Σε διάλογο καλούν τους καταληψίες μαθητές οι σύλλογοι γονέων των Γυμνασίων και Λυκείων της Τρίπολης

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 18:14

Με ανοιχτή επιστολή τους, εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίων και Λυκείων της Τρίπολης, απευθύνουν κάλεσμα για διάλογο στους καταληψίες μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της πόλης, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα των σχολείων τους, μέσω δημοκρατικών και νόμιμων διαδικασιών. Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣε μια δύσκολη χρονικά περίοδο, όταν η ελληνική κοινωνία με αίσθημα ευθύνης και ομοψυχίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή για τα σύγχρονα δεδομένα πανδημία, παρατηρούνται φαινόμενα, τα οποία μας προκαλούν ανησυχία, όπως οι καταλήψεις και  σε σχολεία της πόλης μας. Ως εκπρόσωποι μεγάλης μερίδας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε δημόσια κάποιους από τους προβληματισμούς μας για τα τεκταινόμενα.

Αναρωτιόμαστε με βάση ποιες δημοκρατικές διαδικασίες αποφασίστηκαν οι καταλήψεις στα σχολεία της πόλης μας. Θεωρούμε ότι στα πλαίσια ενός δημοκρατικού εκπαιδευτικού συστήματος που προωθεί το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων, θα έπρεπε οι μαθητές να έχουν συγκαλέσει Γενικές Συνελεύσεις στα σχολεία τους, ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις. Ταυτόχρονα θα έπρεπε να έχουν εξαντλήσει το διάλογο με τους  Διευθυντές/ντριες και τους καθηγητές τους για την επίλυση των όποιων προβλημάτων έχουν προκύψει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι αποφάσεις των μειοψηφιών, όπως αποδεικνύεται, δεν μπορούν να επιβάλλονται με αυταρχικό τρόπο , ούτε με την άσκηση ψυχολογικής πίεσης προς τους συμμαθητές τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η «κατάληψη» ως όρος δεν υφίσταται. Η εισβολή σε δημόσιο κτίριο αποτελεί ποινικό αδίκημα και μάλιστα επισύρει την παρέμβαση του Εισαγγελέα. Μάλιστα στην περίπτωση ανηλίκων, η αστική και ποινική ευθύνη για την φθορά δημόσιας περιουσίας βαρύνει τους γονείς και κηδεμόνες των ανηλίκων. Επίσης προβληματιζόμαστε για την πλημμελή εποπτεία παιδιών ,τα οποία βρίσκονται εκτεθειμένα σε καταστάσεις, οι οποίες εύκολα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.

Σε μία περίοδο, κατά την οποία δίνουμε όλοι μαζί έναν αγώνα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού Covid-19, ενέργειες συγχρωτισμού των μαθητών χωρίς την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων και μέσων ακυρώνει τις προσπάθειες και τις θυσίες όλων μας. Πολύ περισσότερο η αυτόκλητη παρέμβαση του Εισαγγελέα, σύμφωνα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση περί περιορισμού διασποράς του ιού, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στους ανήλικους μαθητές και στις οικογένειές τους.

Δυστυχώς τα κείμενα που παρουσιάζουν οι καταληψίες μαθητές δε συνάδουν στο ύφος γραφής της ηλικίας τους και παραπέμπουν σε κείμενα που προωθούνται από συγκεκριμένους ιδεολογικούς κύκλους. Δε θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι τα παιδιά μας γίνονται πιόνια πολιτικών διεκδικήσεων και αντεγκλήσεων.

Σταθερή θέση μας ως γονείς και κηδεμόνες είναι η διασφάλιση της λειτουργίας του δημόσιου σχολείου, με όρους που δε θα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, αλλά και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Έχοντας χαθεί η μισή προηγούμενη σχολική χρονιά και έχοντας βιώσει τα αμφίβολα αποτελέσματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι η εκπαιδευτική διαδικασία είναι ουσιαστική μόνο εντός των σχολικών τάξεων. Η μάθηση με όρους παιδαγωγικής προσέγγισης και πολύ περισσότερο η κοινωνικοποίηση δεν επιτελούνται ούτε υπηρετούνται μέσω της κάμερας και της μοναχικότητας των νέων ανθρώπων.

Ζητούμε και εμείς την άμεση μείωση των μαθητών ανά τμήμα και το διορισμό περισσότερων εκπαιδευτικών, ώστε να αντεπεξέλθουμε επιτυχώς στις δύσκολες συνθήκες, οι οποίες έχουν ενσκήψει στη χώρα μας.

Καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της πόλης μας σε διάλογο. Ως γονείς είμαστε στο πλευρό σας να ακούσουμε και να συζητήσουμε τα προβλήματα των σχολείων σας, να δράσουμε μέσω νομίμων οδών για την επίλυση αυτών και να λειτουργήσουμε δημοκρατικά, όπως ταιριάζει σε ενεργούς πολίτες μιας ευνομούμενης χώρας.

Οι εκπρόσωποι:

Χάρης Αυδής,Πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 3ου Γυμνασίου Τρίπολης

Αθανάσιος Ζαφείρης, Μέλος ΔΣ συλλόγου γονέων και κηδεμονων 4ου Γυμνασίου

Ελένη Καλοπίση, ΔΣ γονέων και κηδεμόνων 4ου Λυκείου Τρίπολης

Γεώργιος Κάππος, ΔΣ γονέων και κηδεμόνων 4ου Λυκείου Τρίπολης

Παναγιώτης Καρδαράς, ΔΣ συλλόγου συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου

Γιάννα Καρκαζή, Πρόεδρος ΔΣ συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Λυκείου Τεγέας

Κρίγκα-Μακρή Παναγιώτα, Αντιπρόεδρος ΔΣ συλλόγου γονέων και κηδεμονων 1ου Γυμνασίου Τρίπολης

Μακρή Λένα, Γραμματέας ΔΣ συλλόγου γονεων και κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Τρίπολης

Κώστας Μπεντεβής, Πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 4ου Γυμνασίου Τρίπολης

Δόμνα Μπιρμπίλη, ΔΣ γονέων και κηδεμόνων 4ου Λυκείου Τρίπολης

Δημήτρης Νικήτας, ΔΣ γονέων και κηδεμόνων 4ου Λυκείου Τρίπολης

Νοτοπούλου Ειρήνη, Προεδρος ΔΣ συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Γυμνασίου Τεγέας

Παζιούρος Κώστας, Πρόεδρος ΔΣ συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Τρίπολης

Αντώνης Παπαδημητρίου, ΔΣ συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Τρίπολης

Βασιλική Πετροπούλου, ΔΣ γονέων και κηδεμόνων 4ου Λυκείου Τρίπολης

Βασιλική Συμπρούκου, Ταμίας ΔΣ συλλόγου γονέων και κηδεμονων 4ου Γυμνασίου Τρίπολης»