Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) είναι από δω και στο εξής η «Φάβα Φενεού».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το αίτημα που είχε κατατεθεί από την «Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Κιάτου» στις 26 Μαΐου 2015.
Η χώρα μας, μετά και την προσθήκη της «Φάβας Φενεού» φθάνει τα 104 προϊόντα με προστατευόμενες ονομασίες.
Πλούσια πηγή αμινοξέων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, η «Φάβα Φενεού» έχει μεγάλη διατροφική αξία. Ιδιαίτερα αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η περιεκτικότητά της σε:
– Πρωτεϊνες. Στα 100 γρ. προϊόντος περιέχονται κατ’ελάχιστο 24 γρ.
– Υδατάνθρακες. Στα 100 γρ. προϊόντος περιέχονται 44 – 60 γρ.
– Φυτικές (διαιτητικές) ίνες. Σε 100 γρ. προίόντος περιέχονται 12 – 25 γρ.
Η παραγωγή και καλλιέργεια του προϊόντος «Φάβα Φενεού» πραγματοποιείται, κυρίως, στα υψίπεδα του Φενεού και της Στυμφαλίας του νομού Κορινθίας.
Πηγή:ellinikigeorgia.gr