Συνέντευξη τύπου Β. Γούργαρη για το θέμα εγκατάστασης ανεμογεννητριών (+vd)

ΦΩΤΟ: ALEX*F IMAGES.

Το πρωί της Τετάρτης 16/09 στα γραφεία της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Βαγγέλης Γούργαρης πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την περασμένη Δευτέρα 14/09 για εγκατάσταση συγκροτήματος ανεμογεννητριών στα όρια του Δήμου Τρίπολης, πάνω από τα χωριά Λουκά, Νεοχώριο και Αγιωργήτικα.

Ο κ. Γούργαρης αρχικά κατηγόρησε τις δημοτικές παρατάξεις που δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο και επίσημη τοποθέτησή τους. Ο κ. Γούργαρης αναφέρθηκε στις διαδικασίες για το συγκεκριμένο θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με την σύσσωμη παρουσία όλων των συμβούλων της Περιφερειακής Αρχής αλλά και την υπερψήφιση από τα μέλη της παράταξης Μπουντρούκα.



Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τις συνεχείς ανθρώπινες παρεμβάσεις σε όλα τα βουνά, προσθέτοντας ότι «φυτεύουν τέτοια συγκροτήματα αδιαφορώντας για τις συνέπειες, ακόμη και εντός των Εθνικών δρυμών», καθώς «είναι πολλά τα λεφτά και τεράστια τα συμφέροντα».

Εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατασκευή νέων γραμμών υπερυψηλής τάσης ή αναβάθμισής τους στην Πελοπόννησος, εκτιμώντας ότι «η Πελοπόνησος θα γίνει ένα δάσος από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά». Ο κ. Γούργαρης μίλησε για «διάθεση ζεστού χρήματος – επιχορηγήσεων σε καπιταλιστικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια» και έχουν αρνητικό αντίκτυπο για το λαό. Αρνητικό αντίκτυπο που όπως τονίστηκε θα έχει και στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης με την επίσπευση κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων και τη μελλοντική δημιουργία μονάδων καύσης απορριμμάτων.

 

Η αναλυτική ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το συγκεκριμένο θέμα…

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση για το θέμα που σχολιάστηκε στη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Βαγγέλη Γούργαρη, έχει αναλυτικά ως εξής:

«Τη Δευτέρα 14/09/2020 συνεδρίασε το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου και συζήτησε για την εγκατάσταση ενός ακόμη συγκροτήματος ανεμογεννητριών(Α/Γ) στα όρια του δήμου Τρίπολης πάνω από τα χωριά Λουκά, Νεοχώριο και Αγιωργίτικα.

Πρόκειται για 6 τεράστιες ανεμογεννήτριες με διάμετρο πτερυγίων 136 μέτρα, συνολικής ισχύος 20 ΜW. Το έγκλημα είχε προαναγγελθεί, εμείς έγκαιρα ενημερώσαμε τους δημότες και καλέσαμε δημόσια τις άλλες δημοτικές παρατάξεις ( είναι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ) να πάρουν θέση να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να παρθεί συλλογική  απόφαση.  Οι  λαλίστατοι   σε άλλα θέματα, έβαλαν γερά πλάτη όλοι μαζί με την ένοχη σιωπή τους.

Το παιχνίδι ήταν στημένο και από χέρι πουλημένο.

Η Περιφερειακή αρχή Νίκα ερμηνεύοντας ως συμφωνία τη στάση τους, ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει υπέρ της εγκατάστασης του Βιομηχανικού συγκροτήματος των Α/Γ. Διαφώνησαν στα λόγια τουλάχιστον όλες οι άλλες παρατάξεις και συμφώνησε μόνο η επίσημη παράταξη του ΠΑΣΟΚ που μετά τον ορισμό του κυρίου Μπουντρούκα από τον περιφερειάρχη σε θέση έμμισθου  εντεταλμένου συμβούλου  έχει ουσιαστικά  ενσωματωθεί στην Περιφερειακή αρχή.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε ήταν παρόντες και οι 17 της παράταξης Νίκα και ψήφισαν θετικά καθώς και οι δύο της παράταξης Μπουντρούκα (ΠΑΣΟΚ). Από τους 32   περιφερειακούς συμβούλους των άλλων παρατάξεων Ψήφισαν μόνο οι 17, άλλοι απουσίαζαν από την αρχή και άλλοι ¨έφυγαν”  πριν την ψηφοφορία. Δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία οι μισοί της παράταξης Τατούλη (ΝΔ — ΠΑΣΟΚ), οι μισοί της  παράταξης Δέδε (ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ) Και οι εκπρόσωποι της Ανταρσύα και της Χρυσής Αυγής.

Με αυτά τα παιχνίδια, γνωστά άλλωστε από τα σκουπίδια και άλλα σοβαρά θέματα, ανοίγει ο δρόμος για ένα ακόμη βιομηχανικό συγκρότημα ανεμογεννητριών στα όρια του δήμου Τρίπολης. Αν δεν αντιδράσουμε,σύντομα θα δούμε το γκρέμισμα των βουνών για να φτιαχτούν οι λεωφόροι που θα μεταφέρουν τα τεράστια εξαρτήματα στις κορυφές που θα τοποθετηθούν.

Είναι πολλά τα λεφτά και τεράστια τα συμφέροντα

Οι ελληνικές κυβερνήσεις υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ολοκλήρωση της απελευθέρωσης, δηλαδή για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και άγρια εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, για να θησαυρίζουν σε βάρος του λαού μία χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι, ψηφίζουν κάθετόσο νόμους που τους δίνουν όλο και μεγαλύτερα προνόμια.  Επιδοτήσεις με ζεστό χρήμα που το πληρώνουν οι λαϊκοί καταναλωτές με τους λογαριασμούς του ρεύματος (το γνωστό χαράτσι ως πράσινο τέλος που τώρα το λένε ΕΤΜΕΑΡ) ,με φορολογικές ελαφρύνσεις και με εγγυημένη πώλησησε εμάς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμές φωτιά.

Αυτά τα Οικονομικά οφέλη είναι που τους κάνουν να μη σταματούν πουθενά.Φυτεύουν παντού τέτοια συγκροτήματα αδιαφορώντας για τις συνέπειες.  Αν ενοχλούν τους κατοίκους, αν καταστρέφουν βουνά, δάση, πηγές, προστατευόμενες περιοχές,  ιστορικούς και αρχαιολογικούς τόπους.

Ακόμη και τη Μάνη που είναι ένα ανοιχτό μουσείο τη γεμίζουν με ανεμογεννήτριες.  Με πρόσφατο νόμο άνοιξαν το δρόμο για να   αλωθούν από τις ανεμογεννήτριες ακόμη και οι εθνικοί δρυμοί.

Με μία ασαφή διάταξη απαγορεύεται η εγκατάσταση μόνο στον πυρήνα των δρυμών. Ποιος θα αποφασίσει για παράδειγμα αν η Ανάληψη, ηεπάνω Χρέπα, οΆγιοςΔημητράκος,  η Οστρακίνα, οι κορυφές πάνω από τη Συλίμνα, το Χρυσοβίτσι, τη Σκοπή, τη Βλαχέρνα και πολλά ακόμη σημεία είναι ή δεν είναι στον Πυρήνα του Μαινάλου.

Αν δεν τους σταματήσουμε δεν θα μείνει ούτε Ραχούλα χωρίς ανεμογεννήτρια (Α/Γ) ούτε Πλαγιά χωρίς φωτοβολταϊκά(Φ/Β).

Μετά την απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης, την κατασκευή της νέας γραμμής μεταφοράς υπερυψηλής τάσης 400.000 VOLT Μεγαλόπολη – Πάτρα, την κατασκευή της νέας γραμμής υπερυψηλής τάσης 400.000 VOLT Μεγαλόπολης – Μολάοι  και την αναβάθμιση της γραμμής μεταφοράς Μεγαλόπολη-  Κόρινθος – Αθήνα σε 400.000  VOLT ολόκληρη η Πελοπόννησος  Θα γίνει ένα δάσος από ανεμογεννήτριες (Α/Γ), φωτοβολταϊκά (Φ/Β), Πυλώνες υπερυψηλής τάσης,  γραμμών μεταφοράς στους υποσταθμούς και διασύνδεσης με τα εθνικά δίκτυα.

