Πρότυπο επισκέψιμο παραγωγικό αγρόκτημα Τριανταφυλλίδη

Το Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης, όπως σας υποσχέθηκε, παρουσιάζει σήμερα, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τα βασικά σημεία της μελέτης αξιοποίησης του Τριανταφυλλίδειου – Κρατικού Κτήματος Βυτίνας, το οποίο για δεκαετίες ήταν αδρανές κι εγκαταλελειμμένο.



Επί της ουσίας, όπως επισημάναμε και στις εκπομπές μας, εμείς οι Αρκάδες πρέπει να στοχεύσουμε και να διεκδικήσουμε ουσιαστική αξιοποίηση του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας, αντάξια της προσφοράς του ευπατρίδη Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, που δώρισε όλη του την περιουσία στο Ελληνικό Δημόσιο και να μην αρκεστούμε σ’ αυτά τα λίγα και γιατί όχι μικρά, που ανακοινώθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι σπουδαία η δημιουργία μουσείου μελισσοκομίας και η δομή εκπαίδευσης μελισσοκόμων, αλλά πόσους μελισσοκόμους θα εκπαιδεύσει; Και πόσοι θα επισκεφθούν το μουσείο, που αναμφίβολα είναι σημαντικό για την περιοχή να δημιουργηθεί.

Όταν όμως εμείς μιλάμε για αξιοποίηση του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας, μιλάμε για κάτι μεγάλο που θα αναστρέψει την φθίνουσα πορεία της περιοχής και θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση όχι μόνο στην Γορτυνία, αλλά σε όλη την Αρκαδία και την Πελοπόννησο. Μιλάμε για κάτι αντάξιο της μεγαλειώδους προσφορά του Παναγιώτη Τριανταφυλλίδης και για παράδειγμα αυτό θα μπορούσε να είναι η μετεγκατάσταση στην Τρίπολη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και η αξιοποίηση του Κτήματος Βυτίνας για ερευνητικούς σκοπούς του πανεπιστημίου.

Μια τέτοια κίνηση από πλευράς κράτους θα είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα με πολυποίκιλα οφέλη, τόσο για την Αρκαδία στο σύνολό της, όσο και για την επιστημονική κοινότητα του Γεωπονικού. Είναι μια συζήτηση που οι Αρκάδες πρέπει να την ανοίξουμε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα πρέπει να σχεδιάσει την νέα αναπτυξιακή της προοπτική, όπου ο πρωτογενής τομέας έχει να επιτελέσει πρωτεύοντα ρόλο. Βεβαίως θα μπορούσε και η ίδια η επιστημονική κοινότητα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου με νηφαλιότητα και ώριμη σκέψη να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και δώσει λύση, γιατί όχι;  

Ειδικότερα η μελέτη αναφέρει μεταξύ άλλων:

ΑΜΠΕΛΟΕΙΔΗ: Αφορά στην εγκατάσταση αρχέγονων ελληνικών ποικιλιών οιναμπέλου. Συγκαλλιέργεια τρούφας – φουντουκιάς.

Αφορά στην εγκατάσταση νέων φυτειών σε βιολογικές καλλιέργειες φουντουκιάς έμβολιασμένων με την τρούφα (π.χ. Tuber aestivum καλοκαιρινή μαύρη τρούφα). Η εγκατάσταση φυτειών εμβολιασμένων με τρούφες είναι μια δραστηριότητα που θα πρέπει με την κατάλληλη αρωγή και προώθηση να απασχολήσει σοβαρά κάθε Έλληνα παραγωγό που επιθυμεί να αντικαταστήσει άλλες αποθαρρυμένες καλλιέργειες.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ:

Στα πλαίσια της αναθεωρούμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής οι ανάγκες για εναλλακτικές δυναμικές λύσεις στον αγροτικό τομέα καθίστανται επιτακτικές. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή θα μπορούν να είναι προσεκτικά σχεδιασμένες προτάσεις αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ που να σχετίζονται με την εισαγωγή νέας τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην παραγωγική διαδικασία, στοιχεία που πρέπει να εναρμονίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο στόχος της συγκεκριμένης πρότασης είναι να δημιουργηθεί μια επισκέψιμη γεωργική εκμετάλλευση υπό την εποπτεία της αποκεντρωμένης Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ (ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΤΗΜΑ ΒΥΤΙΝΑΣ), στην οποία θα εγκατασταθούν τα ανωτέρω περιγραφόμενα είδη με σκοπό την εκπαίδευση και προβολή των βασικών προϊόντων της Μεσογειακής και Ελληνικής Διατροφής, τη βελτιστοποίηση καλλιεργητικών τεχνικών και μεθόδων παραγωγής, όσο και την καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας με τη συσκευασία των πιστοποιημένων προϊόντων.

Θα εφαρμοσθεί σύστημα οργάνωσης στην γεωργική εκμετάλλευση που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ορθή γεωργική πρακτική, ασφάλεια και υγιεινή εργαζομένων, ασφάλεια προϊόντων, ιχνηλασιμότητα και φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις.

Η δυνατότητα το αγρόκτημα να είναι ενταγμένο σε ένα βιολογικό σύστημα πιστοποιημένης παραγωγής, προφανώς δημιουργεί αυξημένες προϋποθέσεις για την επιτυχία της δράσης.

Σε κάθε φάση παραγωγής (διαχείριση εχθρών και ζιζανίων – κομποστοποίηση – κλάδεμα – αραίωμα –συγκομιδή-έλεγχος εισροών κ.α.) θα τηρούνται ηλεκτρονικά αρχεία προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο (ιδιώτη, αγρότη, Δημόσιο Φορέα, Ίδρυμα, Πανεπιστήμιο κλπ).

