Πωλήθηκε η πρώτη ελληνορθόδοξη εκκλησία στις Μεσοδυτικές Πολιτείες της Αμερικής

Το ποσό πώλησης ανήλθε στα 2.500.000 δολλάρια

Είναι κάποιες ειδήσεις οι οποίες ας έρχονται από μακριά -πέραν του Ατλαντικού- δεν μπορούν να σε αφήσουν αδιάφορο και ασυγκίνητο. Μια τέτοια είδηση αφορά την πώληση της πρώτης ελληνορθόδοξης εκκλησίας στις Μεσοδυτικές Πολιτείες της Αμερικής.



Εμάς που ζούμε στην Ελλάδα μας ξενίζει και είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πως είναι δυνατόν να γίνει αντικείμενο αγοραπωλησίας ένας ορθόδοξος ναός. Στην Αμερική όμως δεν προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση μια τέτοια είδηση. Εκκλησίες οιασδήποτε θρησκείας μπορεί να πτωχεύσουν, να απολέσουν για πολλούς λόγους το ποίμνιο τους, να πωληθούν και να μετατραπούν σε χώρους προσκυνήματος άλλων θρησκειών ή δογμάτων. Συνάντησα πολλές τέτοιες περιπτώσεις στο οδοιπορικό μου σε Πολιτείες της Αμερικής, κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου για την έκδοση ΟΙ ΑΡΚΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (έκδοση της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας της Αμερικής).

Ήταν Νοέμβριος του 2014 όταν πρωτοαντίκρισα την συγκεκριμένη εκκλησία. Εξωτερικά ως κτιριακό συγκρότημα δεν με εντυπωσίασε, ούτε έμοιαζε με εκείνες που έχουν βυζαντινό ρυθμό και έχουμε συνηθίσει εμείς να στεγάζουμε την πίστη μας εδώ στην Ελλάδα. Είχα διαβάσει όμως πολλά για την ίδρυσή της, για την ιστορία και για τη συμβολή της στον απόδημο ελληνισμό, για περισσότερα από 120 χρόνια, ως ελληνορθόδοξος χριστιανικός ναός, ως ελληνική κοινότητα αλλά και ως ελληνικό σχολείο, το οποίο έφερε την ονομασία «Σωκράτης»,

Συγκινήθηκα όταν διάβηκα την είσοδο της Αγίας Τριάδας, όταν αντίκρισα τις εικόνες της και κυρίως όταν κατέβηκα στα σκοτεινά υπόγειά της όπου φυλασσόταν τα αρχεία της. Ξεφυλλίζοντας τα σκονισμένα βιβλία και έγγραφά της διαπίστωσα πως εκεί έχει φυλαχτεί το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, της πρώτης εγκατάστασης των Ελλήνων μεταναστών στην πόλη του Σικάγου.

Ένα δάκρυ, όμως, κύλησε στο πρόσωπό μου, όταν αναλογίστηκα εκείνους τους πρωτοπόρους Έλληνες μετανάστες, συμπατριώτες μου οι περισσότεροι, από τα φτωχά Αρκαδικά χωριά, όταν το 1897, έφεραν στο Σικάγο τον Γορτύνιο ιερέα παπά Θεόδωρο Παπακωνσταντίνου και ίδρυσαν την Αγία Τριάδα. Σε νοικιασμένη αίθουσα (στην διασταύρωση των οδών Χάλστεντ και Άνταμς) έκαναν την πρώτη λειτουργία τους, την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 1897.

Εκείνη την ημέρα υπό την προεδρία των Αρκάδων Δ. Κογιώνη και Δ. Δημητρακόπουλου έγινε συζήτηση και πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες σημάδεψαν την ιστορική πορεία των Ελλήνων στο Σικάγο.

Εκείνη την ημέρα συζητήθηκε και το θέμα της απόκτησης ιδιόκτητης εκκλησίας και εισπράχτηκαν τα πρώτα πεντακόσια δολάρια, από δωρεές και δάνεια των φιλότιμων και εργατικών οπωροπωλών, καθώς και των συλλόγων «Τεγέα» και «Αρκαδία». Σε μικρό διάστημα, είχε εισπραχθεί το σεβαστό ποσό των 2.500 δολαρίων, σε εκείνους τους χαλεπούς και φτωχούς καιρούς.

Τον Οκτώβριο του 1897, σε συνέλευση που έγινε στο καφενείο των Φιλελευθέρων για την αγορά εκκλησίας, ένας άλλος Αρκάς, ο Θεοφάνης Τζάθας ανακοίνωσε πως γνωρίζει μια εκκλησία που πωλείται, και τους οδήγησε στην οδό Τζόνσον, μετέπειτα Πεόρια όπου τους έδειξε τον επισκοπιλιανό ναό, ο οποίος αγοράστηκε με προκαταβολή 2.500 δολαρίων. Στην ιδιόκτητη εκκλησία της Αγίας Τριάδας, η πρώτη λειτουργία έγινε στις 18 Οκτωβρίου 1897 και, «σε αυτή συμμετείχε, σύμπασα η ελληνική κοινότης».

123 χρόνια μετά, φτωχοί Έλληνες οπωροπώλες, ανθοπώλες, στιλβωτές και εργάτες στις τρενογραμμές δεν περπατούν πια στους δρόμους και στις συνοικίες της αμερικανικής μεγαλούπολης. Περπατούν άριστα αποκαταστημένοι Έλληνες απόδημοι, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στην ελίτ της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, και μαζί τους πάμπολλοι οι οποίοι με τις δωρεές τους φέρουν τον τίτλο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Γιατί όλοι αυτοί, μαζί με τις ομογενειακές οργανώσεις, με την Μητρόπολη του Σικάγου αλλά και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής εγκατέλειψαν τον πρώτο ελληνορθόδοξο ναό των Μεσοδυτικών Πολιτειών να οδηγηθεί στην πτώχευση και στην πώλησή του; Και εάν τώρα, που γράφονται αυτές οι μακρινές και ταπεινές γραμμές είναι αργά, ας φροντίσουν τουλάχιστον για την διάσωση και ανάδειξη των πολύτιμων αρχείων του.

Πέτρος Σαραντάκης – Οικονομολόγος -Συγγραφέας (ανάρτηση σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης)

Προηγούμενο άρθροΦΟΤ- Πολεμικό Μουσείο | Εκδήλωση για την 198η επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς
Επόμενο άρθροΑντέδρασε αργά και εν τέλει ηττήθηκε ο Αστέρας στην Ξάνθη