Σ. Σακοράφα: «Απρόθυμα θετικοί στο νομοσχέδιο»

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 20:34
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η θέση μας στο νομοσχέδιο είναι απρόθυμα θετική. Δεν θα μπορούσαμε άλλωστε να αντιταχθούμε στην αύξηση της κυριαρχίας μας που βασίζεται σαφώς στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αιγιαλίτιδα στο Ιόνιο στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα.

«Για εμάς, όμως, το θεμελιώδες ζήτημα για κάθε πολιτική κίνηση είναι η προοπτική της διασφάλισης των ανθρώπων που ζουν σε αυτό τον τόπο. Θεωρούμε λοιπόν ότι κακώς γίνεται η συζήτηση στη βάση του διλήμματος, υπέρ ή κατά, της αύξησης του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης. Για εμάς το ζήτημα είναι πώς θα ωφεληθεί ο τόπος από την επέκταση αυτή», επισήμανε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25.«Η κυβέρνηση έρχεται να ορίσει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια από τα υφιστάμενα 6, μόνο στην περιοχή του Ιονίου και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο, και όχι σε όλη την επικράτεια της χώρας. Ο περιορισμός αυτός αναδεικνύει την πολιτική αδυναμία της κυβέρνησης, αφού η επέκταση αφορά μόνο στη δυτική πλευρά της χώρας. Δεν περιλαμβάνει την Κρήτη, δεν περιλαμβάνει τα νησιά μας, πλην αυτών του Ιονίου, δεν περιλαμβάνει καν τη χερσαία ακτογραμμή μας από το Ταίναρο και πέρα», είπε η Σοφία Σακοράφα και έκανε λόγο για «αδυναμία εθνικής πολιτικής και εθνικής στρατηγικής», που σημαίνει «αποτυχία της πολιτικής συμμαχιών».

«Ο συγκεκριμένος γεωγραφικός περιορισμός της επέκτασης στο Ιόνιο και μέχρι το Ταίναρο, αποτελεί ακόμη μια παραχώρηση προς όφελος της Τουρκίας, γιατί εμπεριέχει την παραδοχή ύπαρξης ιδιαίτερων συνθηκών», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 και επισήμανε ότι έχει σημασία η χρονική συγκυρία που κατατίθεται αυτό το νομοσχέδιο, δηλαδή ενώ «βρισκόμαστε στον προθάλαμο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».

Η κ. Σακοράφα αναφέρθηκε και στη χρονική σύμπτωση των επισκέψεων του Αλβανού πρωθυπουργού σε Άγκυρα και Αθήνα. «Μας προβληματίζουν οι δημοσιεύσεις στον Τύπο των Τιράνων. Ποιο ήταν το περιεχόμενο των συνομιλιών με τον κ. Ράμα; Πού έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις μας με αυτήν τη χώρα; Υπάρχει ήδη επεξεργασία συνυποσχετικού για προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο ή δεν υπάρχει;», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ | ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