Πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Ελιάς στο Ελαιοχώρι Αρκαδίας (+ph, vd)

Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018 11:26
ΦΩΤΟ: ALEX*F IMAGES.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Φώτης Αλεξόπουλος.

Το βράδυ του Σαββάτου 18 Αυγούστου στο Ελαιοχώρι Αρκαδίας, διεξήχθη η Γιορτή της Ελίας. Μια εκδήλωση που έχει ως χαρακτηριστικό τίτλο «Άρτον και Έλαιον» και αποτελεί την ετήσια γιορτή Ελιάς στο Ελαιοχώρι. Ένα χωριό που έχει συνδέσει το όνομα και την ιστορία του με την ελιά και το ελαιόλαδο.Από το απόγευμα του Σαββάτου ήδη η πλατεία του Ελαιοχωρίου άρχισε να συγκεντρώνει αρκετό κόσμο που θα παρακολουθούσε τη φετινή γιορτή. Όσο περνούσα η ώρα και μέχρι την έναρξη του προγράμματος της εκδήλωσης η πλατεία και τα γύρω μαγαζιά, είχαν γεμίσει με κόσμο. Αρκετοί και οι επίσημοι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης, όπως ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Βλάσσης που έδωσε παρουσία στην εκδήλωση αλλά λόγω υποχρέωσης αποχώρησε νωρίς.

Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Γιώργος Ρουμελιώτης και ο Αντιδήμαρχος Τρίπολης κ. Σωτήρης Παπαδημητρίου που εκπροσώπησε το Δήμο Τρίπολης. Παρουσία έδωσαν και οι: πολιτευτής Αρκαδίας κα Εύη Τατούλη, Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Κατσίρης, πρώην Δήμαρχος Τρίπολης κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, δημοτικοί σύμβουλοι κ. Δημήτρης Κοσκινάς και κα Χριστίνα Ζαμπαθά, αλλά και ο σύμβουλος της ΔΚ Τρίπολης κ. Παναγιώτης Σκορπίδας. Παρουσίες έδωσαν ο Πρόεδρος της ΤΚ Ελαιοχωρίου κ. Ιωάννης Μέγγος, τοπικοί σύμβουλοι, κάτοικοι του χωριού και πολλοί επισκέπτες αρκετοί απόδημοι Αρκάδες που φυσικά βρέθηκαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της ΤΚ Ελαιοχωρίου κ. Μέγγος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κατσίρης, ο Αντιδήμαρχος Τρίπολης κ. Παπαδημητρίου, η πολιτευτής Αρκαδίας κα Τατούλη, ο πρώην Δήμαρχος Τρίπολης κ. Σμυρνιώτης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Ρουμελιώτης. Επίσης μεταξύ άλλων παρουσία έδωσε ο κ. Πρόεδρος της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ κ. Σταύρος Κουκάκης, αλλά και ο πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Γιαννακόπουλος.

Η εκδήλωση περιλάμβανε απαγγελίες ποιημάτων αλλά και αναφορές στην ελιά κατά το παρελθόν, ενώ στο ξεκίνημα ο Πρόεδρος του Ελαιοχωρίου αναφέρθηκε επίσης και στη σημασία της ελιάς για το χώριο, τους κατοίκους της και την περιοχή.

Στη συνέχεια ο τοπικός χορευτικός σύλλογος του Ελαιοχωρίου χόρεψε χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, κλείνοντας το πρόγραμμά τους με τον Τσακώνιο, τον Τσάμικο και τον Συρτό Καλαματιανό, δίνοντας έτσι την «σκυτάλη» σε τοπικό Παραδοσιακό Συγκρότημα με παρουσία στο κλαρίνο του Γιώργου Παυλάκη (νικητή στον πρόσφατο διαγωνισμό στα Λαγκάδια Αρκαδίας), που συνέχισαν μουσικά το πρόγραμμα συνοδεύοντας όλους όσους παραβρέθηκαν στη συγκεκριμένη γιορτή στο χορό.

Παράλληλα αρκετές γυναίκες του χωριού και της περιοχής φρόντισαν να ετοιμάσουν εξαιρετικά εδέσματα, γλυκά με βασικό συστατικό το παρθένο ελαιόλαδο και ελιές της περιοχής, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν και απολαύσουν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Τέλος σε αρκετά σημεία της πλατείας εκτέθηκαν τοπικά προϊόντα φτιαγμένα από τοπικό ελαιόλαδο και ελιές.

Το γλέντι και ο χορός κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, παρουσία μάλιστα αρκετών νέων, αποδεικνύοντας ότι η Αρκαδική ύπαιθρος και τα χωριά, μπορούν να «ξαναζωντανέψουν» μέσα από την επιστροφή τους στα χωριά με πρωτοβουλίες και δραστηριότητες ουσιαστικά με τον αγροτικό τομέα ή και τον αγροτουρισμό.

ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΙΑΣ | ΕΛΑΙΟΧΩΡΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ - 18/08/2018