Σχέδιο καθιέρωσης χάρτας των δικαιωμάτων του Δημότη

Στην ατομικοποίηση-ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ζωής, οι ανήσυχοι και προβληματισμένοι πολίτες, αναζητούν νέες συλλογικότητες για να ξανακερδίσουν την πόλη τους, να συναντήσουν τους ανθρώπους της, να περπατήσουν στους δρόμους της, να χαιρετίσουν τον γείτονά τους, να βιώνουν τα δικαιώματά τους στην καθημερινή ζωή και τη δημοκρατία που θέλουμε στα πόδια μας, στο σπίτι μας, στη γειτονιά μας, στην πόλη μας.

Αυτές τις επιθυμίες, τις προσδοκίες και τα δικαιώματά μας, με οδήγησαν στην ανάληψη πρωτοβουλίας για την εκπόνηση σχεδίου χάρτας των δικαιωμάτων του δημότη, δια της οποίας θα οργανωθούν οι όροι της ανεμπόδιστης άσκησης των δικαιωμάτων του, για τη διάδοση και εφαρμογή της οποίας, χρεώνεται η τοπική μας κοινωνία. Μια χάρτα που να σέβεται τις αξίες του ανθρώπου, να εγγυάται τις ελευθερίες κάθε πολίτη, να τον αναδεικνύει σε πρωταγωνιστή της δημοκρατικής μας κοινωνίας και παράλληλα, θα αποτελεί ασπίδα της προστασίας του και γόνιμο πεδίο προβληματισμού και συμμετοχής του στα κοινά. Μια χάρτα που θα συνιστά ένα χρήσιμο εργαλείο για τις τοπικές αρχές στη διαχείριση των αστικών προβλημάτων.



Το σχέδιο της χάρτας, στηρίζεται στη βαθειά πεποίθησή μου αλλά και στην πεποίθηση όλων μας , ότι οι Δημότες, έχουν αστικά δικαιώματα, τα οποία θα αποτελούν κτήμα όλων των πολιτών, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. Χωρίς εξαιρέσεις φύλου, ηλικίας, καταγωγής, πεποιθήσεων, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής κατάστασης, και φυσικής ή νοητικής μειονεκτικότητας. Θα συμβάλλει, ώστε να καταστρωθεί ένα λειτουργικό σύστημα εγγυήσεων για την ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνικών κινημάτων και των πολιτών στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι του Δήμου Τρίπολης.

Το σχέδιο της χάρτας σέβεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το σύνταγμα και τους κοινωνικούς χάρτες που έχουν υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, αναγνωρίζει τα δικαιώματα του Δημότη και τις αρχές του.

Το προτεινόμενο σχέδιο αναλύεται στις παρακάτω ενότητες που η κάθε μια περιλαμβάνει τις βασικές αρχές επί των οποίων θα διαμορφωθούν οι πολιτικές, χωρίς βεβαίως να αποκλείονται και άλλες βασικές αρχές που ήθελαν κατατεθεί:

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ- ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
1) Πρέπει να μειωθεί δραστικά ο όγκος των μετακινήσεων και ειδικά η χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων.
2) Η μετακίνηση πρέπει να οργανωθεί κατά τρόπο που να διατηρεί την πόλη ζωντανή και να επιτρέπει να συνυπάρχουν οι διάφοροι τρόποι μεταφοράς
3) Πρέπει να επανακατακτηθεί η κοινωνική διάσταση του δρόμου
4) Μια συνεχής προσπάθεια μόρφωσης και παιδείας, είναι απαραίτητη.
.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ- ΦΥΣΗ
1) Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την οικονομική και λογική διαχείριση των φυσικών και ενεργειακών πόρων
2) Ο Δήμος οφείλει να υιοθετήσει πολιτικές πρόληψης της μόλυνσης, προστασίας της φύσης και των χώρων πρασίνου.

ΦΥΣΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
1) η σωτηρία του ιστορικού κέντρου είναι χρέος, αφού αποτελεί σύμβολο
της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς
3) η δημιουργία και η διαχείριση των δημόσιων είναι συνιστώσα της
αστικής ανάπτυξης
4) όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ζουν σ’ ένα περιβάλλον υγιές, ασφαλές,
ήσυχο, ευχάριστο, τέτοιο που να τους υποκινεί να συμμετέχουν άμεσα στη
δημιουργία του

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
1) η διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς έχει ανάγκη από ένα φροντισμένο θεσμικό πλαίσιο
2) η διατήρηση της αστικής κληρονομιάς έχει ανάγκη από μια πολιτική ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης
3) η συνέχεια, η αναγέννηση παλαιών επαγγελμάτων και εξειδικευμένων τεχνικών, αποτελούν σημαντική συμβολή

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
1) μια αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας και πρόληψης της εγκληματικότητας, πρέπει να στηρίζεται σε ένα σύστημα πρόληψης, καταστολής και αλληλεγγύης
2) η πολιτική ασφάλειας πρέπει να στηρίζεται σε λεπτομερείς και πρόσφατες στατιστικές και πληροφόρηση
3) η πρόληψη της εγκληματικότητας είναι υπόθεση όλων των μελών της κοινότητας
4) μια αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας, προϋποθέτει στενή συνεργασία της αστυνομίας και του τοπικού πληθυσμού
5) πρέπει να αναληφθεί ένας αγώνας καταπολέμησης των ναρκωτικών
6) η πρόληψη υποτροπής και η εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων στη θέση της φυλάκισης αποτελούν βασικούς στόχους
7) η υποστήριξη στα θύματα, είναι στοιχείο κλειδί για κάθε πολιτική αστικής ασφάλειας
8) η πρόληψη της εγκληματικότητας, πρέπει να αναγνωρίζεται ως κοινωνική προτεραιότητα.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΟΥΝΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ
1) οι πολιτικές υπέρ των μειονεκτούντων και των αναπήρων και η συνεργασία με τις ενώσεις που αντιπροσωπεύουν κατηγορίες μειονοτικών ή μειονεκτουσών ομάδων, πρέπει να αποβλέπουν περισσότερο στην κοινωνική ένταξη παρά στην υπερπροστασία
2) η δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους χώρους, είναι επιβεβλημένη.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗ
1) κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στον αθλητισμό
2) οι αθλητικές εγκαταστάσεις πρέπει να είναι μελετημένες και ασφαλείς
3) κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα για την ανάπτυξη των αθλητικών του δεξιοτήτων.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
1) όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην πολιτιστική ζωή
2) η πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης, συμβάλλει στην κοινωνική και οικονομική της εξέλιξη
3) οι πολιτιστικές ανταλλαγές, δημιουργούν στερεούς δεσμούς μεταξύ προσώπων διαφορετικών εθνοτήτων, περιφερειών και χωρών
4) η πολιτιστική δράση και μια αληθινή πολιτιστική δημοκρατία, επιβάλλει μια προωθημένη συνεργασία μεταξύ του Δήμου, των ομάδων βάσης και του συλλογικού και ιδιωτικού τομέα
5) μια σωστή προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού, μπορεί να έχει ένα ευεργετικό αποτέλεσμα για την κοινότητα

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
1) ή άρνηση του αποκλεισμού-διαχωρισμού (ρατσιστικού, κοινωνικού κλπ) είναι μια θεμελιώδης αρχή των αστικών πολιτικών
2) ο Δήμος πρέπει να φροντίζει για την ενεργό συμμετοχή των μεταναστών στη δημόσια ζωή και για μια εκπαιδευτική και πολιτιστική πολιτική χωρίς αποκλεισμούς.

ΥΓΕΙΑ
1) το αστικό περιβάλλον, πρέπει να εγγυάται την καλή υγεία όλων των πολιτών
2) ο έλεγχος ειδών πρώτης ανάγκης είναι στοιχείο μείζονος σημασίας.

