Πρόεδρος Ι.Σ. Μεσσηνίας: Το νοσοκομείο Καλαμάτας δεν μπορεί να ανταποκριθεί ως νοσοκομείο COVID (+ήχος)

Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020 12:26

Στην πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή της Δημοτικής ραδιοφωνίας Τρίπολης «Καλημέρα στον Αέρα» και στο Δημήτρη Μανιατάκο, μίλησε ο ιατρός και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Τζωρτζίνης με αφορμή τον ορισμό του νοσοκομείου Καλαμάτας ως νοσοκομείο για covid-19.

Αρχικά ο κ. Τζωρτζίνης αναφερόμενος στη συγκεκριμένη απόφαση – η οποία τον εξέπληξε όπως δήλωσε – τόνισε, πως πάρθηκε πρόχειρα, καθώς υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο.Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Χθες στη συνάντηση που είχαμε με τους γιατρούς του Νοσοκομείου, όπου συμμετείχαν οι διευθύντριες της Παθολογικής Κλινικής, η Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και ο Διευθυντής του Αναισθησιολογικού και ο Δήμαρχος Καλαμάτας- παρουσία και δημοσιογράφων – , φάνηκε ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας (γεγονός που γνώριζα ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου) έχει σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί το 6μηνο της πανδημίας. Αποτέλεσμα αυτού είναι, να μην μπορεί να ανταποκριθεί όχι μόνο ως covid-19 νοσοκομείο, αλλά και ως νοσοκομείο το οποίο να μπορεί να εφημερεύει κάθε μέρα». Μάλιστα ο κ. Τζωρτζίνης θέλοντας να υπογραμμίσει το μέγεθος τωνπροβλημάτων που υπάρχουν – λόγω έλλειψης προσωπικού – πρόσθεσε ότι «οι παθολόγοι έχουν ελεύθερες εφημερίες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εφημερία τις τελευταίες τέσσερις ημέρες του Αυγούστου. Είναι λίγοι και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες, δηλώνοντας αδυναμία και κόπωση, πράγμα που από μόνο του καθιστά το νοσοκομείο ενδεχομένως μη ασφαλές»!

«Τον ίδιο προβληματισμό εξέφρασαν όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι και φαντάζομαι, ότι θα πρέπει να γίνει μια συνεννόηση μεταξύ διοίκησης του νοσοκομείου και της ιατρικής υπηρεσίας – που απ’ ότι είπαν οι συνάδελφοι δεν έχει γίνει – έτσι ώστε να δουν, πως θα διευθετηθεί το θέμα της απόφασης να γίνει το Νοσοκομείο Καλαμάτας, ένα νοσοκομείο covid-19» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καλαμάτας!

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο Καλαμάτας, για να το υποστηρίξει…»

Σε ότι αφορά το θέμα του ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και στο αν επαρκεί το προσωπικό για να αντεπεξέλθει στις επιπλέον ανάγκες που θα προκύψουν από τη στιγμή, που θα αναβαθμιστεί σε νοσοκομείο covid-19 ο κ. Τζωρτζίνης σχολίασε: «Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο οι πνευμονολόγοι είναι τρεις εκ των οποίων ο ένας κάνει εγκλιματισμό και οι δύο είναι υπό συνταξιοδότηση. Επιπλέον υπάρχει Μονάδα Εντατικής στην οποία είναι τέσσερις γιατροί, εκ των οποίων ο ένας είναι Γενικός Ιατρός” ενώ πρόσθεσε, πως δεν υπάρχει στο νοσοκομείο λοιμωξιολόγος!

Παράλληλα αναφέρθηκε στις εκκλήσεις που έχει κάνει ο ιατρικός σύλλογος προς το Υπουργείο, αναφέροντας: “Εμείς έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και προς το Υπουργείο πολλές φορές από την αρχή της πανδημίας. Η κορύφωση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν βγάλαμε ένα Δελτίο Τύπου, όπου αναφέραμε τις ελλείψεις στηριζόμενοι σε έγγραφα των γενικών και των ειδικευόμενων γιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας, για το τι συμβαίνει τώρα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ιατρικό δυναμικό στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για να το υποστηρίξει!».

Όπως τόνισε και ο κ. Τζωρτζίνης το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα λειτουργεί ως Νοσοκομείο covid-19 από την προσεχή Δευτέρα, σύμφωνα με την απόφαση της 6ης ΥΠΕ!

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή το βασικό πρόβλημα δεν είναι ούτε τεχνικό αλλά ούτε και χωροταξικό – καθώς τα συγκεκριμένα θέματα μπορούν να λυθούν – αλλά εστιάζεται στις κομβικής σημασίας ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Μάλιστα μίλησε για τις πολύ σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού όχι μόνο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας αλλά σε όλα σε όλα τα Νοσοκομεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «κάνοντας ένα νοσοκομείο για covid-19 είναι αντικίνητρο στο να έρθει κάποιος και να «ξεσπιτωθεί» με σύμβαση, καθώς μόνιμες θέσεις δεν έχουν προκηρυχθεί. Το θέμα είναι να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις!» και συνέχισε λέγοντας: «Ο παθολόγος που ΘΑ προσληφθεί….. και ο Παθολόγος που ΘΑ έρθει…., προσωπικά εγώ αυτά τα ακούω δύο χρόνια!”

«Στα κάγκελα» οι γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας!

Ο κ. Τζωρτζίνης δήλωσε στην συνέχεια – απαντώντας σε σχετικό ερώτημα – πως δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι λόγοι, που οδήγησαν τον Διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας, στο να προτείνει την μετατροπή του σε νοσοκομείο για covid-19.

Παράλληλα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας αναφερόμενος στο «κλίμα» που επικρατεί μετά τη συγκεκριμένη απόφαση, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι γιατροί έχουν αντιδράσει και είναι στα κάγκελα στο νοσοκομείο», ενώ γνωστοποίησε πως θα γίνει μια συνάντηση την προσεχή Παρασκευή (21/08) στον χώρο του νοσοκομείου, όπου θα κληθούν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος και ο Διοικητής του Νοσοκομείου.

Ο κ. Τζωρτζίνης σχολίασε στην συνέχεια: «Το να πάρει κάποιο νοσοκομείο “προαγωγή” αυτό είναι προς τιμή του, αλλά η “προαγωγή” μπορεί να είναι καταστροφή. Για να πάρουμε “προαγωγή” θα πρέπει να έχουμε και τα απαραίτητα, για να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο».

Τέλος ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας αναρωτήθηκε εμφανώς προβληματισμένος το «πως μπορεί να κάνει κάποιος ένα νοσοκομείο για covid-19, όταν δεν διαθέτει καν λοιμωξιολόγο» τονίζοντας ότι ο covid-19 απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και δεν παλεύεται με προχειρότητες και προσωπικό που «θα» μάθει στην πορεία!

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε όλο το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Τζωρτζίνη: