Σύσκεψη δήμων Μεσσηνίας για τα σκουπίδια-Πρόταση για τοπικό ΦΟΔΣΑ

Δύο δήμοι της Μεσσηνίας δεν κάνουν πλέον αποκομιδή απορριμμάτων-Στους δρόμους τα σκουπίδια σε Δυτική Μάνη και Οιχαλία

Σύσκεψη για τον ΠΕΣΔΑ στην Καλαμάτα



Την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016 και ώρα 11.00 το πρωί, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καλαμάτας σύσκεψη, με τη συμμετοχή Δημάρχων ή εκπροσώπων όλων των Δήμων του Νομού Μεσσηνίας.

Αντικείμενό της σύσκεψης ήταν η κατάρτιση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, για την οποία πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της μελετητικής εταιρείας Στάθη Κουρνιώτη.

Στη σύσκεψη καταγράφηκε σχετική σύγκλιση των απόψεων των Δήμων.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η προσωρινή διαχείριση, δεδομένου ότι ακόμη και εάν αύριο το πρωί υπογραφεί η ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα περάσουν 3 χρόνια πριν λειτουργήσει το εργοστάσιο.
Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να εξευρεθεί στη Μεσσηνία ο τρίτος πόλος για την προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων, που θα προστεθεί στους Δήμους Καλαμάτας και Πύλου, για την εξυπηρέτηση του συνόλου του Νομού. Χρήματα για μηχανολογικό εξοπλισμό είναι διαθέσιμα μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ.
Ανέφερε, ακόμη, ότι θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν οι Δήμοι της Μεσσηνίας έναν τοπικό ΦΟΔΣΑ, καθώς δεν υπάρχει αποδοχή όσον αφορά στη μεταφορά των απορριμμάτων  στην Παλιόχουνη ή στη Λακωνία.

Ο Π. Νίκας είπε ότι οι Δήμοι στους οποίους δε γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων, θα πρέπει να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να προσδιορίσει χώρο προσωρινής εναπόθεσης.

Για το υπόλειμμα και τη διαχείρισή του εκτίμησε ότι πρέπει να εξετασθεί η αξιοποίησή του από τη ΔΕΗ ή την τσιμεντοβιομηχανία είτε η δημιουργία ΧΥΤΥ στη Μεγαλόπολη. Εάν δεν είναι εφικτές αυτές οι λύσεις, θα πρέπει να εξευρεθεί χώρος για ΧΥΤΥ στη Μεσσηνία, προς εναπόθεσή του, καθώς «δεν πρέπει να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων περιοχές μελετημένες και πληρωμένες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Να αναφέρουμε δε πως ο δήμος Δυτικής Μάνης έχει ζητήσει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ τον ακολουθεί και ο δήμος Οιχαλίας, στον οποίο σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο Δήμαρχος κ.Σταθόπουλος δεν γίνεται αποκομιδή.

Το πρόβλημα των απορριμμάτων έχει αρχίσει να γίνεται έντονο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν όλες οι ενέργειες τόσο για την προσωρινή διαχείριση όσο και για την ολοκληρωμένη διαχείριση.

 

Προηγούμενο άρθροΤα θέματα της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Νότιας Κυνουρίας
Επόμενο άρθροΣυλλήψεις στην Αρκαδία για πολεοδομικές παραβάσεις