Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης: “Η κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος των γυναικών έχει πάντα προειδοποιητικές ενδείξεις” (vid)

Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 20:59

Ποια είναι τα ουσιαστικά αίτια της εκδήλωσης βίαιης συμπεριφοράς από τον σύντροφο-σύζυγο στη σύντροφο-σύζυγο.

Ποιοι είναι οι λόγοι που κρατούν τη γυναίκα σε μία κακοποιητική σχέση.Ποιες είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες από το Συμβουλευτικό Κέντρο για τέτοιες περιπτώσεις, καθώς και από την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής-Δημογραφικής και Ισότητας των φύλων.

Ποιες είναι οι προειδοποιητικές ενδείξεις της κακοποιητικής συμπεριφοράς

Είναι αποδεκτός ο όρος “γυναικοκτονία” και πώς κρίνετε τη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα.

Προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε ως κοινωνία για να εξαλειφθούν ή έστω να μειωθούν αυτού του είδους τα περιστατικά.

 

Σε αυτά τα ερωτήματα απαντούν στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Τρίπολης , η Δώρα Τσαούση-Ψυχολόγος και η Ελένη Μητροπούλου-Νομική Σύμβουλος του Κέντρου.

 

Αφορμή για τη συνέντευξη-συζήτηση το τραγικό συμβάν της δολοφονίας της 26ης Γαρυφαλλιάς από τον 30χρονο σύντροφό της, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Φολέγανδρο. Ένα τραγικό συμβάν που έρχεται να προστεθεί στο άλλο τραγικό συμβάν της δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από το σύζυγό της.

Δύο τραγικά γεγονότα, δύο δολοφονίες χωρίς μεγάλη χρονική απόσταση, που έρχονται να προστεθούν σε έναν μακρύ κατάλογο δολοφονιών γυναικών από τον ίδιο τους το σύντροφο, από τον ίδιο τους το σύζυγο, από τον άνθρωπο που αγάπησαν και θέλησαν να μοιραστούν τη ζωή τους και τα όνειρά τους.

 

Μεγάλο κομμάτι στα αίτια των βίαιων συμπεριφορών και των κακοποιητικών σχέσεων κατέχει η Πατριαρχία. Τα στερεότυπα της κοινωνίας μας που θέλουν τη γυναίκα να είναι υποχρεωμένη να υπακούει στον άντρα, να δέχεται το σεξισμό, να δέχεται τις προσβολές, τα χαστούκια και γενικά την υποτίμηση με τη μορφή δήθεν σεβασμού από τον άντρα.

Στερεότυπα χρόνων που φαίνεται πως δεν έχουν εξαλειφθεί με το πέρασμα των χρόνων αλλά δυστυχώς μοιάζει να θεριεύουν στην εποχή μας, λόγω προβλημάτων οικονομικών, λόγω άλλων συνθηκών, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Το βέβαιο είναι πως οι άνθρωποι που ασκούν βία και φθάνουν στο έγκλημα δεν έχουν –όλοι τουλάχιστον-ψυχολογικό πρόβλημα.

Θα πρέπει όλες οι γυναίκες να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για να δουν τα προειδοποιητικά σημάδια της κακοποιητικής συμπεριφοράς, γιατί και υπάρχουν και είναι πολλά και εμφανίζονται πολύ πριν πέσει το πρώτο χαστούκι…

Όσον για τον όρο «γυναικοκτονία» δεν είναι καινούριος αλλά έρχεται από πιο παλιά και θέλει ακριβώς να καταδείξει τη βία κατά των γυναικών.

 

Μία βία που όταν εμφανιστεί η γυναίκα δεν πρέπει να τη δεχθεί και θα πρέπει να αναζητήσει βοήθεια. Ένας τέτοιος χώρος –μία τέτοια δομή είναι και το Συμβουλευτικό Κέντρο της Τρίπολης.

Δείτε αναλυτικά την ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο βίντεο.