Συνέντευξη υπουργού Υγείας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο…

Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012 08:41

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 

Εφ’όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε σήμερα το πρωί στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και στο Δημήτρη Μανιατάκο, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, καθ’οδόν για την τελετή των εγκαινίων από τον ίδιο, του νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Καταρχήν ο υπουργός τόνισε ότι οι βελτιώνονται οι υποδομές του Νοσοκομείου Καλαμάτας, το οποίο χαρακτήρισε ένα από τα καλύτερα της χώρας (όπως και το Παναρκαδικό κ.α), ενώ παράλληλα εκθείασε τις υπηρεσίες που παρέχει τόσο το επιστημονικό όσο και ο διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος.

Για το θέμα που έχει ανακύψει με τους φαρμακοποιούς, ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα λόγω της αδυναμίας ρευστότητας του ΕΟΠΥΥ. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τα ταμεία αδυνατούν να καταθέσουν τις μηνιαίες εισφορές, ενώ υπάρχουν προβλήματα και με την επιχορήγηση της Πολιτείας προς τον Οργανισμό, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, άρα υπάρχει απόκλιση από τα προβλεπόμενα έσοδα. Σε σύσκεψη που έγινε εξάλλου στο υπουργείο παρουσία των προέδρων των ταμείων και του αναπληρωτή υπουργού, αποφασίστηκε να εξοφληθούν οι φαρμακοποιοί εντός του Σεπτεμβρίου (εντός των ημερών θα πληρωθούν οι φαρμακοποιοί της Πελοποννήσου για τον Ιούνιο) και σε ακόμα δύο δόσεις μέχρι το τέλος του 2012. Όσον αφορά το θέμα της επίσχεσης των γιατρών ο υπουργός τη χαρακτήρισε υπερβολική, καθώς ο ΕΟΠΥΥ, όπως είπε, πληρώνει τακτικά τους γιατρούς. Υπογράμμισε ότι οι φαρμακοποιοί δεν έχουν λόγους να συνεχίσουν αυτή την κατάσταση, αφού το υπουργείο από την πρώτη στιγμή, εργάζεται για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους και απαιτείται κατανόηση και συνεργασία από όλους, για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ, ο υπουργός, αφού υπενθύμισε ότι διπλασιάστηκε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας του Κ. Καραμανλή (από €170 στα €340), σημείωσε ότι δεν έχει τεθεί επίσημα τέτοιο θέμα από την κυβέρνηση, η οποία καταβάλλει σκληρή προσπάθεια να προστατεύσει τα εισοδήματα των κοινωνικών κατηγοριών που πλήττονται κυρίως από την κρίση. Παράλληλα ανέφερε ότι πρέπει να επιτύχουμε το ζήτημα των 11,6 δις ευρώ ως μείωση δαπανών για την επόμενη διετία και να εργαστούμε σκληρά, ώστε το 2014 η Ελλάδα να έχει επιστρέψει στην ανάκαμψη, ενώ υπενθύμισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού να μην ληφθούν περαιτέρω επώδυνα μέτρα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ευχάριστες επιλογές για την έξοδο από την κρίση, δεν υπάρχουν».

Για το εάν η κυβέρνηση ψηφίσει κατά συνείδηση στη Βουλή τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο, ο κ. Λυκουρέντζος δεν το σχολίασε καθώς, όπως είπε, δεν έχει συζητηθεί στην κυβέρνηση, ενώ σχετικά με τις προθέσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσουν θετικά, ο υπουργός ανέφερε ότι οι βουλευτές μπορούν ελεύθερα να εκφράζουν τις απόψεις τους και δεν θα σχολιάσει συναδέλφους βουλευτές οποιουδήποτε κόμματος, πολύ περισσότερο της Νέας Δημοκρατίας και όταν τεθεί το θέμα θα το μελετήσουν από κοντά. Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε ο υπουργός, είναι να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ και όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν εν ευθέτω χρόνω. Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού στην Τρίπολη, αν και ο δήμαρχος Καλαμάτας το έχει ζητήσει στην πόλη του, ο υπουργός είπε ότι δεν έχει καμία τέτοια ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό.

Όσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει στην Καλαμάτα, με την αντίδραση των δικηγόρων στην πρόταση του προέδρου Πρωτοδικών Αθήνας να καταργηθούν τα Πρωτοδικεία Κυπαρισσίας και Γυθείου και τη συγχώνευση των Εφετείων Ναυπλίου και Καλαμάτας σε νέο με έδρα την Τρίπολη, ο υπουργός εμφανίστηκε θετικός και τόνισε ότι σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής είναι αναγκαίες οι συνενώσεις, οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές, για τον περιορισμό της σπατάλης του δημοσίου χρήματος, προκειμένου να εξευρεθούν οι πόροι χρηματοδότησης.

Τέλος, για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και τα έργα αναβάθμισής του, ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι το προσεχές χρονικό διάστημα η ηγεσία του υπουργείου θα καταλήξει σε αποφάσεις και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα αφορούν το σύνολο των νοσοκομειακών μονάδων της χώρας, άρα και του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε εξαγγελίες χωρίς αντίκρυσμα.

Α.Κ.