Πρόταση για απόφαση της ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ στο ΠεΣυ της 24/7/2017

Στην συνεδρίαση της 24/07/2017 του Περιφερειακού Συμβουλίου συζητήθηκε το σοβαρό θέμα των πυρηνελαιουργείων. Η στάση του Περιφερειάρχη και της πλειοψηφίας της παράταξής του ήταν προκλητικά υπέρ των πυρηνελαιουργών. Έφτασαν στο σημείο μάλιστα να «αδειάσουν» και την εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, τις απόψεις των επιστημονικών – υπηρεσιακών παραγόντων της Π.Ε. Μεσσηνίας ακόμη και τα ευρήματα – καταγραφές των εμπεριστατωμένων επιστημονικών ερευνών του Δημόκριτου!!!
Δεν ξεχώριζε η στάση τους και οι θέσεις τους από αυτές των πυρηνελαιουργών!
Η πρόταση για απόφαση της Ανταρσίας στον Μοριά ήταν η παρακάτω:

«Τα πυρηνελαιουργεία είναι εργοστάσια ρυπογόνα επικίνδυνα για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων στην περιοχή που εδρεύουν. Το προϊόν που παράγουν είναι χαμηλής διατροφικής αξίας και δεν χρειάζεται στη διατροφή του Λαού. Η αγροτιά μας παράγει τόσο ελαιόλαδο ποσοτικά και ποιοτικά που μπορεί να καλύψει άνετα τις ανάγκες του λαού χωρίς «βιομηχανικά προϊόντα» τύπου πυρηνελαίου. Ταυτόχρονα το πυρηνέλαιο είναι ένα προϊόν «πειρασμός» για νοθεία στο ελαιόλαδο, πόσο μάλλον που η Ε.Ε. επιτρέπει και τις προσμίξεις ελαιολάδου πυρηνελαίου με την ένδειξη ελαιόλαδο στην ετικέτα. Η πρώτη ύλη τους ο ελαιοπυρήνας και το λιόζουμο που εμπεριέχεται σε αυτόν μπορούν με την εφαρμογή σύγχρονων επιστημονικών και οικολογικών μεθόδων να γίνουν ζωοτροφή, κομπόστ, οργανική ύλη – υπόστρωμα καλλιεργειών κλπ και μάλιστα σε προσιτές τιμές, αντικαθιστώντας εισαγωγές εκατομμυρίων ΕΥΡΩ με εγχώρια παραγόμενα προϊόντα.



Οι ακολουθούμενες πολιτικές (κυβερνητικές και τοπικές) προσπαθούν να διαχειριστούν το πρόβλημα προς όφελος του κεφαλαίου. Κύριο μέλημά τους είναι το κέρδος των επιχειρήσεων και μετά όλα τα άλλα. Κέρδος από τη μετατροπή των τριφασικών ελαιοτριβείων σε διφασικά, κέρδος από την παραγωγή και εμπορία πυρηνελαίου κέρδος από την πώληση χημικών λιπασμάτων.

Τα λαϊκά συμφέροντα, η υγεία των κατοίκων, η προστασία του περιβάλλοντος, τα γενικότερα συμφέροντα των ελαιοπαραγωγών και καταναλωτών δε συμβαδίζουν με την ύπαρξη και λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, όποια όρια και αν τους επιβληθούν όσο αυστηροί έλεγχοι και αν τους γίνουν. Ζητάμε να κλείσουν όλα τα πυρηνελαιουργεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και παντού στην Ελλάδα.

Για την ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Τζαμουράνης

Οι προτάσεις – απόψεις των υπόλοιπων παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου κινήθηκαν στην λογική της θέσπισης αυστηρών ορίων εκπομπής ρύπων, αυστηρής παρακολούθησης των ορίων αυτών, αυστηρές ποινές για την παραβίασή τους.
Θεωρούμε ότι τα παραπάνω δεν συνιστούν λύση στο εκρηκτικό πρόβλημα (περιβαλλοντικό αλλά και διατροφικό) που προκαλεί η (περιττή για εμάς) λειτουργία των πυρηνελαιουργείων. Πόσο μάλλον που καλούνται να θεσπισθούν, ελεγχθούν και επιβληθούν από ένα κράτος (κεντρικό και τοπικό) που είναι προσηλωμένο θρησκευτικά στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Που νόμος γι’ αυτό το κράτος είναι το δίκιο του κάθε επενδυτή, εργοστασιάρχη, επιχειρηματία. Που το περιβάλλον, η υγεία και η σωστή διατροφή του λαού μεταφράζονται γι’ αυτούς ως δυσβάσταχτο κόστος που το αποφεύγουν στο όνομα της «ανάπτυξης» και το θυσιάζουν για την ανταγωνιστικότητα.

Οριστική λύση στο πρόβλημα είναι το κλείσιμο των πυρηνελαιουργείων. Οι ελαιοπαραγωγοί, οι μικροελαιοτριβείς, οι καταναλωτές, οι κάτοικοι των περιοχών που αυτά εδρεύουν, δεν έχουν κανένα κέρδος από την λειτουργία τους. Κέρδος έχουν οι εργοστασιάρχες, οι μεγαλέμποροι πυρηνέλαιου, οι επιτήδειοι που παράγουν «εξευγενισμένα έλαια» με προσμίξεις ελαιολάδου – πυρηνέλαιου, οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες τροφίμων,…..

Καλούμε τους κατοίκους των περιοχών που υφίστανται την ανυπόφορη ρύπανση των πυρηνελαιουργείων (αλλά και αυτούς που την υφίστανται και δεν την αντιλαμβάνονται άμεσα), τους ελαιοπαραγωγούς, την αγροτιά, τους καταναλωτές, όλον τον λαό να απαιτήσει – επιβάλλει με την πάλη του το οριστικό κλείσιμο των πυρηνελαιουργείων.

Τα συμφέροντα που τα στηρίζουν είναι μεγάλα και ισχυρά.

Γι’ αυτό και ο αγώνας πρέπει να είναι αντίστοιχα σκληρός: και σε αιτήματα αλλά και σε μορφές.

Η Ανταρσία στον Μοριά σε αυτόν τον αγώνα θα είναι παρούσα, μαζί με τον λαό, μέχρι την επιβολή της οριστικής λύσης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ

Τα κείμενα που φιλοξενούνται στην ενότητα ΑΠΟΨΕΙΣ του παρόντος ιστοχώρου, δημοσιεύονται αυτούσια και εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους και όχι της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης ή της ΔΕΠΕ Τρίπολης.

Προηγούμενο άρθρο«Η συνάντηση» Ξαρχάκου – Πρωτοψάλτη στις 18 Αυγούστου στο Άργος
Επόμενο άρθροΕντολή Τατούλη για επίσπευση της μελέτης αποκατάστασης Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5