Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ο δήμος Τρίπολης

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016 13:44

Σταδιακή αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία

Μια μέρα μετά την κήρυξη της Μεγαλόπολης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των μεγάλων καταστροφών από την κακοκαιρία που ενέσκηψε στην περιοχή και ο δήμος Τρίπολης τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς, εκτός από την Τρίπολη, η κακοκαιρία έπληξε και χωριά στις Δημοτικές Ενότητες Κορυθίου και Τεγέας.Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι διενεργούνται συνεχείς συσκέψεις, με το μηχανισμό του δήμου είναι σε εγρήγορση, ενώέ χουν συσταθεί και επιτροπές για τη διενέργεια ελέγχου.

Πρόεδροι των χωριών, όπως ο κ. Ηλίας Μαχαίρας από τη Μανθυρέα, σε δηλώσεις του σε έκτακτες εκπομπές του Δημοτικού Ραδιοφώνου Τρίπολης, κάνουν λόγο για πρωτοφανή κακοκαιρία, επισημαίνοντας τις εκτεταμένες καταστροφές σε δρόμους, καλλιέργειες και οικίες, από τα ορμητικά νερά από το βουνό του Προφήτη Ηλία, που είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια στο χωριό. Παράλληλα, στον τεγεατικό κάμπο καταστράφηκαν – για δεύτερη συνεχή χρονιά – καλλιέργειες κηπευτικών, πατάτες και οπωροφόρα δέντρα.

Μεγάλα τα προβλήματα και στη Μαγούλα, με τον πρόεδρο, κ. Χρ. Μπάκο να μιλά για «βιβλική» καταστροφή, ενώ παρουσιάστηκε και η ανάγκη για παροχή βοηθείας σε δύο ηλικιωμένα άτομα, θεωρώντας «ευχής έργο» το γεγονός ότι είχε καθαριστεί το ποτάμι και έτσι απεφεύχθησαν τα χειρότερα. Πάντως, για προληπτικούς λόγους και εξαιτίας της υπερβολικής ποσότητας του νερού, διεκόπη η κυκλοφορία στο δρόμο Τρίπολη-Άστρος στο ύψος του γεφυριού της Μαγούλας, προκειμένου να προστατευτούν οι οδηγοί, ενώ λόγω της συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας λάσπης, δεν θα ανοίξει την Κυριακή το ΔΑΚ Τρίπολης, καθώς συνεργεία του δήμου έχουν επιδοθεί στον καθαρισμό του χώρου.

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, Διονύσης Παπαδόπουλος, αφού ανέφερε ότι η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί με τα συνεργεία να αντιμετωπίζουν τα τελευταία προβλήματα, τόνισε ότι η πόλη πέρασε ένα πολύ δύσκολο σαββατόβραδο αφού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «σε λιγότερο από 5 ώρες το νερό είχε φτάσει τα 191 χιλιοστά», ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη μεγάλη ανησυχία του για πιθανή κατάρρευση του ορυχείου της Μπαρμπουτσάνας στην Θωκνία.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Τρίπολης, κ. Σωτήρης Παπαδημητρίου, μιλώντας στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης, στάθηκε ιδιαίτερα στις εφιαλτικές στιγμές που έζησε το Σάββατο βράδυ η Τρίπολη και στις τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές από την υπερχείλιση του ποταμού Γαρεάτη, ενώ ανέφερε ότι συνεχίζεται, σήμερα Κυριακή, η απάντληση υδάτων.

Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου και ύστερα από επικοινωνία με το δήμαρχο Τρίπολης, Δημήτρη Παυλή, θα βρίσκεται στην Τρίπολη ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές.

Σε δηλώσεις του στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αρκαδίας, Βαγγέλης Γιαννακούρας, αναφέρθηκε στις μεγάλες καταστροφές που προξένησε το κύμα κακοκαιρίας σε σπίτια, καλλιέργειες και σε οδικό δίκτυο, σημείωσε ότι ο ΕΛΓΑ έχει προβεί σε επιθεώρηση των πληγεισών περιοχών και επισήμανε ότι ο ποταμός Γαρεάτης υπερχείλισε, ξεβράζοντας στο Στενό μπάζα και σκουπίδια. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, μαζί με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, βρέθηκαν κοντά στο πρόβλημα από την πρώτη στιγμή, προσθέτοντας ότι όλα τα συνεργεία τόσο της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας όσο και της Πολιτικής Προστασίας, έχουν επιδοθεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν στο οδικό δίκτυο βρίσκονται έξω για την αντιμετώπιση των και βρίσκονται σε επιφυλακή.

Δεν υπάρχει, τέλος, κανένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή με το οδικό δίκτυο, καθώς είναι καθαρό, ενώ έχει αρχίσει η αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια, από τους πληγέντες.