Συνέντευξη Νίκα για διαχείριση απορριμμάτων – νοσοκομείο αναφοράς – στήριξη στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας (video)

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020 14:54

Την Παρασκευή 16/10/2020 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Ο κ Νίκας αναφέρθηκε σε αρκετά θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα:1. Στήριξη στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου που αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας και υφίστανται σημαντικές ζημίες λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της έξαρσης της νόσου COVID-19 η συγκεκριμένη δράση αφορά ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης (κεφάλαιο κίνησης). Θα μοιράσουμε 35.000.000 ευρώ, επιχειρήσεις της Πελοποννήσου θα λάβουν από 4.000 ως 40.000 ευρώ ως ενίσχυση της ρευστότητας και δεν θα χρειαστεί να τα επιστρέψουν.Θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που είναι στη λίστα του covid. Την αίτηση θα την κάνει ο λογιστής της κάθε επιχείρησης και η μοριοδότηση θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια.

2. Πρέπει να υπάρξει μια εθνική πολιτική για το θέμα των Ρομά.

3. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν προσκλήσεις για νέα έργα του ΕΣΠΑ που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

4. Αναμένονται εξελίξεις για το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην περιφέρεια Πελοποννήσου, οι υπογραφές θα «πέσουν» παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης. Το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου θα υπογραφούν οι συμβάσεις για την κατασκευή των εργοστασίων και των χρηματοοικονομικών στην περιφέρεια. Από 1η Νοεμβρίου θα τρέχει το 10μηνο για παραχώρηση του έργου, αλλά στόχος μας είναι το καλοκαίρι να έχουμε απαλλάξει από τα απορρίμματα τις δύσκολες περιοχές.

5. Ο κ. Νίκας ανέφερε για ακόμα μια φορά τη θέση του ότι το Παναρκαδικό Νοσοκομείο θα έπρεπε να είχε οριστεί και να λειτουργεί ως Νοσοκομείο covid. Σύντομα ο μοριακός αναλυτής για τα τεστ covid θα βρίσκεται στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο.

6. Ο Περιφερειάρχης μίλησε και για τη λίμνη στην Τάκα, αναφέροντας ότι ενδεχομένως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως υδατοδρόμιο. Θα στηρίξουμε, είπε, με πόρους προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι προς το παρόν υπάρχει κάποια απόφαση για το θέμα αυτό. Στόχος μας είναι η λίμνη να γίνει ένας παράδεισος, με δένδρα, παιδότοπους, ποδηλατοδρόμο, προβλήτα για ναυταθλητικούς αγώνες.

Δείτε αναβλητικά της δηλώσεις του Περιφερειάρχη στο video του Δημοτικού Ραδιοφώνου.