Πρόταση Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για το σχέδιο “Αθηνά”

Τα Τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου μας έλαβαν γνώση των προτεινόμενων αλλαγών, όπως περιλαμβάνονται στο σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και επιθυμούν να σας γνωστοποιήσουν τη γνώμη τους επ’ αυτών.



Οι προτεινόμενες αλλαγές, συζητήθηκαν στην Πρ.Γ.Σ. του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Υπολογιστών της 13ης Φεβρουαρίου 2013 και στην Γ.Σ. του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών της 19ης Φεβρουαρίου 2013. Μετά από διεξοδική συζήτηση, αποφασίσθηκαν (ομόφωνα και κατά πλειοψηφίαν, αντίστοιχα) τα εξής:

1.Τα δύο Τμήματα που συγκροτούν τη Σ.Θ.Ε.Τ., θεωρούν πως αποτελεί θετική εξέλιξη, η δημιουργία ενός νέου Τμήματος που θα προκύψει από τη συγχώνευση των δύο υπαρχόντων Τμημάτων. Το νέο Τμήμα θα έχει 28 μέλη ΔΕΠ (3 είναι υπό διορισμόν) και είναι σε θέση να συγκροτήσει άμεσα ένα σύγχρονο και ελκυστικό Πρόγραμμα Σπουδών στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, καλλιεργώντας επίσης διεθνείς συνεργασίες και δημιουργώντας έναν ισχυρό και αναγνωρίσιμο πόλο αριστείας.

2.Επίσης, αποτελεί θετική εξέλιξη η δημιουργία Σχολής με το παρακείμενο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, καθώς θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για διεπιστημονική συνεργασία.

Για λόγους επιστημονικής ορθότητας που εδράζονται τόσο στη διεθνή όσο και στην ελληνική ακαδημαϊκή πρακτική, τα μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων της Σ.Θ.Ε.Τ. θεωρούν πως:

(i)Το νέο Τμήμα θα πρέπει να ονομασθεί «Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών», αντί της προτεινομένης στο σχέδιο ονομασίας («Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής»).

(ii)Η νέα Σχολή είναι πιο δόκιμο να έχει τον τίτλο «Σχολή Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Οικονομίας». Στην προτεινόμενη από το σχέδιο ονομασία, («Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής») απουσιάζει παντελώς το αντικείμενο των Τηλεπικοινωνιών, ενώ υπάρχει το αντικείμενο της Διοίκησης, το οποίο δεν υπάρχει στον τίτλο κανενός εκ των Τμημάτων που θα απαρτίσουν τη νέα σχολή.

Σε συνέχεια της ανωτέρω εκφρασθείσας γνώμης των δύο Τμημάτων, οι συνελεύσεις αποφάσισαν να προτείνουν την αναβάθμιση του Τμήματος που θα προκύψει από τη συγχώνευση των δύο Τμημάτων της Σ.Θ.Ε.Τ. σε «Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων», 5ετούς φοίτησης.

Η δημιουργία ενός τέτοιου Τμήματος μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα συμβάλει στην δημιουργία ενός ισχυρού κέντρου αριστείας στους Υπολογιστές και τις Τηλεπικοινωνίες, είναι δε σε απόλυτη συμφωνία με τους διακηρυγμένους στόχους και τα κριτήρια του Σχεδίου «Αθηνά». Ιδιαίτερα,

  • H πρότασή μας βρίσκεται σε συμφωνία με τα κριτήρια Κ5 («Συμφωνία με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της Εθνικής Οικονομίας και την οικονομικοκοινωνική ανάπτυξη της χώρας») και Κ6 («Ενίσχυση του πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος των επιτευγμάτων καθώς και των ποιοτικών και ποσοτικών αποτελεσμάτων των Ιδρυμάτων»), όπως αποτυπώνονται στο από 6ης Φεβρουαρίου 2013 έγγραφο του Υπουργείο προς το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  • Η πρότασή μας είναι απόλυτα σύμφωνη με το στρατηγικό στόχο του σχεδίου Αθηνά, για εκπλήρωση του θεμελιώδους ρόλου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην εθνική αναπτυξιακή στρατηγική. Συγκεκριμένα συντελεί καθοριστικά στην προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, την ανάπτυξη ανταγωνιστικού ανθρώπινου δυναμικού στον ευρωπαϊκό χώρο, και την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας και σύνδεση τους με την αγορά εργασίας, την επιχειρηματικότητα και την οικονομική γεωγραφία της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σε επίρρωση των παραπάνω επιχειρημάτων, ας σημειωθεί επίσης πως:

