Πρώην Ψυχιατρείο Τρίπολης: Εγκατάλειψη, λεηλάτηση, πλιάτσικο (photos, video)

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 15:43

Οι εγκαταστάσεις του πρώην Ψυχιατρείου της Τρίπολης μαραζώνουν, λεηλατούνται και βρίσκονται χωρίς καμία φύλαξη στις ορέξεις των διαρρηκτών.

Εκεί όπου δούλευαν δεκάδες άνθρωποι και έχουν φιλοξενηθεί εκατοντάδες ψυχές, τώρα βρίσκονται τα ονόματά τους, οι συνήθειες τους ακόμα και οι φαρμακευτικές αγωγές τους στα πατώματα. Γιατί εκτός από τις υλικές ζημιές, τα προσωπικά δεδομένα ασθενών- ή όποιων άλλων- δεν αξίζουν να βρίσκονται στη διάθεση όποιου, ανενόχλητα, μπορεί να περάσει την πόρτα του κτιρίου.Δεν μπορεί, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο όπου δεν λειτουργεί πια το ψυχιατρείο να λείπουν πόρτες, παράθυρα, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και είδη γραφείου. Δεν χωρά καμία λογική στο να υπάρχει ιατρικός εξοπλισμός ανεκμετάλλευτος (θα δείτε μέχρι και ολόκληρο οδοντιατρείο) ή τέλος πάντων ότι έχει απομείνει από αυτόν μιας και κάποιοι έχουν προλάβει να τον αρπάξουν.

Είναι κρίμα να έχουν κλαπεί αλουμίνια, παραθυρόφυλλα μέχρι και κουρτίνες από ένα «επαγγελματικό» πλιάτσικο που έχουν υποστεί. Είναι άδικο για κάθε Ελληνα φορολογούμενο να βλέπει την «περιουσία» του να γίνεται έρμαιο των διαθέσεων κλεφτών και εγκληματιών. Το εξοργιστικό όμως είναι πως όλα τα παραπάνω γίνονται χωρίς καμία-έστω-τυπική φύλαξη. Μέχρι και οι μπάρες έχουν κοπεί για να μπορεί να περάσει οποιαδήποτε στιγμή ο οποιοσδήποτε με το όχημά του, να… φορτώσει και να φύγει!

Πώς φτάσαμε ως εδώ; Ποιος έχει την ευθύνη; Πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση;

Πλέον, ο χώρος ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρύτανη, κύριο Αθανάσιο Κατσή, ανέφερε πως υπήρχε φύλαξη μέχρι ενός σημείου και πλέον έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για νέο διαγωνισμό.

«Είναι σημαντικό το θέμα και το παρακολουθούμε» είπε αλλά όπως χαρακτηριστικά μας δήλωσε «το σημαντικότερο όλων είναι να μπορέσει η Περιφέρεια μέσω κονδυλίων να το περάσει στο ΕΣΠΑ και να αξιοποιηθεί. Προφορικά είναι θετική η ανταπόκριση που έχουμε. Το βασικό, επαναλαμβάνω, είναι να ενταχθεί σε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Αυτό που θέλουμε είναι να πάνε όλες οι σχολές εκεί και να γίνει μία πανεπιστημιούπολη με εστίες και νέες εγκαταστάσεις».

Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το θέμα και να θέτουμε ερωτήσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ακολουθούν βίντεο και χαρακτηριστικές φωτογραφίες:

Επιμέλεια: Δημήτρης Δελής, Κώστας Μακαρούνης, Τόνια Μεγρέμη