Σακχαρώδης Διαβήτης: Μια νόσος που αφορά 1/10 Έλληνες! (+vd)

Η 14η Νοεμβρίου αποτελεί Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Μια νόσος που επηρεάζει άμεσα περισσότερους από 280.000.000 ανθρώπους Παγκοσμίως. Πρόκειται για μια νόσο που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία ενός ανθρώπου, αλλά αναλόγως της μορφής της μπορεί με σωστή αντιμετώπιση να διατηρεί καλή ποιότητα ζωής. Παράλληλα αποτελεί μία νόσο που κανένας άνθρωπος ειδικά με σύγχρονο τρόπο ζωής δεν θα πρέπει να αγνοήσει, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποτελέσει «μέρος» της ζωής του.

Το DRT915.GR με αφορμή την Παγκόσμια αυτή Ημέρα είχε την ευκαιρία να μιλήσει με δύο νέους ιατρικούς επιστήμονες της Αρκαδικής πρωτεύουσας και μέλη του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Νομού Αρκαδίας όπως η κα Βάσια Ψυχογιού και ο Χρήστος Μανθάκος. Οι δύο ιατροί απάντησαν σε σημαντικά ερωτήματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, που καλό θα είναι να γνωρίζουμε όλοι μας.



Αρχικά στην κάμερα του DRT915.GR μίλησε η Γενικός Χειρούργος και Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη κα Βάσια Ψυχογιού. Αρχικά η κα Ψυχογιού τόνισε ότι «ο Διαβήτης αποτελεί τη μάστιγα των εποχών που ζούμε, αφού ένας στους δέκα ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή του θα νοσήσει από διαβήτη». Σύμφωνα με την κα Ψυχογιού ο Διαβήτης δεν είναι μια εύκολη ασθένεια. Χωρίζεται σε δύο Τύπους. Ο Διαβήτης Τύπου ΙΙ στο οποίο ο ασθενής παίρνει φαρμακευτική αγωγή προκειμένου το πάγκρεας να παράξει την απαραίτητη ινσουλίνη και ο Διαβήτης Τύπου Ι, ο οποίος είναι ένα αυτοάνοσο νόσιμο το οποίο «καταστρέφει» το πάγκρεας και δεν μπορεί να παράξει ινσουλίνη. Στην τελευταία περίπτωση οι άνθρωποι θα πρέπει δια βίου να παίρνουν ινσουλίνη με ενέσεις. Πρόκειται για μια νόσο που μπορεί να επηρεάσει πάρα πολύ την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

Η κα Ψυχογιού τόνισε ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη μόνο του Διαβήτη Τύπου ΙΙ και η ποιότητας ζωής ενός διαβητικού ανθρώπου, συνδέεται άρρηκτα με το πόσο καλά ρυθμισμένος είναι ο Διαβήτης του. Κι αυτό γιατί όσο πιο υπάκουοι είναι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι με τις συμβουλές των ιατρών και όσο πιο πειθαρχημένοι τόσο καλύτερα θα συμπεριφέρεται και ο Διαβήτης τους και τόσο θα απομακρύνονται από το γεγονός του να αναπτύξουν κάποια στιγμή στη ζωή τους τις βαριές επιπλοκές του.

H κα Ψυχογιού τόνισε πόσο σημαντικό είναι το στοιχείο της σωματικής άσκησης και της διατροφής για έναν άνθρωπο που νοσεί με Διαβήτη. Κλείνοντας υπογράμμισε ότι εν’ μέσω της κατάστασης με την πανδημίας λόγω κορωνοϊού, για τους διαβητικούς οι κίνδυνοι που ενέχονται από μια ενδεχόμενη λοίμωξη είναι πάρα πολύ μεγάλη σε τέτοιο βαθμό ώστε να κινδυνεύει η ζωή τους. Γι’ αυτό και απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή και τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας!

Στη συνέχεια στην κάμερα του DRT915.GR μίλησε ο Ενδοκρινολόγος και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη κ. Χρήστος Μανθάκος ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στα συμπτώματα εκείνα που θα πρέπει να ανησυχήσουν έναν άνθρωπο για το γεγονός μιας πιθανής ανάπτυξης Διαβήτη. Ο κ. Μαθάκος τόνισε ότι τα συμπτώματα είναι η πολυουρία, η πολυδιψία, η απώλεια σωματικού βάρους, Θάμβος όρασης και μερικές φορές κάποιες συναισθηματικές διαταραχές. Σε περίπτωση των ανωτέρω συμπτωμάτων θα πρέπει κάποιος να υποβληθεί σε εξετάσεις με σκοπό τη μέτρηση του ζαχάρου. Ασθενείς πάνω από 40 ετών με παχυσαρκία, με καθιστική ζωή, λήψη φαρμάκων θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο και άρα θα πρέπει να υποβάλλονται σε σχετικές εξετάσεις.

Οι επιπτώσεις σ’ έναν άνθρωπο που πάσχει από Διαβήτη είναι σοβαρές, αφού σύμφωνα με τον κ. Μαθάκο, είναι μια ύπουλη νόσος της οποίας οι διαταραχές της δεν γίνεται κατανοητές άμεσα. Παράλληλα η χρόνια υπεργλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια, τα νεφρά, στην καρδιά και τα νεύρα. Όσο πιο ρυθμισμένη είναι η κατάσταση, τόσο καλύτερα πηγαίνει και η κατάσταση σε ότι αφορά τα υπόλοιπα όργανα.

Σε ότι αφορά τέλος την πρόληψη του Διαβήτη, ο κ. Μανθάκος σχολίασε ότι μπορεί κάποιος να αποτρέψει την ανάπτυξη Διαβήτη Τύπου ΙΙ αλλάζοντας την διατροφή του, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής του, εντάσσοντας την άθληση στην καθημερινότητά του και από εκεί και πέρα παρακολουθώντας όσο πιο συχνά γίνεται τις εξετάσεις του και ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών του. Κλείνοντας ο κ. Μανθάκος χαρακτήρισε τεράστιο κομμάτι τον «προδιαβήτη» που αποτελεί μια προδιάθεση στο να εκδηλώσει ο ασθενής Διαβήτη, καθώς οι περισσότερες επιπλοκές ξεκινούν από τον προδιαβήτη και εγκαθίστανται στον οργανισμό και εκεί θα πρέπει να υπάρχει μια θεραπευτική προσέγγιση από τον ιατρό, έτσι ώστε να ακολουθηθεί και η απαιτούμενη διαδικασία αντιμετώπισής της κατάστασης.

Προηγούμενο άρθροΠ.Μαντάς στη ΔΡΤ: “Είμαστε σε συνεχόμενη κατρακύλα – Βουνό οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις στον επιχειρηματικό κόσμο” (ήχος)
Επόμενο άρθροΚ. Βλάσης σε Τουρκία: Να σεβαστεί και να μην αλλοιώνει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς και της Μονής της Χώρας