  • Η σύνθεση των μελών ΔΕΠ των δύο Τμημάτων αλλά και του υπόλοιπου προσωπικού (μελών ΕΕΔΙΠ), επιτρέπει την άμεση υποστήριξη ενός Προγράμματος Σπουδών μηχανικών, στο νέο Τμήμα που θα δημιουργηθεί. Αυτό προκύπτει από τα αλληλοσυμπληρούμενα γνωστικά αντικείμενα των μελών ΔΕΠ και τις σπουδές μηχανικών που έχουν, σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Επιγραμματικά, το νέο τμήμα θα έχει 28 μέλη ΔΕΠ (3 υπό διορισμόν), εκ των οποίων οι 17 είναι μηχανικοί, 5 απόφοιτοι τμημάτων Πληροφορικής, 4 φυσικοί και 2 μαθηματικοί. Εκ των 9 μελών ΕΔΙΠ, 3 είναι μηχανικοί και 6 είναι κάτοχοι Διδακτορικού διπλώματος.
  • Οι εργαστηριακές εγκαταστάσεις των δύο τμημάτων είναι ήδη πολύ αναπτυγμένες, διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό, και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ενός προγράμματος σπουδών μηχανικού. Στα τμήματα λειτουργούν 12 εξοπλισμένα εκπαιδευτικά και ερευνητικά εργαστήρια, για τα οποία έχουν διατεθεί περίπου 2.000.000 € τη τελευταία δεκαετία. (Τμήμα Ε&Τ Τηλεπικοινωνιών: Δικτυακών επικοινωνιών και εφαρμογών, Ηλεκτρονικής, Ασυρμάτων και κινητών επικοινωνιών, Οπτικών επικοινωνιών, Ψηφιακής επεξεργασίας σήματος και εικόνας, Ψηφιακών επικοινωνιών, Εργαστήριο PC και UNIX. Τμήμα Ε&Τ Υπολογιστών: Υπολογιστικής Επιστήμης, Συστημάτων λογισμικού και βάσεων δεδομένων, Επικοινωνίας ανθρώπου-μηχανής και εικονικής πραγματικότητας, Υπολογιστικών συστημάτων, Εργαστήριο UNIX, Εργαστήριο PC.)
  • Τα μέλη ΔΕΠ έχουν συνολικά μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια μεγάλου κύρους, τυγχάνουν διεθνούς αναγνώρισης (όπως φαίνεται από το μεγάλο αριθμό ετεροαναφορών στο επιστημονικό τους έργο και τη συμμετοχή τους σε τεχνικές επιτροπές κορυφαίων διεθνών συνεδρίων και περιοδικών) και συμμετέχουν σε αρκετά ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, συμβάλλοντας στον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  • Οι απόφοιτοι μας γίνονται δεκτοί για μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών σε κορυφαία Πανεπιστήμια του εσωτερικού και του εξωτερικού. Η Σ.Θ.Ε.Τ. φιλοξενεί φοιτητικά παραρτήματα των κορυφαίων επιστημονικών ενώσεων IEEE και ACM (IEEE Student Branch & ACM Student Chapter) τα οποία απαρτίζονται από φοιτητές των Τμημάτων. Η Σ.Θ.Ε.Τ. προσφέρει δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τα οποία έχουν αποφοιτήσει με επιτυχία πάνω από 100 φοιτητές.

Πιστεύουμε ότι το νέο Τμήμα που θα δημιουργηθεί θα προσφέρει επιπλέον ευκαιρίες για διεθνείς συνεργασίες, δημιουργώντας έναν ισχυρό και αναγνωρίσιμο πόλο αριστείας. Η λειτουργία Τμήματος Μηχανικών θα βρει σύμφωνους τους θεσμικούς παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την τοπική κοινωνία και θα υποστηριχθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

 

Προηγούμενο άρθροΤελευταία νέα 01-03-2013 (ανανεώνεται συνεχώς)
Επόμενο άρθροΟ Πάνος Καμμένος στο εργοστάσιο της ΔΕΗ Μεγαλόπολης
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5