Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στα δημοτικά ΜΜΕ και δε θα επιτρέψουμε να γίνουν βορά πρόσκαιρων πολιτικών αποφάσεων

Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 23:00

Κοινή Συνέντευξη τύπου Προέδρου ΚΕΔΕ, Δημάρχου Αθηναίων, Αντιπροέδρου ΕΣΗΕΑ και Προέδρου ΕΔΡΤΜΜΕΕ για τα δημοτικά ΜΜΕ

«Όλοι μαζί ενωμένοι και συντονισμένα θα εργαστούμε προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημοτικών μέσων ενημέρωσης. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και δε θα επιτρέψουμε να γίνουν βορά πρόσκαιρων πολιτικών αποφάσεων». Στη σχετική επισήμανση προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ΚΕΔΕ με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε στο δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84.Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Άρια Αγάτσα, η Μελίνα Δασκαλάκη Πρόεδρος του Αθήνα 9.84, ο Μιχάλης Κυριακίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδος, ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ Π. Ζυγούρης και εκπρόσωποι εργαζομένων των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών.

Ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι είναι κρίσιμης σημασίας η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προκειμένου ακολούθως να προσδιοριστούν οι επόμενες κινήσεις της ΚΕΔΕ. Θα είμαστε σε εγρήγορση και σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων και όλων των δήμων που έχουν δημοτικά ΜΜΕ, την Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ και την ΕΣΗΕΑ διαμορφώνουμε ένα αρραγές μέτωπο για την προστασία των εργαζομένων και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των δημοτικών ΜΜΕ. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε να εξαιρεθούν τα δημοτικά ραδιόφωνα από τον πλειοδοτικό διαγωνισμό των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, όπως έγινε στον αντίστοιχο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών με την ΕΡΤ και τις δημοτικές τηλεοράσεις.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης χαιρέτισε την άμεση ανταπόκριση της ΚΕΔΕ και υπογράμμισε την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός ξεκάθαρου νομικού πλαισίου που θα διέπει τη λειτουργία των δημοτικών ΜΜΕ. Σε αντίθετη περίπτωση επισήμανε τον κίνδυνο κατάσχεσης των λογαριασμών και αδυναμίας λειτουργίας του σταθμού.

Ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ Π. Ζυγούρης, προσδιόρισε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που είναι ξεκάθαρες ότι ο Αθήνα 9.84 και όλα τα δημοτικά ΜΜΕ έχουν κοινωφελή εταιρικό χαρακτήρα.  Όπως δήλωσε εάν υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθέτηση διάταξης η οποία θα αποσαφηνίζει ότι τα δημοτικά ραδιόφωνα είναι εταιρείες κοινωφελούς χαρακτήρα μη κερδοσκοπικές, όπως άλλωστε τις χαρακτηρίζει και το Συμβούλιο της Επικρατείας με την ιστορική του απόφαση το 1998 που αφορούσε και αυτή τον Αθήνα 9.84.

Επιπλέον, ο κ. Ζυγούρης υπογράμμισε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος το θέμα της επιβολής χαρτοσήμου να «απλωθεί» σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις κοινωφελούς χαρακτήρα, φέροντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Η Πρόεδρος του Αθήνα 9.84 Μ. Δασκαλάκη υπογράμμισε ότι ο σταθμός δεν είχε ποτέ φορολογικές εκκρεμότητες και ότι μέχρι σήμερα, όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε υπάρξει καμία όχληση ή ένδειξη ότι η επιχείρηση όφειλε να καταβάλει το συγκεκριμένο τέλος.

Ο Μιχάλης Κυριακίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδος, τόνισε ότι εξαιτίας του θολού τοπίου που επικρατεί στη νομοθεσία κινδυνεύει η λειτουργία όλων των δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης.

Τη δέσμευση της ΕΣΗΕΑ ότι δεν θα επιτρέψει να πληγούν τα δικαιώματα όλων όσων εργάζονται στο σταθμό, μετέφερε η αντιπρόεδρος της Ένωσης, Άρια Αγάτσα.