ΛΑΪΚH ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
1) η ανάπτυξη ενός συστήματος δημοκρατικών δομών και διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων είναι αναγκαία για τη συμμετοχή των πολιτών στην τοπική πολιτική ζωή.
2) Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να τους συμβουλεύονται, για κάθε μείζον σχέδιο που θα σφραγίσει το μέλλον της πόλης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
1) οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ανάπτυξη είναι έννοιες αδιαχώριστες
2) η αύξηση του εισοδήματος και η οικονομική ανάπτυξη, εξαρτώνται από τις κατάλληλες υποδομές, τέτοιες που να επιτρέπουν και να ευνοούν την ανάπτυξη
3) η συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα είναι σημαντικός συντελεστής της οικονομικής εξέλιξης και ανάπτυξης της πόλης.

Έχω τη βεβαιότητα πως με τη «θεσμική» συμφωνία που ενέχει δικαιώματα, υποχρεώσεις και κανόνες, μεταξύ των συλλογικών φορέων που αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και της νομιμοποιημένης εξουσίας της πόλης, η καθιέρωση της χάρτας των δικαιωμάτων που είναι προσανατολισμένη στις ποιοτικές πλευρές της αστικής ανάπτυξης και την ποιότητα ζωής, θα συμβάλλει αποφασιστικά στη σωστή διαχείριση της συλλογικής ζωής.

Δίνει την ευκαιρία στον Δημότη, να εκθέσει τις διεκδικήσεις του και να συμμετέχει με πλήρη δικαιώματα στη δημοκρατική διαδικασία της αστικής ανάπτυξης στα πλαίσια ενός Δήμου που πρέπει να απολαμβάνει το μέγιστο δυνατό δικαίωμα αυτονομίας και οικονομικής αυτοτέλειας και ανεξαρτησίας. Θα αποτελέσει το αστικό «κίνητρο» που θα διευκολύνει τον πολίτη να ζει σε μια πόλη ευχάριστη, όμορφη και υγιεινή και σε μια κοινωνία της συμμετοχής της υπευθυνότητας, της συλλογικής προσπάθειας, της αλληλεγγύης, της αξιοκρατίας, της αξιοπιστίας και της αξιοπρέπειας.

Ο παραπάνω σχεδιασμός της δομής της χάρτας με τις βασικές αρχές, έχει ως αποδέκτη τον Δήμο Τρίπολης, με τη βεβαιότητα, ότι θα τον διανείμει σε όλους τους ενεργούς συλλογικούς φορείς, προκειμένου να ξεκινήσουν ανοικτές ελεύθερες διαβουλεύσεις, για τη συνδιαμόρφωση των πολιτικών που θα πρέπει να ασκηθούν με τη λήψη βεβαίως και των αναγκαίων μέτρων ώστε να τύχει καθολικής αποδοχής και επιτυχούς εφαρμογής στην πράξη.

Ο Δήμος, να αναλάβει τον συντονισμό των διαβουλεύσεων, την επεξεργασία και αξιολόγηση των προτάσεων και τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της χάρτας, η οποία με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα υιοθετηθεί και θα τεθεί σε ισχύ.

Σάββας Σαββάκης, 

Ο κ. Σαββάκης, είναι οικονομολόγος, έχει εκλεγεί πολλές φορές δημοτικός σύμβουλος Τρίπολης και έχει διετέλεσε επί σειρά ετών Αντιδήμαρχος Οικονομικών, ενώ έχει συγγράψει  βιβλία, που άπτονται αυτοδιοικητικών θεμάτων.

 

 

 

 

*Τα κείμενα που φιλοξενούνται στην ενότητα ΑΠΟΨΕΙΣ του παρόντος ιστοχώρου, δημοσιεύονται αυτούσια και εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους και όχι της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης ή της ΔΕΠΕ Τρίπολης.

Προηγούμενο άρθροΓενική Συνέλευση και εκλογές στο Σύλλογο Γυναικών Μεγαλόπολης
Επόμενο άρθροΑναχώρησε για τα Καλάβρυτα το άφθαρτο χέρι του Αγίου Χαραλάμπους (vid, ph)