ΣΑΟΟ| Εξόρμηση στο Μπίλιοβο της Μεσσηνιακής Μάνης

Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2020 12:33

Την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων και ο ΣΠΟΚ Ευκλής Καλαμάτας, συνδιοργανώνουν εξόρμηση στο Μπίλιοβο της  Μεσσηνιακής Μάνης.

Θα πεζοπορήσουμε  στο λιθόστρωτο καλντερίμι που συνδέει τα χωριά Σωτηριάνικα (300 μ.υψόμετρο) και Αλτομιρά (800 μ.), το οποίο χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ως μνημείο.Το σωζόμενο σήμερα τμήμα του καλντεριμιού έχει μήκος 3 χιλιομέτρων και με 83 στροφές (από τις οποίες οι 78 είναι 180 μοιρών).

Η κατασκευή του μονοπατιού Μπίλιοβο ξεκίνησε το 1904 και θεωρείται επίτευγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Πολλές από τις στροφές του είναι κατασκευασμένες σε μεγάλη κλίση εδάφους, ενώ για τη δημιουργία του μονοπατιού εργάστηκαν τεχνίτες και εργάτες πέτρας από τα γειτονικά χωριά. Υπολογίζεται, με βάση σκαλισμένη σε μια πέτρα επιγραφή, πως το Μπίλιοβο τελείωσε το 1928.

Η πορεία θα ξεκινήσει από τα Σωτηριάνικα και θα φτάσει ώς την Αλτομιρά. Έπειτα από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου θα επιστρέψουμε πάλι στα Σωτηριάνικα.

Επίσκεψη στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας για φαγητό και καφέ.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων τον Ευκλή Καλαμάτας για τη συνεργασία του.

Αναχώρηση λεωφορείων στις 08.00 π.μ. από πλατεία Αγίου Βασιλείου της Τρίπολης.

Πληροφορίες δηλώσεις συμμετοχής  στα γραφεία του Συλλόγου,  Β. Δεκάζου 9-11 Τρίπολη, στο τηλέφωνο: 2710234980 και στο email : saoo@otenet.gr.