Συνεδρίασε η επιτροπή της Περιφέρειας για τις εκδηλώσεις του 2021 | Π.Νίκας: “Θέλουμε λίγες και ποιοτικές εκδηλώσεις – Όχι πανηγύρια” (vid)

Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020 20:00

Συνεδριάσε στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη το μεσημέρι της Τετάρτης (01/07) η γνωμοδοτική επιτροπή για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η πρόεδρος της επιτροπής κα.Μαργαρίτα Σπυριδάκου ανοίγοντας την συνεδρίαση αναφέρθηκε στην διαδικασία, που έχει ξεκινήσει για την καταγραφή των τόπων και των μνημείων αγώνα, προκειμένου να προγραμματιστούν εκεί επισκέψεις των σχολείων της Πελοποννήσου. Παράλληλα τόνισε, πως υπάρχει επικοινωνία με τους Δήμους – χωρίς να έχει το επιθυμητό feedback – υπογραμμίζοντας, πως οι περισσότεροι δεν έχουν προχωρήσει σε κάποιον ιδιαίτερο σχεδιασμό αναφορικά με το 2021.Η πρόεδρος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη της Γιάννας Αγγελοπούλου στην Τρίπολη, λέγοντας, πως αναμένουν μια καλή συνεργασία και βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

Αναφορικά με το βασικό θέμα συζήτησης, που ήταν η παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην ΔΕΘ τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής, πως θα υπάρξει περίπτερο με θέμα αποκλειστικά το 2021.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε η κα.Νικολάκου η οποία αφού ζήτησε διευκρινήσεις για τα τετραγωνικά του περιπτέρου και τα χρήματα που θα διατεθούν, προκειμένου να γίνουν και οι ανάλογες προτάσεις για το τι μπορεί να παρουσιαστεί εκεί, ζήτησε απαντήσεις αναφορικά με το εάν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για το έμβλημα της Περιφέρειας για το 2021. “Έκπληκτη άκουσα κατά την επίσκεψη της Γιάννας Αγγελοπούλου τον Περιφερειάρχη να της ανακοινώνει – δίνοντας της και το αναμνηστικό δώρο – πως το έμβλημα της Περιφέρειας για το 2021 θα είναι η σφραγίδα της Πελοποννησιακής Γερουσίας. Υπάρχει λοιπόν ειλημμένη απόφαση γι αυτό το θέμα ή θα προχωρήσουμε όπως είχαμε αποφασίσει σαν επιτροπή σε πρόκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος;”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τον λόγο πήρε αμέσως μετά η κα.Αθηνά Κορκά η οποία τόνισε μεταξύ άλλων, πως έχει μπει σε προτεραιότητα το θέμα των σχολείων και των εκδρομών των μαθητών σε ιστορικούς τόπους, ενώ έκανε λόγο – αναφερόμενη στο περίπτερο της ΔΕΘ – για ένα εμβληματικό περίπτερο.

Καθηγητές που συμμετείχαν στην επιτροπή έθεσαν με την σειρά τους ερωτήματα για το έμβλημα, την ιστοσελίδα για το 2021 που όπως τόνισε ο κ.Κονδης ακόμα δεν έχει προχωρήσει – καθώς και το υλικό που θα παρουσιαστεί μέσω του περιπτέρου στην ΔΕΘ.

Ο Θανάσης Πετράκος, περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης στο ΠεΣυ, τόνισε την σπουδαιότητα της παρουσίας στην ΔΕΘ και ζήτησε να ετοιμαστεί το περίπτερο με πολύ μεγάλη προσοχή. Επιπλέον ανέφερε: “Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην επιτροπή της κα.Αγγελοπούλου. Πρέπει να αναδείξουμε τις μεγάλες αξίες του Ελληνισμού στον αγώνα για την ελευθερία”, ενώ δήλωσε πως “πρέπει να αποφύγουμε την “γκλαμουριά” και να μείνουμε σε εκδηλώσεις ουσίας”.

Αμέσως μετά  – και πριν πάρει τον λόγο ο Περιφερειάρχης –  η πρόεδρος της επιτροπής ανέφερε σχετικά με το λογότυπο – έμβλημα πως ο κ.Νίκας έκανε μια πολύ καλή πρόταση, καθώς η σφραγίδα της Πελοποννησιακής Γερουσίας είναι κάτι ήδη έτοιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λογότυπο, γεγονός που εξυπηρετεί στην παρούσα φάση με τον χρόνο να πιέζει.

Ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας παίρνοντας τον λόγο, ξεκαθάρισε, πως επιδίωξη της Περιφερειακής Αρχής είναι να γίνουν σημαντικές και ποιοτικές εκδηλώσεις σε πνεύμα ενότητας. “Είναι προφανές, πως θέλουμε να έχουμε μια αυτοδύναμη και αυτοτελή πορεία. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις ως περιοχή για να κάνουμε σημαντικά πράγματα. Θέλουμε λίγες και ποιοτικές εκδηλώσεις και όχι πανηγυριώτικες”, δήλωσε μεταξύ άλλων, ενώ υπερτόνισε την αναγκαιότητα όλοι οι μαθητές της Πελοποννήσου να επισκεφθούν μέρη όπως η Δημητσάνα ή τα Δερβενάκια, προκειμένου να μάθουν την ιστορία, με την συμβολή της περιφέρειας, που δύναται να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης τους.

Στην συνέχεια μίλησε για την συνάντηση που είχε με τον σκηνοθέτη κ.Γιάννη Σμαραγδή και αναφερόμενος στην παρουσία της Περιφέρεια της ΔΕΘ, γνωστοποίησε πως αύριο Πέμπτη (02/07) θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΘ, ενώ το περίπτερο για το 2021 θα εγκαινιαστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Επιπλέον ανέφερε, πως όλα θα γίνουν μέσα αναπτυξιακής, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση τόσο της Ντίνας Νικολάκου, όσο και του Θανάση Πετράκου, καθώς όπως ανέφεραν αν αναλάβει η αναπτυξιακή τα πάντα, το Περιφερειακό Συμβούλιο θα μείνει έξω από την όλη διαδικασία.

“Αγωνία μου είναι να μην κάνουμε τίποτα ποιοτικά υποβαθμισμένο και να είναι πανηγύρι. Δεν θα είμαστε ουρά κανενός. Με ενότητα θα προχωρήσουμε πέντε πράγματα που να έχουν ποιότητα και να μείνουν για το μέλλον. Επιδίωξη μας είναι να γίνουν όλα με το μικρότερο δυνατό κόστος”, ανέφερε, ενώ σχολιάζοντας τα περι εμβλήματος, δήλωσε πως δεν μπορεί η σφραγίδα της πρώτης Βουλής των Ελλήνων, να μην αποτελεί σημείο αναφοράς στην προσπάθεια που γίνεται.

Η συζήτηση διήρκεσε αρκετή ώρα με όλα τα μέλη να προχωρούν σε τοποθετήσεις και να διατυπώνουν τις δικές τους προτάσεις, ενώ η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου τις επόμενες ημέρες…

Δείτε βίντεο με ένα απόσπασμα από τα όσα συζητήθηκαν στην συνεδρίαση της επιτροπής: