Σύλλογος Καφεστιατόρων Αρκαδίας | Τα μέτρα για την εστίαση δεν αφορούν όλες τις επιχειρήσεις (vid)

Τρίτη, 6 Απριλίου 2021 16:06

Π.Κατσικερός: Υπάρχουν αστερίσκοι που δεν έχουν διευκρινιστεί

Κεφάλαιο κίνησης ύψους έως 100.000 ευρώ θα μπορέσουν να λάβουν υπό προϋποθέσεις οι επιχειρήσεις της εστίασης όταν αυτές επαναλειτουργήσουν. Το ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο εάν πληρούνται οι όροι και θα πρέπει να αναλωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2021.Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει τη χρηματοδότηση – επιχορήγηση της αγοράς πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας του κλάδου.

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση Τα κριτήρια για να χρηματοδοτηθεί μια επιχείρηση εστίασης από τη δράση είναι τα εξής:

Α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερη ή ίση του 30%.

Β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

Γ) Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.

Δ) Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

Ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εκ μέρους του Συλλόγου Καφεστιατόρων Αρκαδίας ο Πάρης Κατσικερός, σημείωσε μεταξύ άλλων πως τα μέτρα αυτά δεν αφορούν στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας και θα λάβει την ενίσχυση μόνο ένας στους τρεις.

Τόνισε επίσης πως υπάρχουν πολλοί αστερίσκοι που δεν έχουν διευκρινιστεί και οι λογιστές προσπαθούν να τους αναλύσουν.

Το ίδιο, όπως είπε, ο κ. Κατσικερός συνέβη και στο πρόγραμμα της Περιφέρειας που ελάχιστες ήταν οι επιχειρήσεις που μπόρεσαν να ενταχθούν σε αυτό.

Επεσήμανε πως είχαν ζητήσει πρόγραμμα μόνο για τον κλάδο τους αλλά τελικά αυτό δεν έγινε. Όσον αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων τους αυτό μετατίθεται χρονικά.

Ο κ. Κατσικερός πάντως ζήτησε να υπάρχει αναστολή για τα καταστήματα που δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο και τα οποία θα είναι δύσκολο να λειτουργήσουν, όταν θα έρθει η ώρα για το άνοιγμά τους.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Κατσικερού στο βίντεο.