Προτάσεις Λαϊκής Συσπείρωσης για άμεσα μέτρα πρόληψης του Κορωνοϊού σε Καταυλισμούς Ρομά στην Κορινθία

Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020 17:11

Ανακοίνωση με τίτλο: «ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΛΗΨΗΣ ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ!» στην οποία κατατίθενται προτάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση. Προτάσεις που έθεσε προς συζήτηση στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης. Αναλυτικά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στις 13-4-2020 μέσω τηλεδιάσκεψης, η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε επιτακτικά την ανάγκη να συζητηθεί προ ημερησίας διάταξης το θέμα της άμεσης λήψης μέτρων στις πολυάριθμες κοινότητες των Ρομά που υπάρχουν σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, καθώς και για τις δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων (ανοικτή και κλειστή), στην Κόρινθο.Με δεδομένες τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης που υπάρχουν σε αυτούς τους χώρους, τις εξελίξεις σε αντίστοιχους καταυλισμούς σε Λάρισα και Ξάνθη, για να μην τρέχουμε κατόπιν εορτής, είναι απόλυτη ανάγκη να εγκαταλειφτεί η παραπλανητική εικόνα ωραιοποίησης και εφησυχασμού που προσπαθούν  να παρουσιάσουν Κυβέρνηση και Περιφέρεια και να υλοποιηθεί άμεσα συγκεκριμένη δέσμη μέτρων προστασίας.

Χωρίς καν να υπάρχουν επαρκή στοιχεία για καταγραφή της εικόνας στις δομές αυτές, αφού το αρμόδιο προσωπικό είναι ελάχιστο έως και ανύπαρκτο, παρά την σοβαρή κατάσταση και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί, κατάφεραν να μετατρέψουν τελικά την συγκεκριμένη συνεδρίαση σε παρωδία, χωρίς να παρθεί καμία απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα!

 Η Περιφερειακή αρχή αρκέστηκε σε διαβεβαιώσεις, ότι το ζήτημα παρακολουθείται και θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Πε. Συ.,  αρνούμενη να βάλει σε ψηφοφορία τις συγκεκριμένες προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, ώστε υλοποιηθούν από τώρα πριν είναι πολύ αργά, αναλαμβάνοντας με αυτή την τακτική τεράστιες ευθύνες!

Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης:

  • Η κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει τώρα με γενναία χρηματοδότηση την περιφέρεια και κάθε δήμο της Πελοποννήσου, από κρατικούς και ευρωενωσιακούς πόρους, για την κάλυψη όλων των αναγκών, τόσο για τους καταυλισμούς των ΡΟΜΑ, όσο και γενικότερα για την προστασία του λαού από τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοιού.
  • Να ενισχύσει με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης και κάλυψη όλων των αναγκών σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα τα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ. Να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας και το προσωπικό του.
  • Κλιμάκια γιατρών πρέπει να επισκεφθούν όλους τους καταυλισμούς των ΡΟΜΑ στην Πελοπόννησο και γενικότερα, για να κάνουν εξετάσεις, για να διαπιστωθεί άμεσα αν υπάρχουν άλλα κρούσματα, ώστε να απομονωθούν και να ακολουθηθούν οι ιατρικές οδηγίες, σε συνεργασία με τα υπάρχοντα κατά τόπους Κέντρα Κοινότητας Δήμων και Παραρτημάτων Ρομά, με τους διαμεσολαβητές, τα Δημοτικά Ιατρεία, τους τοπικούς συλλόγους Ρομά.
  • Σε όσες περιοχές ο πληθυσμός των ΡΟΜΑ, που δεν έχει φώς και νερό, να μετακινηθεί άμεσα σε ασφαλείς χώρους (ξενώνες ή άλλες δομές φιλοξενίας), ώστε να έχει τα βασικά αγαθά, φώς, νερό και αποχέτευση.
  • Επίσης, οι υποτυπώδεις υποδομές να βελτιωθούν άμεσα (να γίνουν διάνοιξη δρόμων, αποχέτευση, χαλικόστρωση, μυοκτονίες και απολυμάνσεις).
  • Να παρασχεθούν σε όλους τους κατοίκους των οικισμών των ΡΟΜΑ, μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, χλωρίνες και σαπούνια.
  • Να χορηγηθεί έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους δικαιούχους του ΚΕΑ καθώς και η διανομή τροφίμων από τα ΤΕΒΑ και άλλες δομές κοινωνικής μέριμνας.

Οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση:
Γόντικας Νίκος
Κελλάρης Γιάννης».