Σύσκεψη Νίκα με Κρεμλή για σημαντικά ζητήματα Αειφόρου Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου! (+vid)

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 17:09
ΦΩΤΟ: ALEX*F IMAGES.

Το μεσημέρι της Τρίτης 17/09 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα με τον Διευθυντή επί τιμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντεταλμένος για θέματα κυκλικής οικονομίας κ. Γεώργιο Κρεμλή. Μια συνάντηση της οποίας ακολούθησε και σύσκεψη με βασικό θέμα σημαντικά ζητήματα αειφόρου Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο κ. Νίκας αφού μίλησε με πολύ καλά λόγια για τον κ. Κρεμλή λόγω του της εμπειρίας, του επιστημονικού και διοικητικού του έργου αλλά και της και την ουσιαστική συνεισφορά του στην προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μεταξύ των θεμάτων της σύσκεψης περιλήφθηκε το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και κάποιων πρωτοποριακών ζητημάτων σχετικά με τα ηλεκτροκίνητα οχήματα και των τρόπων ένταξης της Περιφέρειας και Δήμων αυτής σε αντίστοιχα προγράμματα. Ο κ. Νίκας εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον της Περιφέρειας για τα συγκεκριμένα πρωτοποριακά προγράμματα αλλά ενδεχομένως και αρκετών Δήμων. Τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ευχαρίστησε και πάλι τον κ. Κρεμλή για την παρουσία και ανιδιοτελή προσφορά του στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε όλα τα ζητήματα και ιδιαίτερα τα περιβαλλοντικά.Με τη σειρά του ο κ. Κρεμλής αρχικά μίλησε για μια εξαιρετική συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου τονίζοντας ότι ο κ. Νίκας έχει ήδη «βάλει πολύ ψηλά τον πήχη» φιλοδοξώντας να δρομολογήσει και Ευρωπαϊκά έργα. Ο κ. Κρεμλής πρόσθεσε ότι μεταξύ των θεμάτων συζήτησης στη διάρκεια της σύσκεψης είναι η ενημέρωση για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν σχέση με την ηλεκτροκίνηση, ενώ θα τεθεί στο τραπέζι και το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η κυκλική οικονομία θα τεθεί επίσης προς συζήτηση που σύμφωνα με τον κ. Κρεμλή αποτελεί μία από της προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης στο 50%. Βέβαια προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτούνται πρωτοβουλίες και μεταφορά κονδυλίων των Δήμων από το ΕΣΠΑ και ΠΕΠ για τη δημιουργία των σχετικών προϋποθέσεων.

Ο κ. Κρεμλής τόνισε ότι θα υπάρξει ενημέρωση και για κάποια άλλα Ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον. Τέλος ο επί τιμή Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε τον προβληματισμό του και την αναγκαιότητα επαναδιαπραγμάτευσης του ΠΕΠ η οποία σε επίπεδο απορροφητικότητας έχει μεγάλο έλλειμμα (τόσο σε Εθνικό όσο και σε Περιφερειακό επίπεδο). Υπογραμμίστηκε παράλληλα από τον κ. Κρεμλή ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα πρέπει να κινηθεί ουσιαστικά για τον προγραμματισμό και την προετοιμασία της νέας Προγραμματικής Περιόδου, διεκδικώντας περισσότερα κονδύλια απ’ ότι στο παρελθόν.