Η χρηματοδότηση έργων πολιτισμού στη συνάντηση Νίκα-Μενδώνη

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 10:12

Εκτεταμένη συζήτηση για τα θέματα Πολιτισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, στις 2 το μεσημέρι χθες Τετάρτη 25 Νοεμβρίου.

Στην ίδια συνάντηση υπογράφηκαν δύο προγραμματικές συμβάσεις για χρηματοδοτήσεις έργων, με την μία να αφορά τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του μεταπυργίου μεταξύ των πύργων 17 και 18 στην βόρεια οχύρωση της Αρχαίας Μεσσήνης και την δεύτερη την συνέχιση των εργασιών αποκάλυψης, προστασίας και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Σικυώνας.“Υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του υπουργείου Πολιτισμού” σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας εκφράζοντας ευχαριστίες προς την υπουργό Λ. Μενδώνη, με την οποία προέβη σε αναλυτική εξέταση των θεμάτων που άπτονται του υπουργείου Πολιτισμού στην κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΝΤΑ, ΕΝΤΑΧΘΕΝΤΑ, ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΑ

Κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης, εξ άλλου, συζητήθηκαν τα έργα πολιτισμού που ήδη έχουν χρηματοδοτηθεί -με τη συνολική διατεθείσα πίστωση να φθάνει τα 28.174.589,38 ευρώ.μνημεία,

Επίσης έγινε αναφορά στα 10 έργα -συνολικού προϋπολογισμού 11.491.732 ευρώ- που εντάχθηκαν πρόσφατα στο ΠΕΠ Πελοποννήσου (https://www.ppel.gov.gr/deka-erga-politismou-entachthikan-sto-pep-peloponnisou-me-114-ek-evro/), αλλά και σε αυτά που θα ενταχθούν στο πλαίσιο της νέας πρόσκλησης η οποία δημοσιοποιείται οσονούπω και στην οποία προβλέπονται 4 εκ. ευρώ για μουσεία και 3 εκ. για μνημεία.

Στις χρηματοδοτήσεις της νέας πρόσκλησης εντάσσονται οπωσδήποτε, όπως τονίστηκε, το Μουσείο Χώρας στη Μεσσηνία καθώς και το αρχοντικό Αντωνόπουλου στη Δημητσάνα, στην Αρκαδία.

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σημειώνεται, τέλος, ότι σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης που έγινε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, μεταξύ της υπουργού, του περιφερειάρχη Π. Νίκα και του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου σχετικά με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, συζητήθηκε και ο τρόπος σταθεροποίησης του οικονομικού πόρου για το εν λόγω Φεστιβάλ, ώστε να γίνεται έγκαιρα και με τον κατάλληλο τρόπο ο σχεδιασμός του.

“Με την υπουργό συζητήσαμε -και θα τεθεί και σε γνώση του δημάρχου Καλαμάτας- μια πρόταση για τη μόνιμη οικονομική στήριξη του ΔΦΧ, του οποίου η ιδιοκτησία και η διεύθυνση θα είναι του Δήμου Καλαμάτας. Συμφωνήσαμε ότι οποιαδήποτε συμμετοχή της Περιφέρειας και του υπουργείου θα συνδέεται με την διάχυση των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ και στις υπόλοιπες Π.Ε. της Περιφέρειας” δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Στον πιο κάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τα έργα πολιτισμού που έχει ήδη διαθέσει η Περιφέρεια Πολιτισμού για τα έργα πολιτισμού, ανά Περιφερειακή Ενότητα:

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