λειτουργίας του ψηφιακού Συστήματος Ερμηνείας στηρίζεται στην αμοιβαία αλληλεπίδραση του επισκέπτη/χρήστη «έξυπνης» φορητής συσκευής (smart phone) και της αυτόματης «επί τόπου» ψηφιακής πληροφορίας που παρέχεται μέσω εφαρμογής στο κινητό του, για μία σειρά σημείων ενδιαφέροντος μιας περιοχής. Ο επισκέπτης έχοντας στη διάθεσή του την εφαρμογή και ευρισκόμενος εντός των ορίων της περιοχής εφαρμογής του Συστήματος Ερμηνείας, μπορεί να ακολουθήσει την προγραμματισμένη του πορεία έχοντας στην διάθεσή του ένα ακόμα μέσο ενημέρωσης για τις περιοχές που πρόκειται να επισκεφθεί και τα στοιχεία που πρόκειται να συναντήσει, λαμβάνοντας ειδοποίηση στο κινητό του μόλις πλησιάσει τον εγκατεστημένο πομπό. Δεν απαιτείται πρόσβαση στο διαδίκτυο και η εκπομπή του σήματος είναι πολύ χαμηλής ενέργειας.

Στόχος αυτή της σύγχρονης και καινοτόμου μεθόδου ερμηνείας περιβάλλοντος είναι ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του υπάρχοντος συστήματος περιβαλλοντικής ενημέρωσης που ήδη διαθέτει ο ΦΔ ΠΜΜΜ και εκτός των Κέντρων Ενημέρωσης, στο Άστρος, στην Καστάνιτσα, στον Άγιο Πέτρο και στο Λεωνίδιο Αρκαδίας (όπου οργανωμένοι σε ομάδες ή μεμονωμένοι οι επισκέπτες λαμβάνουν πληροφορίες από την εγκατεστημένη Έκθεση Ερμηνείας Περιβάλλοντος του κάθε Κέντρου αντίστοιχα), σε σημεία όπου οι επισκέπτες θα έχουν άμεση επαφή με το θέμα/αντικείμενο ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα ένα σπάνιο είδος φυτού ή τύπος οικοτόπου.

Ο επισκέπτης/χρήστης μπορεί να κάνει λήψη (download) της εφαρμογής μέσω της ιστοσελίδας του Φορέα Διαχείρισης www.fdparnonas.gr ή μπορεί να εγκαταστήσει την εφαρμογή από το Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=boikom.mspapant.com.boikom) όπου είναι πλέον διαθέσιμη για λειτουργικό ANDROID, ενώ σύντομα θα είναι και για iOS. Περισσότερες πληροφορίες για το Επαυξημένο Σύστημα Ερμηνείας ΒΙΟΚΟΜ μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της εταιρείας ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ: https://oikom.gr/el/boikom

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» και συγκεκριμένα στο πλαίσιο εγκεκριμένου προγράμματος της ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ με κωδικό έργου Ν4ΜΜ-02509.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Ν. Κυνουρίας που επέτρεψε να εγκατασταθεί το ψηφιακό Σύστημα Ερμηνείας Περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή του Λεωνιδίου και για τη «δια ταύτα» υποστήριξή του παρέχοντας το σχετικό εποπτικό υλικό μέσω εκπροσώπου του.

Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας

Δελτίο Τύπου

Προηγούμενο άρθροΠράσινο Κίνημα | Έκανε 31 και “κάηκε” το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου
Επόμενο άρθροΣωτ.Παπαδημητρίου: “Η Λαϊκή Συσπείρωση Τρίπολης συνεχίζει να παραπληροφορεί…”