Προοπτικές επαναλειτουργίας του τρένου…

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011 10:36

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων και η Περιφερειακή Κίνηση «Οικολογική Συμπολιτεία του Μωριά», στην οποία ακούστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις και θέσεις για την επαναλειτουργία της γραμμής του τρένου στην Πελοπόννησο.Τους Οικολόγους Πράσινους εκπροσώπησε το πρώην μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου του κόμματος, κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος και την «Οικολογική Συμπολιτεία του Μωριά» ο Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου, Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Λάμπρος Μπούκλης.

Στην εισήγησή του, ο κ. Παρασκευόπουλος, αναφερόμενος στο σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου, μίλησε για σημαντικές απώλειες και για την τοπική οικονομία και για το μέλλον της Πελοποννήσου, αλλά και για ενδεχόμενη επιστροφή του ποσού των 35 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν από την Ε.Ε. για την ανακαίνιση της γραμμής, εάν η γραμμή τελικά δεν λειτουργήσει και καταργηθεί οριστικά. Παράλληλα έθεσε την πρόταση των Ο.Π. να προκηρυχθεί δηλαδή η γραμμή σε κάθε ενδιαφερόμενο, τη στιγμή που δεν εξυπηρετείται από τη δημόσια ή κεντρική σιδηροδρομική εταιρεία. “Αν δεν θέλει δηλαδή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να λειτουργήσει τις γραμμές της Πελοποννήσου, ποιοι άλλοι ενδιαφέρονται να τις λειτουργήσουν”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: “Πρότασή μας είναι να υπάρξει μια ανοιχτή προκήρυξη για το δίκτυο της Πελοποννήσου με εμπλοκή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που το δίκτυο είναι, λίγο ως πολύ, ενιαίο”. Παράλληλα σημείωσε ότι οι Ο.Π. δεν έχουν αντίρρηση να θελήσει να ξανανοίξει τη γραμμή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με την προϋπόθεση όμως να εμπλακεί και η τοπική κοινωνία, καθώς η επαναλειτουργία του τρένου υπολογίζεται ότι θα προσφέρει 100-200 θέσεις εργασίας. Και κατέληξε: “Πιστεύουμε ότι ο σιδηρόδρομος είναι ένα μέρος της λύσης, είναι ένα δείγμα γραφής για τα πράγματα που προτείνουμε και θέλουμε να γίνει το επόμενο βήμα”.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπούκλης χαρακτήρισε το σιδηρόδρομο ως «δόρυ» της πολιτικής της Ο.Σ.Μ για τοπική ανάπτυξη στην Πελοπόννησο, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει η αναγκαιότητα να αναπτυχθούν κάποιες ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Αρκαδίας γιατί, όπως τόνισε ο κ. Μπούκλης, “Αυτό θα μπορέσει να δώσει τεράστια οφέλη στην τοπική κοινωνία, να αναβαθμίσει οικισμούς, να βρεθούν επενδυτές για εγκαταλελειμμένα σπίτια, να αναδειχτούν τα τοπικά προϊόντα, να δημιουργηθούν τοπικές αγορές, ώστε τα χρήματα να μένουν εδώ”. Και κατέληξε λέγοντας: “Ο σιδηρόδρομος είναι μια εξαιρετική ευκαιρία, μέσα όχι μόνο σ’ ένα τουριστικό πακέτο, αλλά μέσα σ’ ένα καλάθι αγροτικών προϊόντων της Πελοποννήσου, να δώσει μια προστιθέμενη αξία σ’ ένα νέο ευρωπαϊκό κοινό”.