Σύσκεψη για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 16:31

Το υπό διαβούλευση Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου και η γνωμοδότηση, επ’ αυτού, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Π.Δ.Ε.&Ι. ήταν το αντικείμενο σύσκεψης, που συγκάλεσε, σήμερα το μεσημέρι, ο ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Διονύσης Παναγιωτόπουλος, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου, των Δημάρχων: Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Διονύση Μπαλιούκου, Τριφυλλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, Ζαχάρως, Νικ. Φάμελου και του Αντιδημάρχου Πύργου, Ανδρέα Σκαρτσιάρη.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η γνωμοδότηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της προστασίας της περιοχής και του οικοσυστήματός της, με ήπια ανάπτυξη και δράσεις, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Από την πλευρά τους, οι Δήμαρχοι της περιοχής εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για το Προεδρικό Διάταγμα, υποστηρίζοντας ότι η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του 2014 έχει συνταχθεί με λανθασμένες παραμέτρους, ως προς το είδος και τη σύνθεση του προστατευόμενου οικοσυστήματος.Σημειώνεται ότι η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των υγροτόπων της Δυτικής Ελλάδας και εμφανίζει έναν πολύ σημαντικό συνδυασμό δέλτα ποταμών, παράκτιων δασών, διαφόρων τύπων αμμοθινών, λιμναίων και υγροτοπικών εκτάσεων και θαλασσίου οικοσυστήματος. Ιδιαίτερη σημασία έχει η συχνή παρουσία της χελώνας Caretta Caretta, για την ωοτοκία της οποίας κρίνεται σημαντική η αμμώδης παραλία της περιοχής