Ο επισκέπτης του εν λόγω αγροκτήματος (Πανεπιστημιακοί φοιτητές, φοιτητές των Τ.Ε.Ι., εκπαιδευόμενοι αγρότες ή ιδιώτες), θα έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τη φύση, να παρακολουθήσει τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο, τους τρόπους και τις μεθόδους της παραγωγικής διαδικασίας συμμετέχοντας σε αυτή αν το επιθυμεί, να νιώσει τη χαρά της περιήγησης, της γνώσης μέσω του ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, να χρησιμοποιήσει και να γευτεί τα προϊόντα που παράγονται, με απώτερο σκοπό να αποκτήσει καινή γνώση. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για το πειραματικό αλσύλλιο του Κρατικού Κτήματος το οποίο περιέχει όλα σχεδόν τα είδη Πεύκης, Έλατα, Σφένδαμους, Δρύες, Καστανιές κ.ά. Θεωρείται σημαντική η ανάδειξη του αλσύλλιου τόσο για επιστημονικούς όσο και για εκπαιδευτικούς σκοπούς καθώς αποτελεί ένα μουσείο φυσικής ιστορίας το οποίο πρέπει να συντηρηθεί και να διατηρηθεί.

Στην μελέτη προτείνονται μια σειρά από δράσεις οι οποίες προωθούν την καινοτομία, διαφοροποιούν την αγροτική εκπαίδευση και θα αποτελούν πιλοτική για την περιοχή εφαρμογή μεθόδων καλλιέργειας. Ιδιαίτερα πρέπει να δοθεί προσοχή και να εξεταστεί η εφαρμογή με επιτυχία της καλλιέργειας μέρους του αγροκτήματος με εμβολιασμένες με τρούφα φουντουκιές. Παράλληλα, η εγκατάσταση ελληνικών ποικιλιών οιναμπέλου, θεωρείται τακτικά σκόπιμη τόσο από πλευράς εδαφοκλιματικών συνθηκών όσο και από την πιθανότητα να μην υπάρχει επαρκές νερό άρδευσης.

Η έως τώρα εκπαίδευση του αγροτικού πληθυσμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καταγράφεται σε μη ικανοποιητικά επίπεδα. Όμως τόσο η αύξηση της ανταγωνιστικότητας όσο και η διαφοροποίηση της αγροτικής απασχόλησης αποτελούν βασικές απαιτήσεις τόσο της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσο και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Αγροτική Ανάπτυξη.

Παρεμβάσεις που φορούν εκπαίδευση μέσω του αγροκτήματος είναι:

Επαγγελματική κατάρτιση – ενημέρωση των παραγωγών σχετικά με τις καλλιεργητικές φροντίδες και τεχνικές, καθώς και προγράμματα επιμόρφωσης φοιτητών, μαθητών και πολιτών, η εφαρμογή βιολογικών συστημάτων καλλιέργειας στα υπό καλλιέργεια είδη, η οικονομικά βιώσιμη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη γεωργική επιχείρηση με την εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής, τα οφέλη από την εφαρμογή βιολογικής γεωργίας, τα οφέλη από την εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής, η ενσωμάτωση δράσεων για το περιβάλλον και τις νέες τεχνολογίες, η κατάρτιση στις αρχές Ορθής Γεωργικής Πρακτικής βάσει της νέας ΚΑΠ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Κτίσματα: Προτείνεται η επέκταση και βελτίωση της αποθήκης μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Μηχανολογικός εξοπλισμός: Οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια τόσο του κτιρίου όσο και του συσκευαστηρίου θα καλυφθούν με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος. Οι καλλιέργειες θα καλύπτουν τις ανάγκες τους σε νερό με το σχεδιασμό και εφαρμογή δικτύου στάγδην άρδευσης που θα αποτελείται από ηλεκτραντλία και διανομή με κεντρικό σωλήνα PVC και δευτερεύοντες σωλήνες πολυαιθυλενίου που θα συνδέονται με σταλλακτηφόρο σωλήνα ανά δένδρο (pigtail). Οι απαιτούμενες ποσότητες νερού θα καλυφθούν από γεώτρηση, που πρέπει άμεσα να γίνει. Για τις ανάγκες καλλιέργειας προτείνεται η αγορά γεωργικού ελκυστήρα 54HP καθώς και των παρελκομένών του (ψεκαστικό, κοπροδιανομέας, πλατφόρμα μεταφοράς κλπ) και φρέζας. Μηχάνημα πολλαπλών χρήσεων για τις απαραίτητες μεταφορές και μετακινήσεις.

Η γεώτρηση είναι απαραίτητη για τις ανάγκες των καλλιεργειών σε νερό. Προσδόκιμο βάθος άντλησης 150 μέτρα.

Το αγρόκτημα απαιτεί την επισκευή της υφισταμένης περίφραξης.

Παρεμβάσεις αναβάθμισης τοπίου: Εντός του αγροκτήματος και του αλσύλλιου, θα κατασκευαστούν διάδρομοι κυκλοφορίας επισκεπτών (πλακοστρώσεις) και θα εγκατασταθούν παγκάκια επισκεπτών καθώς και κιόσκι (ξύλινο) υπαίθριος χώρος ενημέρωσης εκπαιδεύσεων, συζητήσεων και διαλέξεων. Παράλληλα, προτείνεται η ανακατασκευή της παιδικής χαράς που λειτουργεί εντός του αλσύλλιου.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ:

ΠΕ Γεωπόνος (1) Εργατοτεχνίτες (4) για 100 ημερομίσθια ετησίως έκαστος.

 

 

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση υπουργού ΠΕΚΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Επόμενο άρθροΜαντζούφας: «Κόσμημα» το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5