ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας | Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προστασία της βιοποικιλότητας

Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2021 12:53

Ανακοίνωση που εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αρκαδίας, αναφέρει:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Αρκαδίας, αποτελούμενη από το Χρήστο Στάικο-συντονιστή, Θοδωρή Πλέσσια-υπεύθυνο περιβάλλοντος, Νάγια Παπαλιάκου-ΟΜ Β.Κυνουρίας,  επισκέφθηκε το Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα-Μουστού-Μαινάλου-Μονεμβασιάς στο Άστρος.Στόχος είναι η διασφάλιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών για την αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Και το 2018 έγινε μια προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση με την αναθεώρηση και διεύρυνση των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura και δρομολόγηση, μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ, των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων.

Ωστόσο, ένα χρόνο περίπου μετά την ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου του κ. Χατζηδάκη, επιβεβαιώνεται δυστυχώς η κριτική μας, καθώς έχει δυσκολέψει η υπόσταση των ίδιων των φορέων, που από 36 καταργήθηκαν και συγχωνεύθηκαν σε 24 ως Τμήματα ενός κεντρικού φορέα που θα βρίσκεται στην Αθήνα, χωρίς τοπική συμμετοχικότητα και με την εργασιακή αβεβαιότητα να συνεχίζεται. Άλλωστε, και η Κομισιόν, σε πρόσφατη ερώτηση ευρωβουλευτών, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «Οι ελληνικές αρχές είναι υπεύθυνες για την κατάλληλη αξιοποίηση των ενωσιακών και εθνικών κονδυλίων, ώστε οι φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους κατά τον δέοντα τρόπο. Η Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ λόγω μη θέσπισης των αναγκαίων στόχων και μέτρων διατήρησης για τους τόπους Natura 2000 εντός του εδάφους της και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η αποτελεσματική λειτουργία των φορέων διαχείρισης.»

Στη συζήτηση με τους εργαζομένους επιβεβαιώσαμε τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται στο Φορέα τόσο για την γενικότερη λειτουργία του και τη σχέση του με την τοπική κοινωνία όσο και με τη συνέχιση ερευνών για την προστασία του περιβάλλοντος. Για αυτό άλλωστε, χρειάζεται στήριξη των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών και ενίσχυση των εργαζομένων του.

δ.τ.