Αυτό το όργιο με τις πράσινες μπίζνες το βαφτίζουν πράσινη ανάπτυξη, όταν εμείς πληρώνουμε για τις εγκαταστάσεις, εμείς πληρώνουμε το πανάκριβο ρεύμα που παράγουν και οι επιχειρηματικοί όμιλοι κερδοσκοπούν εγγυημένα και καταστρέφουν τα πάντα. Μόνο  τυχαίο δεν μπορούμε να θεωρήσουμε το γεγονός ότι στις περιοχές που καταστρέφουν οι πυρκαγιές φυτρώνουν ανεμογεννήτριες (Α/Γ).

Ακόμη πλάι στα δις ευρώ που διατίθενται για ζεστό χρήμα – επιχορηγήσεις στους καπιταλιστικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ και για τη διαμόρφωση των υποδομών, προστίθενται και τα 5 δις ευρώ από ευρωενωσιακούς και εθνικούς πόρους που θα δοθούν μέσα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης πάλι στο μεγάλο κεφάλαιο για επενδύσεις. Το «MasterPlan» για την απολιγνιτοποίηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση ορίων χρηματοδότησης των επενδυτών πάνω από το 100%.

Από την άλλη για το λαό σχεδιάζεται η διαμόρφωση ενός «θαλάμου αερίων» από την καύση των απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας.

Φουσκωμένα κέρδη για τους καπιταλιστικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, εγκατάλειψη στα χωριά και ενεργειακή φτώχεια για το λαό.

Οι υπηρέτες αυτών των συμφερόντων με περίσσιο θράσος επιχειρούν να κρύψουν το μεγάλο φαγοπότι με κάποια ψίχουλα που δίνουν οι φιλεύσπλαχνοι επιχειρηματικοί όμιλοι στους λιγοστούς κατοίκους των ερημωμένων χωριών.

Τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη, είναι το τυρί στη φάκα για να αποπροσανατολίσουν ή να εξαγοράσουν έναν κόσμο που αντιδρά, αλλά και να υφαρπάξουν την ανοχή του πληθυσμού στο χώρο εγκατάστασης.

Δεν το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους, αλλά γιατί το κέρδος τους, είναι ανυπολόγιστα μεγαλύτερο αν προχωρήσει απρόσκοπτα η επένδυση.

Τα αντισταθμιστικά οφέλη είναι μέρος της επένδυσης, περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της σαν το «λαδάκι» για τη μελλοντική κερδοφορία που γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος της υγείας και της τσέπης του λαού, είναι στάχτη στα μάτια.

Άλλοι παπαγαλίζουν τα επιχειρήματα ότι Ε.Ε. και κυβέρνηση θα μας σώσουν από τη ρύπανση των λιγνιτικών μονάδων.

Με αυτό το επιχείρημα έκλεισαν ουσιαστικά από τώρα τις λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη ισχύος 600 MW. Όμως για τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έφτιαξαν τη μονάδα Φυσικού Αερίου (Φ.Α.) 811 MW που είναι ορυκτό καύσιμο, εισαγόμενο, πανάκριβο, εξαρτησιογόνο και χωρίς θέσεις εργασίας.

Τώρα οι προστάτες του περιβάλλοντος ετοιμάζονται να φτιάξουν στη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή μονάδες καύσης απορριμμάτων (οι διοξίνες από την καύση των απορριμμάτων δεν μολύνουν).

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν αδειοδοτηθεί ΑΠΕ συνολικής ισχύος 3100 MW, για τα 28 από τα 105 συγκροτήματα Α/Γ που βρήκαμε τα οικονομικά στοιχεία έχουν δοθεί συνολικά 239.403.695€.

Στο Δήμο Τρίπολης έχουν μέχρι τώρα αδειοδοτηθεί 18 συγκροτήματα και τα 8 που έχουμε στοιχεία έχουν πάρει 55.761.317 ευρώ.

Για να ικανοποιηθούν οι ενεργειακές ανάγκες του λαού μας με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, πρέπει όλες οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, τα μέσα παραγωγής, διανομής και μεταφοράς ενέργειας να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, στα πλαίσια ενός ενιαίου αποκλειστικά κρατικού φορέα ενέργειας που θα λειτουργεί με επίκεντρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη μιας χούφτας μονοπωλίων.

Αυτό προϋποθέτει ο λαός να είναι αφέντης στον τόπο του.»

Προηγούμενο άρθροΕθελοντική αιμοδοσία στις 23 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης
Επόμενο άρθροΈκτακτη σύσκεψη υπό τον Ν. Χαρδαλιά για την κακοκαιρία που αναμένεται και στην Πελοπόννησο