Συνεδρίασε στην Τρίπολη το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Αρκαδίας (vid,ph)

Ελάχιστες καμένες εκτάσεις αλλά οι πλημμύρες του Ιουνίου προβληματίζουν

Μία έντονη, λόγω πολλών διαφωνιών σε διαδικαστικά και ζητήματα αρμοδιοτήτων, συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου πολιτικής προστασίας Αρκαδίας, πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, στην Τρίπολη, στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.



Στην συνεδρίαση, από την οποία δυστυχώς απουσίαζαν αρκετοί εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων αλλά και δήμων της Αρκαδίας (δεν παρέστησαν εκπρόσωποι από τους Δήμους Νότιας Κυνουρίας, Μεγαλόπολης και Γορτυνίας, αλλά και από το Δασαρχείο…), προήδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας . Μαζί του ήταν και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αρκαδίας –υπεύθυνος για θέματα πολιτικής προστασίας -Γιώργος Ρουμελιώτης και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Πελοποννήσου Γιώργος Σταθάς.

 

Στην συνεδρίαση συζητήθηκαν κυρίως δύο θέματα. Ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου που ολοκληρώνεται τέλη Οκτωβρίου αλλά και ο προγραμματισμός εν όψει Χειμώνα ενώ μεγάλο μέρος της κουβέντας αναλώθηκε στα συμπεράσματα που προέκυψαν από την πλημμύρα της 25ης Ιουνίου.

 

Αναφορικά με το θέμα του απολογισμού της καλοκαιρινής περιόδου ειπώθηκε  πως η περίοδος κύλησε ιδιαίτερα ομαλά και παρά τα όποια περιστατικά σημειώθηκαν, η καμένη δασική έκταση δεν ξεπέρασε τα 300 τετραγωνικά, δηλαδή ακόμα και σε σχέση με τη περσινή περίοδο η έκταση ήταν μικρότερη.

 

Αυτό οφείλεται, όπως ειπώθηκε από τον Διοικητή της ΠΥ Τρίπολης Θοδωρή Λαρέζο, τόσα στα καιρικά φαινόμενα, όσο και στον καλό συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων.

 

«Μελανό σημείο» το έντονο καιρικό φαινόμενο της 25ης Ιουνίου, που προκάλεσε πλημμύρες στους Δήμους Τρίπολης, Μεγαλόπολης και σε τμήματα του Δήμου Γορτυνίας αλλά και στις άλλες περιοχές της Αρκαδίας και έφερε στην επιφάνεια πολλά θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη τέτοιων φαινομένων που δεν αφορούν στο Χειμώνα αλλά σε όλες τις εποχές.

 

Στην συνεδρίαση έγινε αναφορά σε ενέργειες που έλαβαν χώρα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου-ΠΕ Αρκαδίας, αλλά και από τους άλλους φορείς  τις ώρες της πλημμύρας, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας ζήτησε να υπάρξει και η συνδρομή των πολιτών, γιατί παρά το γεγονός ότι έχουν καθαριστεί πολλά χαντάκια και ρέματα, εντούτοις πάλι η κατάστασή τους είναι τραγική, λόγω των σκουπιδιών αλλά και των λοιπών αντικειμένων που απορρίπτονται σε αυτά.

 

Και μάλιστα ως παράδειγμα ανέφερε το Γεφύρι στο Στενό, που την 25η Ιουνίου, μέρα της πλημμύρας, το γεφύρι ήταν γεμάτο φερτά υλικά, και όταν καθαρίστηκε, την ώρα της πλημμύρας, η στάθμη του νερού μειώθηκε κατά πολύ.

 

Επίσης επεσήμανε πως παρά το γεγονός ότι η Αρκαδία επλήγη τον Ιούνιο, έχει καθυστερήσει και η ΜΟΜΑ, που βρίσκεται στη Μεσσηνία, ενώ δεν έχουν δοθεί τα χρήματα που έχουν ζητηθεί τόσο για τις αποζημιώσεις των παραγωγών, όσο και για να γίνουν τεχνικά έργα και καθαρισμοί, όπου απαιτούνται.

 

Το θέμα της απουσίας του κρατικού μηχανισμού έθεσε και ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τρίπολης Σωτήρης Παπαδημητρίου. Ακόμα τέθηκαν πολλά θέματα που αφορούν στον καθαρισμό των ρεμάτων και πώς πρέπει να γίνει ο συντονισμός των μηχανημάτων, ενώ ο Προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου Κώστας Πανουκλιάς μίλησε για τους καθαρισμούς που έχουν γίνει ή γίνονται και τώρα ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη καθαρισμού των καταβοθρών που υπάρχουν στο Δήμο Τρίπολης.

 

Δείτε φωτογραφίες από τη συνεδρίαση και βίντεο, με αποσπάσματα από τη συζήτηση που έγινε κυρίως για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και για τα πλημμυρικά φαινόμενα της 25ης Ιουνίου.

Προηγούμενο άρθροΠέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠαΣοΚ, Γ. Χαραλαμπόπουλος
Επόμενο άρθροΒρέθηκαν τα συντρίμμια του Τσέσνα – Νεκροί οι δύο πιλότοι (ph)