Σημαντική ενίσχυση του Γ.Ν. Καλαμάτας ανακοίνωσε ο υπουργός Π. Πολάκης

Τρίτη, 7 Αυγούστου 2018 19:48

Σημαντική ενίσχυση τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε υλικοτεχνολογική υποδομή στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Είδησεων:

Προσφορά στην Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να επανενταχθεί το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» στο δημόσιο σύστημα υγείας κατέθεσε το «Ίδρυμα Ωνάση» σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, με τίτλο «ορυμαγδό ψεύδους και υπονόμευσης εσείς…; οργασμό έργου και αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας εμείς…!», στην οποία παρατίθενται σειρά έργων για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας «εν μέσω Αυγούστου».Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Απέναντι στον ορυμαγδό της απαξίωσης, της κατασυκοφάντησης και της αήθους παραπλάνησης στα οποία έχει επιδοθεί αυτές τις ημέρες το παλιό και κατεστημένο πολιτικό προσωπικό της αντιπολίτευσης και στα οποία έχει λόγους και συμφέρον να καταφεύγει όσο πλησιάζει η μέρα απαλλαγής από μνημόνια και ασφυκτική επιτήρηση, αλλά και όσο πλησιάζει η ώρα που η Βουλή και η Δικαιοσύνη θα σφίξει τον κλοιό των πολιτικών και ποινικών ευθυνών γύρω του, η καλύτερη απάντηση παραμένει η παράθεση του κυβερνητικού έργου στην Υγεία τα τελευταία 3 χρόνια. Η παράθεση μιας προσπάθειας που καταβάλλεται απρόσκοπτα μέσα σε συνθήκες χρηματοδοτικών περιορισμών, παρεμβολής κάθε είδους εμποδίων από ομάδες συμφερόντων που θίγεται η ασυδοσία τους και τέλος μιας πρωτοφανούς διαστρέβλωσης από ΜΜΕ που χάνουν τα υλικά οφέλη από την στήριξη της ασυδοσίας αυτής».

«Ιδού λοιπόν μια συνοπτική σταχυολόγηση των όσων κάνουμε εμείς τις μέρες αυτές του Αυγούστου, του μήνα δηλαδή που στο φαύλο παρελθόν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, παραδοσιακά αφιερωνόταν σε εκκεντρικές συναντήσεις “κορυφής” υπουργών, επιχειρηματιών και μιντιαρχών σε πολυτελείς νησιωτικούς προορισμούς», τονίζει ο κ. Πολάκης ο οποίος στη συνέχεια απαριθμεί τις δράσεις του υπουργείου:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Εγκρίθηκε την 1η Αυγούστου, η σκοπιμότητα για χρηματοδότηση από το ΠΔΕ 2018, του υπουργείου Υγείας, της προμήθειας ενός σύγχρονου νευροχειρουργικού μικροσκοπίου συνολικού προϋπολογισμού 280.000 ευρώ για τις ανάγκες της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΙ. Την ίδια ώρα, στο ΠΓΝΙ υλοποιούνται δράσεις ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του ηλετρομηχανολογικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού συνολικού ύψους 2.645.500 ευρώ που αναβαθμίζουν ουσιαστικά τις υποδομές του και το αναδεικνύουν σε ένα πρότυπο Νοσοκομείο τριτοβάθμιου χαρακτήρα.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Μέχρι τις 10 Αυγούστου παραδίδονται 18 νέες πολυθρόνες αιμοκάθαρσης. Μέχρι τέλη Αυγούστου παραδίδονται 2 πλήρη HD συστήματα βιντεο-λαπαροσκόπησης. Μέχρι 7 Σεπτεμβρίου θα παραδοθούν ένας τομογράφος οπτικής συνοχής OCT και ένα νευροχειρουργικό μικροσκόπιο (μέχρι τέλη Σεπτέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί η μετάθεση διευθυντή νευροχειρουργού και η πρόσληψη επικουρικού νευροχειρουργού). Μέχρι 20 Σεπτεμβρίου θα παραδοθούν 7 σκιαλυτικές λυχνίες με δορυφόρο τύπου led και θα αναλάβουν εργασία 81 άτομα νοσηλευτικού-παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού.

ΠΟΛΙΟΥΔΟΒΑΡΔΕΙΟ ΠΕΡΙΦ. ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ ΧΑΝΙΩΝ: Με την από 1.8.2018, ομόφωνη έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καντάνου-Σελίνου και έπειτα από την απόφαση έγκρισης της χρηματοδότησης από το υπουργείο Υγείας και τη συμβολή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, ξεκινά η διενέργεια του δημόσιου Διαγωνισμού για την υλοποίηση της μελέτης που αφορά στην ανακατασκευή του κτιρίου του Περιφερειακού Ιατρείου στην Παλαιόχωρα. Θα περιλαμβάνει σύγχρονα ιατρεία για το κοινό στο ισόγειο και χώρους διαμονής των ιατρών στον όροφο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Με αποφάσεις της 3ης Αυγούστου 2018 του αν. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, εγκρίνονται: η σκοπιμότητα εκτέλεσης του έργου “Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων της Παλαιάς Πτέρυγας και των Εξωτερικών Ιατρείων του Γ.Ν. Κοζάνης”, προσεγγιστικού προϋπολογισμού 893.452 ευρώ, καθώς και η έγκριση δαπάνης για την προμήθεια ανταλλακτικών ασθενοφόρου, για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λευκώνα Πρεσπών του Φορέα Π.Φ.Υ. Κ.Υ. Φλώρινας, αρμοδιότητας της 3ης ΥΠΕ (Μακεδονίας).

Να σημειωθεί ότι ήδη είναι σε εξέλιξη η αντικατάσταση του παλαιού αξονικού στο “Μαμάτσειο” nοσοκομείο Κοζάνης με την προμήθεια ενός σύγχρονου αξονικού τομογράφου, τη διάθεση ενός ψηφιακού μαστογράφου νέας γενιάς και πέντε καρεκλών αιμοκάθαρσης, συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Από την δε επιπρόσθετη επιχορήγηση/χρηματοδότηση 500.000 ευρώ από το Υπουργείο Υγείας για τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, σύμφωνα με τις ανάγκες θα διατεθούν 90.000 ευρώ για το «Μποδοσάκειο», 90.000 ευρώ για το Νοσοκομείο Φλώρινας, 105.000 για το Νοσοκομείο Γρεβενών και 215.000 για το Νοσοκομείο Καστοριάς (γυναικολογικός υπέρηχος για την μαιευτική κλινική, ουρολογικός πύργος και εύκαμπτο κυστεοσκόπιο για τα χειρουργεία της ουρολογικής και κλίβανος ατμού για το τμήμα αποστείρωσης).

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ: Με απόφαση (3-8-2018) του αν. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη εγκρίνεται από άποψη σκοπιμότητας η υλοποίηση του έργου: “Ανακατασκευή του χώρου των πλυντηρίων του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς”, αρμοδιότητας της 4ης Υ.ΠΕ. και με συνολικό ενδεικτικό προϋπολογισμό 276.926 ευρώ.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ“: Ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες ηεγκατάσταση του νέου συστήματος παραγωγής υπερκαθαρού νερού για την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου. Το νέο σύστημα που είναι ελληνικής κατασκευής, βασίζεται στην on line παραγωγή νερού μέσω διπλής αντίστροφης ώσμωσης, καλύπτει τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές

(European Pharmacopoeia, ANSI/AAMI) και αποτελεί καινοτόμο σύστημα στην επεξεργασία νερού για παραγωγή και αραίωση διαλυμάτων αιμοκάθαρσης, καθώς είναι το πρώτο στην Ελλάδα που εφαρμόζει θερμική απολύμανση τόσο στις μονάδες αντίστροφης ώσμωσης όσο και στον βρόγχο διανομής, διασφαλίζοντας έτσι αρίστης ποιότητας νερό και τις καλύτερες συνθήκες για τους ασθενείς. Το σύστημα λειτουργεί πλέον υπό την ευθύνη και επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του “Βενιζέλειου”, η οποία εκπόνησε και τη σχετική μελέτη, ενώ το έργο ολοκληρώθηκε χωρίς να επηρεαστεί ούτε μια ημέρα το πρόγραμμα αιμοκαθάρσεων των ασθενών.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Από μια δημόσια συζήτηση που γίνεται τις μέρες αυτές στο νησί και που προκλήθηκε από πικρόχολα σχόλια της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ Κέρκυρας, τεκμαίρεται ότι σήμερα, παρά τις παραιτήσεις και αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, ο αριθμός των 101 ειδικευμένων ιατρών είναι ο μεγαλύτερος που είχε ποτέ στην ιστορία του το νοσοκομείο.

Αναμένεται δε σύντομα η ολοκλήρωση των προσλήψεων σε επιπλέον 12 ειδικευμένους ιατρούς. Νέατμήματα έχουν αναπτυχθεί όπως το τμήμα επειγόντων, στο οποίο εφημερεύουν μόνο ειδικευμένοι ιατροί κάθε μέρα, και όχι ειδικευόμενοι όπως παλιά. Νέες εξετάσεις πλέον έχουν τη δυνατότητα να γίνουν, σε σχέση με την κατάσταση προ διετίας (μαγνητικές τομογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, ψηφιακές μαστογραφίες). Νέα μηχανήματα έχουν έρθει και λειτουργούν (καρδιολογικός υπέρηχος, σετ λαπαροσκοπικών επεμβάσεων κ.ά.), ενώ άλλα είναι προ των πυλών (νέος αξονικός τομογράφος). Νέες λειτουργίες έχουν ενταχθεί στην καθημερινή χρήση εκσυγχρονίζοντας στην πράξη το νοσοκομείο και εξοικονομώντας πόρους για το νοσοκομείο(κατάργηση ακτινολογικών φιλμ), ενώ άλλες ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες (κατάργηση έγγραφης αλληλογραφίας πρωτοκόλλου)».

Και η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας καταλήγει: «Εν κατακλείδι, έτσι απαντάμε εμείς στην καταστροφολογία που διασπείρουν καθημερινά οι νοσταλγοί της φαυλότητας και της διαφθοράς. Τους παραδίδουμε στη χλεύη των πολιτών και δεν χαριζόμαστε σε κανέναν, ούτε για τις προθέσεις μας ούτε για το απτό καθημερινό μας έργο στον χώρο της Υγείας».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