Προσλήψεις στο δημόσιο με μισθό 586 ευρώ και χωρίς μονιμότητα

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014 04:15

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και τον εισαγωγικό μισθό των νέων δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείο ο νέος μισθολογικός χάρτης για τους νεοπροσλαμβανόμενους φέρνει μισθούς ιδιωτικού τομέα.Σύμφωνα με το «Έθνος», οι μισθοί στο δημόσιο θα διαμορφωθούν, εφόσον επικρατήσει τελικά το νέο μισθολόγιο που προτείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης:

Για υπαλλήλους με απολυτήριο δημοτικού ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 586,08 ευρώ

Για υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 639,35 ευρώ

Για υπαλλήλους κατόχους πτυχίου ΤΕΙ ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 749,70 ευρώ

Για υπαλλήλους κατόχους πτυχίου ΑΕΙ ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 787,40 ευρώ

Η πρόσληψη στο δημόσιο δεν θα είναι μόνιμη. Για δύο χρόνια ο εργαζόμενος θα περνάει από αξιολόγηση και θα είναι ταυτόχρονα υπό μαθητεία και υπό δοκιμή. Στο τέλος της διετίας το δημόσιο θα μπορεί να αντικαθιστά τον υπάλληλο με άλλον. Στην περίπτωση που ο υπάλληλος κριθεί κατάλληλος τότε θα μονιμοποιείται και θα λαμβάνει και μισθό που προβλέπετε από το σχετικό μισθολόγιο.

Ηδη η πρόταση του προκάλεσε τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ, η αντιπροσωπεία του οποίου υποστήριξε ότι οι αλλαγές στο μισθολογικό χάρτη του Δημοσίου θα έχουν ουσία μόνο όταν υπάρξει μία ολοκληρωμένη παρέμβαση και ψηφιστεί ένα μόνιμο σύστημα αξιολόγησης.

Στόχος του ΥΠΟΙΚ και του ΥΔΜΗΔ είναι να υπάρξει ένας εξορθολογισμός της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου το 2015 με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο δηλαδή χωρίς καμία αυξομείωση των κονδυλίων του κράτους για πληρωμή μισθών δημοσίων υπαλλήλων (περίπου 15,7 δισ. ευρώ το 2014).

Εξάλλου, το ΥΔΜΗΔ εξετάζει να θέσει σε εφαρμογή από το 2015  διάταξη του ισχύοντος δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα ((ν.3528/2007), σύμφωνα με την οποία όποιος προσλαμβάνεται στο Δημόσιο (πλην των αποφοίτων της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης) “περνά” από μία διετή δοκιμαστική και εκπαιδευτική περίοδο, στο πέρας της οποίας είτε νομιμοποιείται είτε απομακρύνεται αν διαπράξει κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα ή αξιολογηθεί δυσμενώς.

Πηγή: dikaiologitika.gr