Προσφυγή κατά του Εθνικού Σχεδιασμού για τα απορρίμματα κατέθεσε η Περιφ.Πελ/σου (vid)

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016 21:04
Φωτο αρχείου

O νέος εθνικός σχεδιασμός δεν διαθέτει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Αναβολή έγκρισης ΜΠΕ σε έργο του Δήμου Άργους Μυκηνών, αφού ο νέος ΕΣΔΑ δεν προβλέπει ενδιάμεση διαχείρισηΤην ανακοίνωση πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατέθεσε αίτηση ακύρωσης του νέου Εθνικού Σχεδιασμού για τα απορρίμματα, αφού ο νέος ΕΣΔΑ δεν διαθέτει μεταξύ άλλων περιβαλλοντική μελέτη, έκανε στην διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.

Η ανακοίνωση έγινε με αφορμή συζήτηση για έγκριση ΜΠΕ που αφορά έργο ενδιάμεσης διαχείρισης απορριμμάτων από το Δήμο Άργους Μυκηνών σε συνεργασία με τους δήμους Ναυπλιέων και Επιδαύρου, έγκριση που πήρε αναβολή για 15 μέρες. Να αναφέρουμε πως ο κ.Τατούλης σημείωσε πως υπάρχουν εκτός από πολιτικά και νομικά ζητήματα με τον νέο ΕΣΔΑ, ενώ τόνισε πως ακόμα ισχύει ο παλιός Περιφερειακός Σχεδιασμός, αφού δεν έχει εγκριθεί νέος.

Δείτε βίντεο με τα όσα είπε ο κ.Τατούλης για την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε η Περιφέρεια για τον Εθνικό Σχεδιασμό:

Διαβάστε το δελτίο τύπου για το ίδιο θέμα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέλαβε την ευθύνη και κατέθεσε αίτηση ακύρωσης, μετά και την ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής,κατά της ΠΥΣ49/15-12-2015/ΦΕΚ174Α/2015, με την οποία εγκρίθηκε ο νέος ΕΣΔΑ. Πρόκειται για μια πολιτική πράξη ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Πελοποννήσου προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και η δημόσια υγεία.

Η «καθαρή Πελοπόννησος» αποτελεί κεντρικό πυλώνα της αναπτυξιακής πολιτικής της, όπως προσδιορίστηκε στο στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας.

Το 2011 η Περιφέρεια Πελοποννήσου κλήθηκε να αντιμετωπίσει το απόλυτο αδιέξοδο που είχε δημιουργήσει η αδυναμία του ΦΟΔΣΑ και των Δημοτικών Αρχώνστη διαχείριση των απορριμμάτων. Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών μέσα στις πόλεις, εκατοντάδες ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ και πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ συνέθεταν την εικόνα του 2011.

Μέσα από ένα διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος διενεργήθηκε χωρίς αποκλεισμούς τεχνολογιών και μεθοδολογιών, με ανταγωνιστικό διάλογο που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στην Ελλάδα αποκτήσαμε κρίσιμη εμπειρία και σημαντική τεχνογνωσία που μας επιτρέπουν να δούμε το νέο ΕΣΔΑ, τόσο ως προς την ορθότητα του σχεδιασμού, όσο και ως προς τη ρεαλιστικότητα της εφαρμογής του.

Πρόκειται για ένα σχεδιασμό με σοβαρά σφάλματα στις επιλογές του, με πλειάδα εκ των προτέρων ατεκμηρίωτους αποκλεισμούς τεχνολογιών και μεθοδολογιών, που κατά παράδοξο τρόπο δε συνοδεύεται από Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και φυσικά καμία πρόβλεψη για τη χρηματοδότησή του.

Πρόκειται για ένα σχεδιασμό που μεταθέτει στο απώτερο μέλλον την οριστική λύση για τα σκουπίδια και ξαναφέρνει στο προσκήνιο την περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα χιλιάδων τόνων σκουπιδιών έξω από τα σπίτια μας.

Αυτή τη δυσμενή προοπτική η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέλαβε την ευθύνη να προσβάλλει με την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε, παραμένοντας σταθερή στο στόχο «καθαρή Πελοπόννησο», με όρους νομιμότητας, χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση από τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής οδηγίας.