«Πρωτοπόρος» η Αρκαδία στην ανασφάλιστη εργασία στην Πελ/σο

Σε σύνολο 426 εργαζομένων σε 123 επιχειρήσεις οι 19 δούλευαν χωρίς ασφάλιση

Τι έδειξαν τα πρώτα στοιχεία του σχεδίου «Άρτεμις»



Σε ποσοστό 8% φθάνουν οι παραβατικές επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου βάσει των στοιχείων που έγιναν γνωστά από το Υπουργείο Εργασίας και αφορούν την ανασφάλιστη εργασία. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μέσω του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» που στοχεύει στη πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας που αποτελεί πλήγμα για την οικονομία της χώρας και συνάμα αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της παραοικονομίας, αφορούν το χρονικό διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 31 ΟκτωβρίουΣυγκεκριμένα τα στοιχεία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι τα εξής:

Σε σύνολο ελεγχθεισών επιχειρήσεων 356, οι 26 βρέθηκαν να έχουν αδήλωτους εργαζομένους, ποσοστό 8%.

Σε αριθμό 1829 εργαζομένων, οι 39 εργάζονταν ανασφάλιστοι, ποσοστό 2,19% ενώ επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο στις επιχειρήσεις 400.272,00 ευρώ. Τα αντίστοιχα στοιχεία για την κάθε Περιφερειακή Ενότητα είναι:

  • ΠΕ Αρκαδίας:123 Επιχειρήσεις (έγιναν έλεγχοι) 426 εργαζόμενοι συνολικά – 19 εργαζόμενοι αδήλωτοι στο σύνολο των εργαζομένων, ποσοστό 4,46%. Είναι δε χαρακτηριστικό πως η Αρκαδία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας, σε σχέση με τις άλλες περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου. Το μικρότερο ποσοστό το έχει η Μεσσηνία.
  • ΠΕ Λακωνίας: 56 επιχειρήσεις 180 εργαζόμενοι- 5 ανασφάλιστοι, ποσοστό 2,78%
  • ΠΕ Μεσσηνίας: 52 επιχειρήσεις 696 εργαζόμενοι- 4 ανασφάλιστοι, ποσοστό 0,57%
  • ΠΕ Κορινθίας: 63 επιχειρήσεις, 308 εργαζόμενοι, 3 ανασφάλιστοι, ποσοστό 0,97%
  • ΠΕ Αργολίδας: 62 επιχειρήσεις, 219 εργαζόμενοι, 8 ανασφάλιστοι, 3,65%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αδήλωτων εργαζομένων αφορά γυναίκες.

Οι έλεγχοι διενεργούνται από μικτά κλιμάκια Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητών Ασφάλειας & Υγείας της Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. και σε ορισμένες περιπτώσεις με την συνδρομή της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ)  του ΙΚΑ. Η πλειοψηφία των ελέγχων είναι κυρίως στοχευμένοι σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, όπως: Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες Ασφαλείας (Security), Βιομηχανία Τροφίμων (αρτοποιία, είδη ζαχαροπλαστικής).

Συνολικά στη χώρα για το διάστημα 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου 2013, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 3.931 επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας 371 επιχειρήσεις, βρέθηκαν να  απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 9,44%).

Σε σύνολο 18.974 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 583 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 3,07%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 5.967.319 ευρώ.

Ε.Τ.

Προηγούμενο άρθροΑντιπαράθεση Κοτσιάνη – Τσιαμούλου για τον παλιό σκουπιδότοπο στο «Πλάτωμα»
Επόμενο άρθροΜείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητούν οι πρατηριούχοι
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5