Προσχέδιο προϋπολογισμού | Μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και φόρους επιχειρήσεων

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι περικοπές ή μη των συντάξεων μετά την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού χθες στην Βουλή. Στοιχεία για ΕΝΦΙΑ, φόρους, επιδόματα «σκιάζουν» μπροστά στην πιθανότητα να περικοπούν οι συντάξεις.

Μεγάλες ανατροπές στους φόρους δεν προβλέπονται ούτε στο βασικό ούτε στο εναλλακτικό σενάριο. Στο βασικό σενάριο, το 2019 θα πληρώσουμε περισσότερους φόρους κατά 245 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος.



Στο εναλλακτικό σενάριο, οι πρόσθετοι φόροι αναμένεται να ανέλθουν σε 263 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή προκύπτει, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, λόγω της μη μείωσης των συντάξεων αφού προκαλείται αύξηση των φορολογικών εσόδων από τον φόρο εισοδήματος των συνταξιούχων. Επίσης, τα έσοδα από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, λόγω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, θα διαμορφωθούν το 2019 στα 2,768 δισ. ευρώ από 3,063 δισ. ευρώ, δηλαδή θα μειωθούν κατά 295 εκατ. ευρώ.

Μείωση ΕΝΦΙΑ: Το μέτρο συνίσταται στη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 30% για τις λαϊκές γειτονιές και κατά 10% μεσοσταθμικά. Η μείωση αφορά κυρίως ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα έχουν αντικειμενική αξία έως περίπου 75.000 ευρώ. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα μειώσει τον λογαριασμό για τα νοικοκυριά κατά 263 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, για σπίτι στο Κερατσίνι αξίας 60.000 ευρώ, πληρώνει ο φορολογούμενος ΕΝΦΙΑ 224 ευρώ, ενώ το 2019 θα δώσει 157 ευρώ.

Μείωση φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων: Πρόκειται για σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης, από 29% σε 25% σε ορίζοντα 4ετίας και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και εξής. Ειδικά για το 2019 προβλέπεται η μείωση του συντελεστή κατά μία μονάδα, από το 29% στο 28%, καθώς και η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 15% στο 10%.

Στο κρίσιμο πολιτικό ερώτημα και πολλαπλάσια «καυτό» για τις τσέπες των συνταξιούχων, το προσχέδιο, όπως ήταν αναμενόμενο, ξεκάθαρη απάντηση δεν δίνει. Στο βασικό σενάριο, οι συντάξεις κόβονται και ταυτόχρονα εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα αντίμετρα. Σε αυτή την περίπτωση, το πρωτογενές πλεόνασμα, με όρους ενισχυμένης εποπτείας (αντικατέστησε τους όρους του Προγράμματος Χρηματοδοτικής Στήριξης), διαμορφώνεται σε 4,14% του ΑΕΠ, με σημαντική υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει η μεταμνημονιακή συμφωνία.

Στο προσχέδιο ενσωματώνεται και ένα εναλλακτικό σενάριο, με «προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις» συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, οι οποίες έρχονται επί της ουσίας να καλύψουν μέρος των αντιμέτρων τα οποία διαγράφονται στο σύνολό τους (με εξαίρεση τα οικογενειακά επιδόματα) και συνοδεύουν την πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τις προνομοθετημένες μειώσεις των συντάξεων. Στο σενάριο αυτό, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται οριακά υψηλότερα σε σχέση με το 3,5% του ΑΕΠ, σε 3,56% του ΑΕΠ το 2019.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Προηγούμενο άρθροΟ Γ. Σμυρνιώτης στην ΔΡΤ 91,5 για το Δημοτικό Συμβούλιο (ήχος)
Επόμενο άρθροΟ δήμαρχος Δ. Παυλής στη ΔΡΤ για αδέσποτα, ΚΕΔΗΤ, σκουπίδια και “Βοήθεια στο Σπίτι” (ήχος)
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5