ΠΟΕΕ | Ψήφισμα για την πανελλαδική κινητοποίηση της 6ης Απριλίου

Ψήφισμα του Δ.Σ της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΠΟΕΕ) για την πανελλαδική κινητοποίηση της 6ης Απριλίου:

Η ΠΟΕΕ με ανακοινώσεις της, αλλά και με επιστολή της στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, έθεσε με τον πλέον έντονο τρόπο το πρόβλημα που δημιουργείται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις από την τεράστια αύξηση του λειτουργικού κόστους, που συνδυάζεται με την ουσιαστική εξαφάνιση του τζίρου, τους τελευταίους μήνες.

Το εκρηκτικό αυτό μείγμα, λειτουργεί σαν «Συμπληγάδες» και συνθλίβει τις επιχειρήσεις, οδηγώντας σε ένα νέο, ακόμα πιο έντονο κύμα «λουκέτων».

Είχαμε μάλιστα ζητήσει έγκαιρα τη στήριξη στην κραυγή αγωνίας που εκπέμπαμε, τόσο των βουλευτών της Πελοποννήσου, τόσο των Περιφερειακών Αρχών, όσο και των Επιμελητηρίων.

Η πρόβλεψη σήμερα, μόλις ένα μήνα μετά, είναι δυστυχώς ακόμα χειρότερη. Οι πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών εκτιμάται ότι θα ενταθούν το επόμενο διάστημα αποστερώντας από την αγορά πολύτιμα έσοδα, που ο εμπορικός κόσμος προσδοκούσε την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Η ΠΟΕΕ και οι Εμπορικοί Σύλλογοι-μέλη της εκφράζουν για άλλη μια φορά την απόγνωση των συναδέλφων εμπόρων. Καταναλωτές και έμποροι βιώνουν ταυτόχρονα μία πρωτόγνωρη καθίζηση ρευστότητας και ψυχολογίας. Είναι προφανές πως -υπό αυτές τις συνθήκες- τα μέτρα που έχει έως τώρα λάβει η κυβέρνηση για την επιδότηση των υπέρογκων αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν είναι ικανά από μόνα τους να στηρίξουν μεσοπρόθεσμα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, ο συνδυασμός της παγκόσμιας γεωπολιτικής αστάθειας με την αδυναμία αποφασιστικής αναχαίτισης της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χώρα μας, ναρκοθετεί την προσπάθεια του ελληνικού λιανεμπορίου να ανακτήσει τις μεγάλες απώλειες της πανδημίας και να βγει από την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΕΕ δηλώνει την ενεργή παρουσία σύσσωμου του εμπορίου της Πελοποννήσου στις κινητοποιήσεις της 6ης Απριλίου 2022, με τις εξής ενέργειες:

1. Παρουσία και συμμετοχή όλων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Εμπορικών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας στις κατά τόπους συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου.
  2. Κατάθεση της παρούσης από την ΠΟΕΕ στον Πρωθυπουργό, στο Υπουργείο Οικονομικών, στους βουλευτές της Πελοποννήσου, στον Περιφερειάρχη και στους Αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου, στα Επιμελητήρια Πελοποννήσου.
  3. Δημοσίευση της παρούσης σε κάθε μέσο επικοινωνίας της Πελοποννήσου.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

• Αύξηση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα τέτοια που να καλύπτεται ο πληθωρισμός.
  • Επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους για την διατήρηση των θέσεων εργασίας.
  • Νέα ρύθμιση 120 δόσεων για όλα τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τις απανωτές κρίσεις των 12 τελευταίων ετών, που να περιλαμβάνει οφειλές προς Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και Τράπεζες, με κούρεμα των προσαυξήσεων.
  • Πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής ενέργειας και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
  • Σταθερή παρακολούθηση της αύξησης των τιμών σε ενέργεια και καύσιμα και αναπροσαρμογή της στήριξης, ιδίως των πολύ μικρών επιχειρήσεων, όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.
  • Επέκταση της επιδότησης των δόσεων δανείων «Γέφυρα 2».
  • Ουσιαστική συμμετοχή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Διαρκείς ελέγχους στην αγορά, για πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας των εταιρειών χονδρικής πώλησης καυσίμων, των εταιρειών ενέργειας και των μεγάλων super market.

Η ΠΟΕΕ καλεί την ελληνική Πολιτεία και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε να ακούσουν τη φωνή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και να αξιοποιήσουν άμεσα και στο μέγιστο βαθμό το σύνολο των μέτρων που έχουν στη διάθεσή τους για την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης.

Προηγούμενο άρθροΕΛΜΕ Αρκαδίας για ψήφισμα ΓΣ Προέδρων: “Δεν εφαρμόζουμε το νόμο Χατζηδάκη στις αρχαιρεσίες του κλάδου”
Επόμενο άρθροΑδικαιολόγητη εξαίρεση της Αρκαδίας από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για αντιπυρική προστασία