Πρόγραμμα δράσεων για τα αδέσποτα της Τρίπολης…

Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012 20:18

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 

Πρόγραμμα ολοκληρωμένων δράσεων για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς έχει  εκπονήσει ο Δήμος Τρίπολης .

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος Ζαφείρης Μπισιούλης δήλωσε:

« Ξεκίνησε από τις 20 Ιουλίου η διαχείριση των αδέσποτων ζώων του Δήμου Τρίπολης σύμφωνα με τον πρόσφατο  νόμο 4039/2012. Νωρίτερα ,στις 17 Ιουλίου, είχαν υπογραφεί συμβάσεις μεταξύ του Δήμου και τριών ιδιωτών κτηνιάτρων της πόλης μας για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με το νόμο ,οι αδέσποτοι σκύλοι που περισυλλέγονται από το ειδικό συνεργείο για το σκοπό αυτό οδηγούνται τμηματικά στα κτηνιατρεία των κτηνιάτρων που έχουν συμβληθεί με το Δήμο, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται σε διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση.

Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα , υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Τα ζώα που χαρακτηρίζονται υγιή , μετά τις κτηνιατρικές εξετάσεις , μεταφέρονται στο καταφύγιο για δέκα περίπου μέρες μέχρι να αναρρώσουν με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και κατόπιν αφήνονται ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον ,όπως ορίζει ο Νόμος 4039/2012.

Τα ζώα που έχουν ανίατη ασθένεια ή είναι πλήρης ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας υποβάλλονται σε ευθανασία , αν κανένα φιλοζωικό  σωματείο της περιοχής δεν αναλάβει τη φροντίδα τους. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγει και έχουν οδηγηθεί στους κτηνιάτρους περίπου πενήντα αδέσποτα ζώα.

Σύμφωνα με το νόμο, έχει συσταθεί από τον Δήμαρχο η πενταμελής επιτροπή που προβλέπεται για την παρακολούθηση του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Η επιτροπή αυτή συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 30 Αυγούστου και πήρε τις παρακάτω αποφάσεις:

1. Η επιτροπή να συνεδριάζει μια φορά τουλάχιστον το μήνα.

2.Ορίστηκαν δύο μέλη της επιτροπής , ένας κτηνίατρος και μία γεωπόνος για να ετοιμάσουν κατάλληλο υλικό και να προτείνουν δράσεις ώστε να δημιουργηθεί δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τα αδέσποτα ζώα.

3.Αποφασίστηκε περίπου ο αριθμός των ζώων που θα αφήνονται ελεύθερα μετά τις κτηνιατρικές τους εξετάσεις και σε ποιους χώρους θα αφήνονται , όπως προβλέπεται από το νόμο.

4.Αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια ενημέρωσης των κυνηγών , μέσω του συλλόγου τους για ό,τι προβλέπει ο νόμος 4039 , ώστε να εφαρμόζεται και στους κυνηγετικούς σκύλους.

Ο Δήμος Τρίπολης είναι ο πρώτος Δήμος και ίσως ο μοναδικός από τους Δήμους της περιοχής μας που εφαρμόζει το νόμο για τα αδέσποτα ζώα.

Ζητάμε την κατανόηση και τη βοήθεια των συνδημοτών μας διότι τα αποτελέσματα της προσπάθειας μας θα φανούν όπως καταλαβαίνετε μετά από ένα ή δύο χρόνια.

Η κατάσταση όμως θα βελτιώνεται καθημερινά.»