Σύσκεψη στην Περιφέρεια για την σεισμική δραστηριότητα…

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 10:48

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣύσκεψη για τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις στην περιοχή μας τους τελευταίους μήνες, την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας και τους τρόπους αντιμετώπισης του θέματος, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, προεδρεύοντος του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και με τη συμμετοχή της αντιπεριφερειάρχου Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Ντ. Νικολάκου, σεισμολόγων του ΟΑΣΠ και τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι έγινε ενημέρωση για τα φαινόμενα τα οποία εξελίσσονται γενικά στην περιοχή και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν, με τη συνδρομή και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στην περιοχή, προκειμένου να γίνει ενημέρωση στους κατοίκους, στους οποίους συνέστησε να είναι ήσυχοι και να μην δίνουν βάση στις όποιες φήμες κυκλοφορούν. Εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τη συχνότητα εμφάνισης του φαινομένου θεωρώντας ότι εξελίσσεται ομαλά, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθεί μεγαλύτερης έντασης σεισμική δραστηριότητα, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο “κλασική, τυπική διαδικασία σμηνοσειράς”, που περιλαμβάνει πολλά σεισμικά γεγονότα, μικρού μεγέθους.

 

 

Ο Γεωλόγος – Σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, κ. Αθανάσιος Γκανάς, σημείωσε ότι το φαινόμενο ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο και βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ αναμένεται να εκτονωθεί, με αργούς ρυθμούς, σε 1-2 μήνες. Καθησύχασε τους κατοίκους της περιοχής όσον αφορά το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού και πρόσθεσε ότι αναλυτικές οδηγίες για το πώς πρέπει να δράσουν, θα λάβουν από τις αρμόδιες αρχές, όσοι μένουν σε παλαιά κτίσματα.

Από την πλευρά του, περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, τόνισε ότι η Περιφέρεια παρακολουθεί το θέμα από κοντά, με όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που διαθέτει και βρίσκεται σε πλήρη και συνεχή συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές, ώστε να το αντιμετωπίσει και να περιορίσει τους κινδύνους και τις επιπτώσεις του στους ανθρώπους. Σημείωσε ότι έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι δομές της Πολιτείας προκειμένου να δουν το πρόβλημα το οποίο, όπως έχουν διαβεβαιώσει οι σεισμολόγοι και γεωλόγοι, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και δεν αναμένεται κάτι ισχυρότερο ή πιο επικίνδυνο.

Τέλος, ο κ. περιφερειάρχης ανέφερε ότι, από την πρώτη στιγμή, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας βρέθηκαν στην περιοχή με εντολή δική του, κατέγραψαν το πρόβλημα και γίνεται προσπάθεια να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της επικινδυνότητας.

Αργύρης Καρδαράς